Pred derbi severnog Londona - Arsenal i Totenhem u nevolji

Autor: Milovan Longinov
nedelja 14.03.2021.
12:13
Izvor: Sportske.net

Prognoze očajne...

EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA
EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Povezane vesti

Nije neočekivano, Arsenal je zabeležio novi gubitak u prethodnoj godini, pokazalo se u nedavno štampanom izveštaju kluba, a dve godine gubitaka nisu nešto na šta je Sten Krenke navikao u godinama Arsena Vengera.

Ali, pandemija, plus loši transferi su učinili svoje, pa je nakon 35 miliona 2019. u prethodnoj godini dug još veći, oko 60 miliona. Dakle oko 100 miliona u dve sezone nije prihvatljivo za "Tihog Stena" koji ima veliki broj franšiza u američkim profesionalnim sportovima, između ostalog i Denver Nagetse i koga navijači optužuju za nedostatak ulaganja, odnosno odbijanje da se uključi u trku sa ostalim klubovma. On je isplatio tajkuna bliskog Putinu, Alistera Usmanova, prethodno je odbio da mu proda deonice, iako je ovaj Rus iz Uzbekistana nudio mnogo veći upliv novca u klub i trošenje svog novca kako bi ojačao ekipu.

Prošle godine posle dolaska Artete, odnosno smene Emerija čemu klub nije sklon osvojen je 14. rekordni FA Kup. Ali, najstarije fudbalsko takmičenje na svetu nije nešto što će doneti novac. Posledice korone, izostanak navijača neigranje u Ligi šampiona koje sada postaje hronično uzdrmali su Arsenal.

Krenkeova grupa je refinansirala dugove oko stadiona, smanjila troškove u isčekivanju kraja pandemije, odnosno povratka navijača na stadion što se ne očekuje u neko dogledno vreme, tačnije do kraja sezone.

Pad prihoda od oko 13% odnosno 60 miliona evra je prihvatljiv i mada su troškovi porasli za oko 4% porastao je profit nakon prodaje igrača, oslobađanja od nekih ugovora što je praktično spasili klub većeg gubitka.

Ali, sam izveštaj je otkrio neke poražavajuće podatke.

Emeriju i Vengeru je za odlazak pre vremena isplaćena odšteta od 40 miliona, a klub je potrošio oko 650 miliona evra na transfere u protekle četiri godine, nalazi se na desetom mestu i nije bliže ni korak povratku u Ligi šampiona.

Kako su prošli u tim transferima?

Da krenemo redom. U pretposlednjoj Vengerovoj sezoni stigli su Džaka, Lukas Perez i Mustafi, klub je prodao Gnabrija za samo pet miliona, što je pucanj u nogu. Stara garda poput Flaminija, Rosickog i sadašnjem menadžera Artete se oprostila.

Venger je u poslednjoj godini potrošio 100 miliona na Lakazeta i Obamejanga, Volkot, Žiru i Kokelan su prodati za pola te sume, ali su se velika očekivanja opet završila u suzama, bez trofeja i Lige šampiona.

Emeri je za Lena, Sokratisa, Genduzija, Toreiru potrošio više od 70 miliona, otpušten je Vilšer, otišao je Kazorla, povukao se Mertesaker, primetno je da su smanjivani troškovi plata, ali su na drugoj strani Sančez i Ozil dobili takve ugovore da će klub posledice osećati i u narednim godinama. U drugoj sezoni je srušen transfer rekord, Emeri je dobio Pepea od 80 miliona, Tirnija, Luiza, Martinelija, Salibu, ovoga puta je Krenke pod pritiskom, između ostalih i sina Džoša koji vodi klub u Londonu zavukao ruku u džep. Prodali su Ivobija, Košćelnog, Dženkinsona, a zanimljivo da je od Partizana dobijeno više za Asana nego od Sosijedada za Nača Monreala. Arteta je zamenio Emerija u toku sezone, osvojio kup, ali i petu godinu klub je bez Lige šampiona.


Ako se osvrnemo na finansijske izveštaje ostalih klubova PL, četiri imaju veće gubitke nego Arsenal, ali sa druge strane, oni su u boljoj poziciji kada je tabela odnosno Evropa u pitanju. I tu je novi problem, jer vrednost igrača pada, Obamejang je očajan posle potpisivanja novog ugovora, dok će za Lakazeta teško uzeti novac koji su platili, iako se pominje odlazak Francuza.

Za vikend ćemo gledati derbi Severnog Londona o kome smo mnogo puta pisali, pa je možda zanimljivo povući paralelu sa Totenhemom.
Livi je manje trošio od Krenkea, ali je pod opterećenje oko novog stadiona, pandemija je stigla u trenutku kada su Spursi planirali da pune tribine i vraćaju dugove. Umesto toga suočili su se sa kako je zvanično saopštio predsednik sa ogromnim gubicima.

Doduše, prethodnu godinu odnosno 2019. bili su u profitu od 75 miliona, to je pojedeno ove godine, porastao je javno dug, a Livijeva crna predviđanja idu ka tome da bi ova godina i pored refinansiranja dela duga mogla da bude gubitak od neverovatnih 160 miliona.

To se može rešiti samo na jedan način, pogađate, prodajom Harija Kejna što je kovčeg u ambicije Totenhema, plus teško je naći klub koji će u uslovima krize to platiti.

Ne zaboravite da bi dve utakmice NFL koje je trebalo da budu igrane u Londonu popunile solidan deo budžeta, sve je otkazano, pa čini se da Livi nema nikakvu šansu, da ni trikom spasi klub od ogromnih gubitaka.

Stadion je koštao oko milijardu evra, jasno podignut je kredit koji je sada refinansiran, odnosno rata od 200 miliona, No, to je odlaganje problema i kupovina vremena do eventualnog kraja pandemije koja bi značila da stadion može da zarađuje i otplaćuje sebe što je bila prvobitna ideja.

Sve ovo se poklopilo sa odsustvom rezultata jer ako Totenhem ne bude igrao Ligu šampiona ni ove godine, to je novi udar na kasu. Murinjo je siguran jer novca za novog trenera nema. Spursi su u finalu Liga kupa, prva prilika da se osvoji trofej posle 2008. godine, uz to možda će Portugalac ponoviti trik iz prve godine sa Junajtedom kada je trofejem u LE stigao do evropske elite. Sve je to na dugom štapu, ne radi se o trofejima već o opstanku.

Pa, ko je u boljoj situaciji?

Finansijski stručnjaci procenjuju, Arsenal. Jer oni će narednog leta moći da se oslobode Genduzija, Nketije, Elnenija, Beljerina i još nekoliko igrača, doduše po manjoj ceni od očekivane, a ako Arteta preživi, on ima bunar u koji može da zahvati, nova talentovana generacija kuca na vrata. Totenhem nema te resurse, njihova akademija je daleko od toga da može da proizvede toliko igrača za prvi tim, pa je jasno da ih, ako se obistine crne prognoze čeka mnogo veća neizvesnost nego najvećeg rivala.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke