Počasti za Klinsmana u domovini

Autor: Beta Beta
četvrtak 03.11.2016.
15:40
Izvor: Beta

Legendarni napadač i aktuelni selektor SAD imenovan je danas za počasnog kapitena reprezentacije Nemačke.

Beta/AP Photo/Jeff Chiu
Beta/AP Photo/Jeff Chiu

Povezane vesti

"Reprezentacija je za mene uvek bila nešto posebno. Tu sam doživeo nezaboravne trenutke, susrete, druženja", rekao je Klinsman na ceremoniji na kojoj mu je uručeno priznanje.

Jirgen Klinsman je tek peti nemački fudbaler koji je dobio to veliko priznanje, posle Frica Valtera, Uvea Zelera, Franca Bekenbauera i Lotara Mateusa.

Predsednik Fudbalskog saveza Nemačke Rajnhard Grindel kazao je da je Klisman uvek išao "nekonvencijalnim putevima" i da je reprezentaciji davao "važne impulse".

Klinsman je za reprezentaciju odigrao 108 puta i postigao 47 golova (računajući i Zapadnu i ponovo ujedinjenu Nemačku). Osvojio je Svetsko prvenstvo 1990. godine, kao i kontinentalni šampionat 1996. godine, kada je bio kapiten 'Elfa'.

Kapitensku traku u dresu reprezentacije popularni 'Klinsi' je nosio 38 puta, a poslednji put na poslednjem nastupu u 1/4 finalu Mondijala u Francuskoj 1998. godine, kada je Hrvatska sa ubeldjivih 3:0 eliminisala aketuelnog evropskog šampiona.

Kasnije je bio i selektor reprezentacije, sa kojom je 2006. u Nemačkoj osvojio treće mesto na Svetskom prvenstvu. Od 2011. godine je selektor SAD.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke