Ševčenko u Čelsiju - Najtužnija priča…

Autor: Milovan Longinov
sreda 05.10.2022.
12:00
Izvor: Sportske.net

Pred duel Čelsija i Milana u Ligi šampiona…

EPA/ANDY RAIN
EPA/ANDY RAIN

Povezane vesti

Murinjo ga nije želeo, ali je prihvatio gazdinu naredbu.

Pričalo se da je dolazak Ševčenka bio uslov da Abramovič odreši kesu i nađe dogovor sa Arsenalom oko "Kešlija" Kola koga je Murinjo lično u holu "Meriota" u Londonu neki mesec ranije ubeđivao da pređe u Čelsi. 

Sam Ševčenko je popustio pred nagovorom ruskog tajkuna, ali priča se da je glavnu ulogu u nagovaranju imala supruga Kristen Pazik. Ova Amerikanka ukrajinskog porekla je ćerka nekadašnjeg profesionalnog igrača bejzbola Majka Pazika. Želela je u London, pre svega zbog navodno glumačke karijere.

Zanimljivo da je Ševčenko bio opsesija Romana Abramoviča tek kada je kupio Čelsi, ali on je 2004. odbio da o tome razgovara. Dve godine kasnije, Čelsi je platio britanski rekord kako bi ga doveo. Sam fudbaler je tražio raskid ugovora sa Milanom, navodeći porodične razloge kao motiv.

Na drugoj strani, navodno je Murinjo kao petog partnera za Drogbu, na savet ljudi iz Romanovog okruženja dodao Ševčenka, kako bi učvrstio sopstvene pozicije. Na toj famoznoj, nikad potvrđenoj listi, prvi je bio Semi Eto, sa njim je četiri leta kasnije pokorio Italiju i Evropu.

Ali, sve u vezi fudbala je bilo problematično.

Obi Mikel koga su oteli Junajtedu tog leta i bili prinuđeni ne samo da plate obeštećenje norveškom Linu, već i da kompenzuju novac "Đavolima" je pričao kako Ševčenko ni sa kim nije progovarao ni reč, navodno nije znao engleski, iako su ga kasnije optuživali da se pravio da ne razume nijednu reč, kako bi izbegao obavezno druženje sa saigračima.

Šta je bio problem? 

Prvo, povreda. Par meseci pre nego što je potpisao za Čelsi, Ukrajinac je protiv Parme dobio bolan udarac u koleno. Trebalo je da miruje, naravno o tome nije bilo ni govora, Ukrajina je igrala na svom prvom velikom takmičenju i stigla do četvrtfinala.

Ljudo se generalno ne sećaju da je Ševa dao gol u Komjuniti Šildu Benitezovom Liverpulu, ali i da je postigao gol u šokantnom porazu od Boroa. Abramovič je učinio sve, pojavio se sa nekolicinom igrača na proslavi Ukrajinčevog 30. rođendana u restoranu "Kokun" u Londonu. Ševčenko je jedino razgovarao na italijanskom sa rezervnim golmanom Kudićinijem, tim menadžerom Gerijem Stejkerom i šest meseci kasnije na ruskom sa našim Banetom Ivanovićem.

Nije pomogao ni odnos sa Drogbom o kome se manje priča. Afrikanac se žalio da je Ševčenko sebičan, da razume da saigrač želi da opravda ogroman uloženi novac i da mu asistira u tome koliko je moguće, ali da ne dobija ništa, nikakav povratni odgovor od Ševćenka. Drogba ga, prema sopstvenim rečima nije video kao konkurenciju, ali se uvek ponašao kao da je glavni u timu.

Kada je Ševčenko dao gol Totenhemu u ponovljenoj utakmici FA kupa, mnogi su pomislili da je konačno "stigao" na Bridž.

Umesto toga usledili su problemi sa Murinjom. Prvo, Portugalac ga nije naveo među osam "nezamenjivih" kako ih je nazvao na konferenciji za medije, pa se onda sukobio sa Abramovičem jer ga je sve češće ostavljao na klupi. Murinjo je takođe bio uplašen od igrača koji su bliski sa gazdom, poput Lampsa ili Terija, sumnjajući da će mu raditi o glavi. Ševa nije bio u timu zbog povrede kada je Čelsi spasio sezonu golom Drogne u finalu FA kupa protiv Junajteda, ali ni u porazu od Liverpula, pa Junajteda koja su ih izbacila iz preostala dva koloseka. Na kraju je na leto stigao Pizaro, kao iskusan igrač, ali je Murinjo želeo veće ime, kako bi izvršio veći pritisak na Ukrajinca. 

Bivši britanski Olimpijac sprinter Daren Kembel je angažovan da radi sa Ševčenkom da bi vratio eksplozivnost, ali preseljenjem je fudbale oboleo od "Bejl" sindroma, radije je igrao golf na svom imanju nego ostajao posle treninga sa saigračima. Postao je usamljena figura u svlačionici. Murinjo je dobio šut-kartu krajem septembra, Ševčenko je te godine dao osam golova, manje od petorice igrača u timu, a tokom proleća je u izjavi za "Korijere dela Sera" rekao da je spremnan 40% od onoga u Milanu. Želeo je da ode odmah na leto, Čelsi je doveo Anelku koji se bolje uklapao sa Drogbom. Skolari koji je nasledio Granta nije imao ništa protiv da nezadovoljni fudbaler ode, Milan je prihvatio da ga vrati, ali samo na pozajmicu i još je Čelsi plaćao polovinu Ševine plate. Ali nije uspeo da se vrati, te sezone je u Milanu odigrao tek dvadesetak utakmica, nije dao gol u šampionatu, Anćeloti je otišao u Čelsi, a tamo se opet zaputio Ševčenko, jer je pozajmica istekla. Ostalo je istorija, izostavljen je iz ekipe za Ligu šampiona, na Komjunitiju protiv Mančester Junajteda je ušao u finišu i onda, dva dana pre kraja prelaznog roka vratio se tamo gde je i sve počelo, u Dinamo iz Kijeva.

Šta bi se desilo da nije otišao u Čelsi 2006. godine?

To nikada nećemo znati…

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke