Platini odustao od trke za predsednika FIFA

Autor: Beta Beta
četvrtak 07.01.2016.
21:25
Izvor: Beta

Predsednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Mišel Platini rekao je danas da odustaje od kandidature za predsednika Svetske fudbalske federacije, ali da ostaje odlučan u nameri da obori osmogodišnju suspenziju.

BETA/AP Photo/Sang Tan
BETA/AP Photo/Sang Tan

Povezane vesti

Etička komisija FIFA suspendovala je prošlog meseca Platinija na osam godina, a izbori su zakazani za 26. februar, što je prekratko da bi uspešno oborio suspenziju.

"Povlačim se iz trke za predsednika Fifa. Ovaj trenutak nije dobar za mene. Nemam sredstava da se ravnopravno borim sa kandidatima. Nisam dobio šansu da igram igru. Ćao (bye bye) Fifa, predsedništvu Fife", rekao je Platini agenciji Asosijejted pres.

Mišel Platini je suspendovan jer je od dosadašnjeg predsednika Sepa Blatera 2011. godine dobio dva miliona švajcarskih franaka, što je ne samo sukob interesa, već je i moguće krivično delo u Švajcarskoj.

Suspenziju FIFA pravno može da obori jedino Sud za sportsku arbitražu (CAS).

"Više vremena sam proveo u sobama za saslušanje nego na fudbaskom terenu govoreći o formacijama 4-3-3 ili 4-4-2 ili fudbalskim vestima. Pristupam ovome filozofski, sačekaću i videću šta će se desiti. Ali, nepravda je odvratna i pokušavam da se borim protiv nje", rekao je Platini.

Sep Blater i Mišel Platini su u decembru oslobođeni optužbe za korupciju, ali su suspendovani zbog nekoliko prekršaja, uključujući i sukob interesa. Platini je radio u FIFA kao Blaterov savetnik od 1998. do 2002. godine. On je rekao da ne žali zbog dobijanja novca.

"Ne mogu da žalim ni zbog čega u toj priči, jer su mi se stvari sručile na glavu iako nisam uradio ništa loše. Teško mi je da shvatim šta se desilo, osim ako neko ne želi da me spreči da se kandidujem", rekao je on.

Platini je rekao da su ga "mnogi" nacionalni savezi podržali u kandidaturi za predsednika FIFA.

"Dobio sam 100 pisma podrške i imao sam 50 obećanih glasova. Imao sam oko 150 saveza koji su mislili da sam ja prava osoba da rešim probleme u FIFA. To se sada neće desiti. Ali, pošto nema ograničenja za starost, možda ću ponovo pokušati za 20 godina. Ko zna?", rekao je 60-godišnji Francuz.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke