Rusima se žuri zbog Mundijala 2026. godine, hoće li FIFA popustiti?

Autor: Ivan Cvetković
petak 30.12.2022.
20:02
Izvor: Sportske.net

Napeta politička situacija donosi posledice i u svetu sporta.

Beta/AP Photo/str/ Alexander Mysyakin
Beta/AP Photo/str/ Alexander Mysyakin

Povezane vesti

Fudbalski savez Rusije (RFS) saopštio je danas da želi da formira radnu grupu sa Evropskom fudbalskom unijom (Uefa), radi organizovanja povratka u međunarodna takmičenja, deset meseci nakon početka ruske vojne intervencije u Ukrajini.

"Izvršni odbor Fudbalskog saveza Rusije doneo je odluku da predloži Uefi da formira radnu grupu", rekao je predsednik RFS-a Aleksandar Djukov.

Ruski fudbalski klubovi i sve reprezentativne kategorije suspendovane su 28. februara, četiri dana nakon početka rata u Ukrajini.

Djukov je dodao da bi radna grupa morala da pronađe rešenja "kako bi se što pre rešilo pitanje povratka ruskih klubova i reprezentacija na zvanična međunarodna takmičenja".

"Proučavamo mogućnost povratka u Uefa takmičenja", istakao je on i rekao da će pored predstavnika Uefe u radnu grupu biti pozvani članovi Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) i Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).

"Za nas je važno da učestvujemo u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2026. godine", ocenio je on.

Prethodnih dana govorilo se o mogućem izlasku RFS-a iz Uefe i priključenju Azijskoj fudbalskoj konfederaciji (AFC), a Djukov nije potpuno isključio tu mogućnost, ukoliko pregovori sa Uefom propadnu.

"Možemo da se preusmerimo na Aziju, ali nam je potrebna odluka Fife za učešće na Svetskom prvenstvu 2026. godine, preko ove radne grupe ćemo brže doći do odgovora", dodao je on.

Za predsednika RFS-a radna grupa je "znak da mostovi nisu pokidani i da možemo da pokušamo da pronađemo rešenje za obnavljanje naših odnosa".

"Naravno politika ima uticaj na fudbal. Ali videćemo koliko", zaključio je Djukov.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke