Porše razdora i dve države u jednom gradu – kako je nastao najmlađi gradski derbi Evrope?

Autor: Ivan Cvetković
subota 28.01.2023.
09:30
Izvor: Sportske.net

Klasna podela u jednom društvu stvorila je animozitet između Herte i Uniona...

EPA-EFE/FILIP SINGER
EPA-EFE/FILIP SINGER

Povezane vesti

David protiv Golijata? Siromašni protiv bogatih, često i bahatih? Sve su ovo poređenja koja se često prave kada govorimo o gradskim derbijima širom sveta, naročito u duelima klubova sa upadljivo većim razlikama u kvalitetu i tradiciji. Gradski derbi Berlina između Herte i Uniona specifičan je, pak, po mnogo čemu u odnosu na slične fudbalske priče jer se radi jednom od najmlađih gradskih derbija Evrope.

Prvi takmičarski duel između Herte i Uniona odigran je pre nešto tek nešto više od 12 godina, tog 17. septembra 2010. godine na stadionu u Kepeniku kada je u okviru Cvajte bilo 1:1. I ništa nije slutilo na stvaranje velikog derbija, čak je klub iz zapadnog Berlina bio na otvaranju stadiona “Ajzernena” (nadimak Uniona na srpskom je “Čelični”) nakon jednogodišnjeg renoviranja jula 2009. godine. Ipak, sve se promenilo istorijskim ulaskom Uniona u Bundesligu kada su nakon godina propadanja i tavorenja u trećem rangu takmičenja navijači preuzeli kontrolu nad klubom i vinuli ga u istorijske visine.

Komšije sa zapada nisu bile naročito oduševljene...

Union je nakon podele Nemačke na Zapadnu i Istočnu pripao komunističkoj državi u okviru koje je bio relativno stabilan prvoligaš. Legendarni fudbaler kluba Luc Ovest na zanimljiv je način opisao odnose dva kluba u dve različite zemlje iz istog grada. Navijači Uniona slavili su golove Herte na svom stadionu tokom utakmice i kada je njihov tim gubio, ali igračima je zauvek ostala u glavi jedna upečatljiva slika. “Gledali smo na televiziji kako igrači Herte nakon meča ulaze u svoje Poršee, dok smo mi čekali gradski autobus”, rekao je jednom prilikom Ovest.

Ujedinjenje dve Nemačke 1989. godine uslovilo je propast mnogih klubova sa istoka zemlje koji i pored pomoći nove, jedinstvene zemlje nisu mogli da održe korak sa najboljim klubovima iz SR Nemačke. Propadali su tako Dinamo Berlin, Dinamo Drezden, Magdeburg, Hanza Roštok, sličnim putem krenuo je i Union zbog ogromnih razlika u finansijskoj moći i infrastrukturi, pa je klub uglavnom tavorio po trećem i drugom rangu. Ipak, u sezoni 2001-02, Union je stigao i do Evrope kao trećeligaš i finalista Kupa Nemačke u kojem je bio poražen od Šalkea. Učešće u tadašnjem Kupu UEFA okončao je u drugoj rundi kada je eliminisan od bugarskog Liteksa. Godine sporog razvoja i turbulencija prošle su dok “Čelični” konačno nisu ugledali svetlo Bundeslige 2019. godine.

 

Tako je i stvoren gradski derbi Berlina na najvišem mogućem nivou, iako je Herta uspešniji klub po broju trofeja,  Union je taj koji vodi u međusobnim okršajima.  Šest puta se radovao istok Berlina, tri puta zapad, dok je u tri navrata bilo nerešeno, ukoliko računamo samo takmičarske mečeve kojima je prethodilo desetak prijateljskih duela. Navijači dva kluba nisu u prevelikoj ljubavi, ali mečevi uglavnom prolaze bez incidenata. Interesantno, navijači Uniona i dalje smatraju da je pravi derbi Berlina onaj sa Dinamom koji je u Istočnoj Nemačkoj favorizovao Štazi, a ne duel sa Hertom.

No, vratimo se u sadašnjost, u 18. kolu Bundeslige sastaju se upravo Herta i Union na Olimpijskom stadionu gde domaćina čeka veoma težak zadatak.

Union je u formi, u trenutku pisanja ovih redova nalazi se na mestu koje vodi u Ligu šampiona, dok su “plavo-beli” u zoni ispadanja i pored ogromnih ulaganja novog vlasnika Larsa Vindhorsta poslednjih godina.

Gradski derbi Berlina često obiluje golovima, u prethodna tri duela videli smo najmanje po četiri gola, uz to Union se često gostio u zapadnom delu grada gde je prošle godine pobedio u dva navrata. Goleada uz pozitivan rezultat po Union može biti odličan predlog za opkladu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke