Rusija optužena da je prikrivala doping rezultate mladih fudbalera

Autor: Beta Beta
ponedeljak 19.12.2016.
20:28
Izvor: Beta

Rusija je prikrila sumnjive doping rezultate petorice mladih fudbalera, navodi se u imejlovima pribavljenim u istrazi Svetske antidoping agencije (WADA), saopštila je danas Etička komisija Medjunarodne fudbalske federacije (Fifa).

BETA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File
BETA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File

Povezane vesti

Dokumentaciju je ovog meseca objavio istražitelj WADA Ričard Meklaren u sklopu istrage o navodnom sistemskom dopingu u Rusiji uz podršku države. Kako se navodi, postoji pet sumnjivih doping uzoraka ruskih fudbalera u selekcijama do 17 i 21 godine iz 2013. i 2014. godine.

Meklaren je svojevremeno optužio bivšeg ministra sporta Rusije Vitalija Mutka za prikrivanje jednog pozitivnog doping rezultata iz ruske lige.

Etička komisija Fife saopštila je da će "detaljno ispitati izveštaj" o navodima prikrivanja dopinga u fudbalu i ulogu Mutka, koji je član Saveta Fife.

Nisu objavljena imena fudbalera čiji su doping testovi sumnjivi, a Asošiejted pres naveo je da je uoči utakmice mlade reprezentacije Rusije sa Estonijom, fudbaler jednog vodećeg ruskog kluba dao uzorak za koji su "očitavanja na kanabis bila velika".

Evropska fudbalska unija (Uefa) i Fudbalski savez Rusije, čiji je Mutko predsednik, odbili su da komentarišu ove navode. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke