Šahtjor vs FIFA - "Rudari" traže 50 miliona evra!?

Autor: Stefan Matić
subota 09.07.2022.
22:55
Izvor: Sportske.net

Ukrajinci razočarani odlukama svetske kuće fudbala.

Epa/Nick Soland
Epa/Nick Soland

Povezane vesti

Ruska invazija na Ukrajini je između ostalog poremetila i tamošnji fudbalski svet. Doduše više ukrajinski nego ruski, jer ruska Premijer liga se aktivno igra, ali su pojedini strani igrači odlučili da napuste tamošnje klubove. 

FIFA je donela odluku da ako klubovi koji pripadaju FS Ukrajine ili FS Rusije ne postignu zajednički dogovor sa svojim stranim igračima ili trenerima pre ili 30. juna ove godine, ovi igrači i treneri onda imaju pravo da suspenduju ugovore o radu sa svojim klubovima do 30. juna 2023. godine. Ove odredbe daju igračima i trenerima mogućnost da treniraju, igraju i primaju nadoknadu, a istovremeno štite ukrajinske klubove i olakšavaju odlazak stranih igrača i trenera iz Rusije. 

Ipak, ova odredba nije "legla" svim klubovima. 

"Nikada ne želim da mešam politiku i sport, ali ovog puta mislim da ruski klubovi ne smeju da igraju u evropskim takmičenjima. Nijedan Ukrajinac nije zaslužio da pati ovako. Rusija je agresor i terorista, ubijaju našu decu i prijatelje", izjavio je pre par dana Darijo Srna - legenda Šahtjora a sada sportski direktor u ovom klubu. 

Kao što rekosmo ruska PL se igra bez problema, dok je ukrajinska za sada suspendovana dok će na primer Šahtjor svoje utakmice, kada liga počne, igrati u Poljskoj. 

FIFA odredba omogućava lak odlazak igrača iz ukrajinskih klubova što je veliki gubitak. Pojedini mediji spekulišu kako bi "rudari" u tom slučaju tužili FIFA kući i zauzvrati tražili sumu od pedeset miliona evra. Za sada je to obeleženo kao poslednja opcija. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke