Serija B - Tirolci među velikanima, Ranijeri se vratio 30 godina u prošlost!

Autor: Lazar Nikolić
petak 02.06.2023.
10:00
Izvor: Sportske.net

Za vikend polufinala baraža za popunu italijanske elite…

Povezane vesti

Frozinone je ponovo u Seriji A, Đenoa se ekspresno vratila u elitu, čeka se treći. Baraži su u punom jeku, igraju se po dva meča u polufinalu i finalu, a favoriti, makar na papiru (zbog boljeg plasmana u regularnom delu) su izgubili prve mečeve.

Veće iznenađenje je neuspeh Barija na gostovanju na krajnjem severu protiv Sudtirola. Klub koji prvi put igra u Seriji B je otkrovenje šampionata, nisu bili impresionirani konkurencijom, a u istom ritmu su nastavili u plej-ofu. Dobili su "Petlove" iz Pulje sa 1:0 u nadoknadi, pa nose minimalnu prednost na "San Nikolu". Sada je Puljezima potrebna bilo kakva pobeda za prolaz. Italija, pa i savez, generalno navijaju za ovaj tim, imaju sjajnu publiku, na kraju krajeva i veliki stadion. Južni Tirol recimo zbog uslova ne igra na svom terenzu već na "Drijusiju" u Bolcanu. To svakako nije preporuka za novu promociju, ali ako je izbore na terenu, svi će to morati da prihvate.

Bari nije bio u Seriji A više od deceniju, u međuvremenu su ispadali iz Serije B, tadašnjeg gazde su optuživanje za pranje novca, na kraju je klub završio u rukama Aurelija Di Laurentisa, gazde Napolija. U slučaju da klub uđe u Seriju A, moraće da ga proda zbog sukoba interesa, slično je uradio Lotito sa Salernitanom, mada se govorilo da je u pitanju fingirana prodaja. Bari ima solidan tim sa nekoliko veterana, poput Mirka Antenućija, tu je marokanski reprezentativac Kedira, argentinski vetera Ruben Bota koji nikada nije dobio šansu u Interu. Pozajmili su i par mlađih igrača, na klupi je Mikele Minjani koji kao igrač ima zavisan staž u Sijeni iz najboljih dana, pre par decenija.

Kada se sve sabere, Bari je favorit pred revanš na "Svetom Nikoli", ali Tirolci koje vodi prekaljeni Pjer Paolo Bizoli teško gube mečeve. Remi ih vodi u finale, na korak od elite. Oni su u regularnom delu sezone izgubili u Bolcanu od južnjaka, ali su ostali neporaženi na San Nikoli i to su vodili 2:0. Prošle godine u kupu Serije C, u istorijskom prvom duelu protiv Barija, slavili su sa 2:1. Nema razloga da se plaše ovog gostovanja, "Crveni" su u ligi izgubili samo pet puta na putovanjima i jedan su od najnezgodnijih gostiju. Probaćemo sa malo golova, možda sudije poguraju Bari, ali to je već u domenu stvari koje nemaju veze sa fudbalom.

U drugom polufinalu, Parma juri prednost Kaljarija, ovo je sigurno derbi polufinala. "Dukali" ne uspevaju da se vrate par godina, ni sa Bufonom, ni sa nemalim ulaganjem američkih vlasnika. Dobrim igrama u drugom delu sezone, "Vojvode" su stigle do četvrtog mesta na tabeli. Poraženi su na Sardiniji sa 3:2 u sjajnom meču. Biće uzdrmani, vodili su sa 2:0, praktično bili pred finalom baraža, ovako samo im igra pobeda za vikend na "Tardiniju". Parma ima veliki broj kvalitetnih igrača, ne samo Bufona, tu su nekadašnji reprezentativac Argentine, igrač Palerma i Sevilje, Franko Vaskez, pa poljski mladi reprezentativac Benediščak, iskusni napadać Ingleze Prava su legija stranaca, plus na ruku im ide to što ekipa sa Sardinije mnogo slabije igra na strani. Rivali imaju dugu istoriju igranja u eliti, prvi meč su odigrali 1990. U doba najveće dominacije Parme, doba Tancija i Parmalata, jasno da su Isolani izvlačili deblji kraj, ali u ovom veku su se stvari promenile.

Fabio Pekija, trener "Krstaša" se uzda u domaći teren. Naime, on smatra da je Kaljari napravio preokret uz ogromnu pomoć sa tribina, i da "Tardini" mora da uzvrati na isti način. Od pomenute pobede 1990. u Seriji A, u Parmi su se timovi sastali 23 puta, 12 pobeda domaćina, četiri Sarda, uz sedam remija. Ali, Kaljari je prvi put pobedio Parmu u gostima 2009. posle gotovo dve decenije od prvog susreta. Ove sezone su izgubili 2:1 u regularnom delu sezone.

Ovde ima više šansi da vidimo golove nego u duelu Barija i Sudtirola, tim pre što je Bufon izgleda povređen, male su šanse da brani. Ali svejedno, Lapadula i Pavoleti, napadači gostiju su odličan tandem, za njih i mladog Angolca Zita Luvumbu, verovatno najbolji golman svih vremena nije bio neka prepreka. Pisali smo, na klupi Kaljarija je Klaudio Ranijeri, svojevremeno je Parmu ostavio u ligi, a u Kaljariju je stekao ime. Naime, ovaj Rimljanin je od 1988. do 1991. tim sa Sardinije doveo od treće lige do Serije A. Baš on je sedeo na klupi Kaljarija kada su 1990. poraženi sa 2:0. Koliko je to bilo davno, neka posvedoči činjenica da su za Parmu igrali golman Tafarel, Apoloni, Minoti, Belgijanac Grun, Brolin, Osio, Alesandro Meli, to je generacija koja će Parmi doneti prvi trofej kup Italije, naredne sezone. U Kaljariju se tada izdvajalo ime legendarnog Urugvajca Enca Frančeskolija. Ranijeri je inače na kraju te prve prvoligaške sezone u trenerskoj karijeri sa Sardinije otišao u Napulj. Ovo je sada simbolika, prilika da možda okonča bogatu karijeru novim povratkom u Seriju A, u kojoj je vodio i Inter i Juventus, ukupno osam prvoligaških klubova, uključujući Romu i Fiorentinu od većih, kao i Sampdoriju...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke