Selta – „Ruski princ“ i zlatne godine

Autor: Ivan Cvetković
petak 12.02.2021.
12:09
Izvor: Sportske.net, Boris Jovanović

Kakav je to tim bio početkom veka...

EPA PHOTO EFE/MIGUEL RIOPA/MK-hh ↑ collapse
EPA PHOTO EFE/MIGUEL RIOPA/MK-hh ↑ collapse

Povezane vesti

Kada su Valeri Karpin i Aleksander Mostovoj igračli zajedno u dominantnom moskovskom Spartaku Olega Romanceva klub je gostovao u Vigu u leto 1990. Izbila je opšta tuča, možete da zamislite navijače Galicijaca kada su se sedam godina kasnije dvojica reprezentativac Rusije našla u istom timu, na „Balaidosu.“

Mostovoj je bio jedan od najtalentovanijih ruskih igrača u toj deceniji, ali često malodušan i sklon incidentima sa trenerima pa su zbog toga Lacio i Roma odustali od namere da ga dovedu u Seriju A. On je posle igranja za Benfiku, neuspešne epizode u Portugalu, završio u Francuskoj, Kaenu, pa većem Strazburu. Selta je platio preko 300 miliona tadašnjih pezeta i činilo se pogrešila.

Naime, prve godine bilo je problema, optuživali su ga za nedostatak profesionalizma, a eksplodiralo je u Asturiji protiv Hihona. Kada je Selta primila drugi gol, a sve tri izmene izvršene Mostovoj je tvrdio da je povređen i probao da izađe sa terena, odnosno ostavi saigrače na cedilu. Međutim kapiten Pači Salinas ga je grubo gurnuo nazad na teren.

Te godine Selta je jedva završila iznad zone ispadanja, ali je onda u Vigo stigao Havijer Irureta. Kupljeni su Salgado i Goran Đorović kako bi ojačali poslednju liniju, nekadašnji trener Sosijedada je želeo da ojača bedem pred golom.

A onda bum, Valeri Karpin. To je preporodilo Mostovoja jer je Karpin bio rođeni pobednik, inače Estonac poreklom, veoma borben, spreman da bude lider i to je itekako odgovaralo njegovom zemljaku. Nisu se voleli, ali je Mostovoj poštovao zemljaka, te godine je Selta završila na mestu koje vodi u kup UEFA. Irureta je otišao u jači Deportivo, regionalnog rivala da se bori za titulz, a zamenio ga je Viktor Fernandez koji je imao potpuno drugačiji stil igre od rigidnog Irurete. Naime, mladi stručnjak koji je dobio otkaz na Tenerifama, doveo je Makalelea, ali i robusnog Bugarina Luba Peneva, Selta je počela da igra fudbal iz snova.

U toj godini eksplodirao je i Vladimir Gudelj koji je dugo bio u klubu, Bosanac je bio napast za protivničke odbrane, a klub iz Galicije je završio kao peti. U kupu UEFA izbacili su Liverpul, ali ih je sačekao Marsej. Mostovoj će pamtiti fantastične partije iz 1999. Kada su tukli Real sa 5:1, Rus ih je rasturio, a sledeće godine kada je Gudelj posle gotovo decenije otišao iz Viga, Mostovoj je nasledio „desetku“.

Iz sezone očaja zbog titule La Korunje u Primeri, Selta je sama najavila pohod na tituu sledeće godine, imala šansu ali se raspala tokom proleća. Nisu imali dovoljno igrača za dva fronta, u kupu UEFA su ponovo igrali četvrtfinale, tukli Juve sa 4:0, Benfiku sa 7:0, ali su im Lens i Paskal Numa srušili snove.

Nastavii su kroz Evropu, osvojili Intertoto kup, ali i naredne sezone ponovo imali isti problem, igrali su na tri fronta. Odjednom šansu su videli u Kupu Kralja. Izbacili su Barsu u polufinaču i bili favoriti u Sevilji protiv Saragose koja se jedva spasila ispadanja. Iako su poveli golom Mostovoja, usledio je preokret i propala je najbolja šansa da sjajna generacija osvoji trofej.

Otišao je trener Fernandez, pa Karpin u Sosijedad da se bori sa Darkom Kovačevićem za titulu. Novi kouč Lotina je dočekan sa podozrenjem, ni pojačanja poput levog beka Silvinja i Egipćanina Mida nisu baš izazivala euforiju među navijačima.

Ali ispostaviće se da su se svu varali. Selta je osvojila 24 boda od mogućih 42 na startu, usput su tukli Barsu sa 2:0 kod kuće. Šaputalo se o Ligi šampiona, ali tu su bili La Korunja, velikani plus odlični Sosijedad. Istorija je učila navijače iz Viga da se ne nadaju previše.

Tim je dobio derbi Galicije uz oduševljenje navijača, spakovali su tri komada Deportivu, Žesuli i Edu su rasturili komšije. Protiv Reala su sačuvali 1:1 Mostovoj je dao gol posle vođstva Los Blankosa, pa je narušio Realove šampionske nade, a onda je usledila najveća utakmica u istoriji Sosijedada. Oni su igrali za titulu, ali je Mostovoj dao dva gola, na kraju je Mido dotukao baskijski tim, i zacementirao mesto u Ligi šampiona. Bila je to neverovatna godina od koje mnogi nisu očekivali ništa. Ali, Selta je srušila sve prognoze i dokopala se elite.

Dobili su nadimak „euro Selta“ kada su tukli moćni Milan na „San Siru“, a onda i izbacili Ajaks za Ibrom da bi se dočepali osmine finala. Međutim tu je bio kraj, Anri i Arsenal su im srušili nade, a još gore je bilo ono što je sledilo Naime, Selta je sve bacila na Ligu šampiona, u prvenstvu su dobili 3 od prvih 17 mečeva, a na proleće nije bilo puno bolje pa su završili nakon najvećeg uspeha u drugoj ligi. Sve je ostalo u pepelu za samo 12 meseci.

Morali su da se oslobode igrača koji zarađuju mnogo, otišao je Mostovoj, kasnije se pojavio u Alavešu, ali nije dugo trajao. Ipak njegovih desetak godina u Vigu ga čine jednim od najvoljenijih stranaca u klubu ikada.

Šta je bilo sa Seltom posle ispadanja?

Vratili su se sledeće godine, ali posle samo dve sezone opet ispali. U Segundi su proveli pet godina, teško vreme do 2012, kada su se konačno dokopali Primere. Od tada promenjivo, uglavnom se bore za opstanak, doduše igrali su dva polufinala kupa, ali osim Jaga Aspasa i povremenih blistavih partija protiv Barse uglavnom, nema se tu puno o čemu pričati, taj tim nije ni prineti onom sa početka veka.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
DRUG OSTOJA
Saturday, 13.02.2021
15:35

2000. igrali protiv Zvezde, na poluvremenu Zvezda vodila 2:1, izgubila sa 5:3, mada je registrovano 3:0 za seltu zbog igranja Glogovca i Lalatovića, ako se ne varam, a imali su parne kartone. Drula 3 kom. Sumnjam u nameštaljku.