Slovanova šansa veka!

Autor: Milovan Longinov
utorak 27.08.2024.
09:00
Izvor: Sportske.net

Klub iz Bratislave u neočekivano dobroj poziciji!

Povezane vesti

Deset punih godina je prošlo od kada Slovan nije igrao plej-of za Ligu šampiona. I bolju šansu neće imati, složiće se mnogi. Večiti šampiona Slovačke je 2014. pao protiv objektivno jačeg Bate Borisova, Belorusi su posle remija u Bratislavi slavili lagano kod kuće, a "nebesko-plavi" su otišli u LE.

Ovaj tim je na neki način jednooki div u zemlji slepih, iako reprezentacija Slovačke ne deluje loše na velikim takmičenjima, domaće prvenstvo je monotono. Slovan je osvojio šest titula u nizu, ali nijednom se nije dokopao grupne faze Lige šampiona.

Zbog lošeg koeficijenta domaćeg fudbala ispadali su uglavnom u kvalifikacijama za LE, doduše 2020. su igrali jesen u Evropi, a pojavom Lige konferencija ipak su stvar lakše, pa su u najmlađem evropskom takmičenju sticali iskustvo poslednjih sezona.

Ovo što se desilo tokom leta niko nije očekivao. Pod vođstvom verovatno najpoznatijeg slovačkog trenera u novijoj istoriji, Vladimira Vajsa eliminisali su Strugu, Celje i Apoel, imaju 1:1 iz Danske protiv Mitjitlanda i zlatnu šansu da se u Bratislavi domognu Lige šampiona.

"Beli jastrebovi" kako ih često zovu imaju naravno jače finansije od ostalih slovačkih klubova, kapiten je trenerov sin Vladimir Vajs Junior, ekipa je iskusna sa kapitenom Gruzije Kašijom, reprezentativcima Austrije, Slovačke, Nosne, Grčke, tu su veterani Kucka i Mak, naš Šaponjić se vratio sa pozajmice.

Često se pogrešno misli da je čehoslovački fudbal, odnosno uspesi posle Drugog Svetskog Rata bio jedino zasluga češke škole. Pisali smo o tome, tim koji je postao prvak Evrope 1976. u Beogradu imao je većinu igrača iz Slovačke i upravo je Slovan davao najveći broj fudbalera.

Oni su se i pre rata dičili klasom u Srednjoj Evropi, bacali rukavicu Slaviji i Sparti, ali i klubovima iz Austrije i Poljske, a postali su i prvi prvaci u posleratnoj Čehoslovačkoj.  

Komunisti su im prvih desetak godina silom nametnuli ime Sokol, ali su već polovinom pedesetih vratili ime Slovan. Te godine su bile loše, u senci čeških klubova, ali je novo, "zlatno" doba obeležilo finale KPK. Neočekivano Slovaci su predvođeni  legendarnim trenerom Mihalom Vicanom (stvorio je tim iz omladinske škole) prošli jugoslovenski Bor, Porto, Torino, Danfermlajn. U finalu ih je čekala Barselona. Meč je odigran na "Sent Jakobu" u Bazelu. Slovan je dobio Katalonce sa 3:2, veliki slovački igrači tog vremena Cvetler, Hrivnjak, Čapković su dominirali. Na golu je bio Vencel, legenda kluba i to je bio najveći uspeh čehoslovačkog fudbala u istoriji. Te sezone, posle 13 godina je Slovan vratio i titulu u domaćoj ligi, to je početak "zlatnog doba".

Sedamdesetih je klub osvojio još dve titule, na klupi je bio Jozef Vengloš. On je u isto vreme vodio Čehoslovake i jasno, pozvao čak deset igrača svog kluba. Niko mu nije zamerio kada su osvojili pomenutu titulu prvaka Evrope.

Kasnije je Slovan pao u senku, a kriza je bila takva da su sredinom osamdesetih čak ispali u drugu ligu. Ipak, za rastanak od zajedničke države, pod vođstvom Dušana Galisa, nebesko-plavi su početkom devedesetih osvojili poslednju titulu pre razdruživanja.

Naravno, u Slovačkoj su dominirali, četiri titule devedesetih u sedam godina. Ali, u tranzicionoj zemlji, fudbal je bio loš, takmičenja u Evropi su se završavala u ranim rundama. Slovan je potonuo u novom veku, desilo se nezamislivo, dve decenije od pomenutog ispadanja u Čehoslovačkoj ispali su u drugu slovačku ligu!

Tada je klub dotakao dno, ali i stvorio uslove za novi uspon. Očistili su se od dugova, negde početkom prošle decenije stiže Vladimir Vajs na svoj prvi mandat. Najveći evropski uspeh bila je eliminacija Rome u plej-ofu Lige Evrope, ali i povratak dominacije u Slovačkoj.

Dobili su nov stadion, tačnije na mestu starog izgradili novo Tehelno Polje. Gazda kluba Ivan Kmotrik je u kooperaciji sa javnim sektorom obezbedio novac, pa je na mestu nekadašnjeg stadiona (srušen 2013. godine) nikao novi, moderni, na njemu igra i slovačka reprezentacija.

Slovan je od pomenutog prvog Vajsovog mandata (trajao je samo godinu dana) osvojio 10 titula za 14 godina, tri puta bio vicešampion, samo jednog treći. To su razmere dominacije, već dugo najveći domaći rival, Spartak Trnava im gleda u leđa.

Sada je kako rekosmo, šansa veka, 1:1 iz Danske im daje priliku kakvu nisu ni sanjali.

Na ruku im ide što je Mitjitland poslednjih godina hronično loš u Evropi na gostovanjima, pa je i to razlog za optimizam Slovaka.

Naravno, navijačima Zvezde je u prvom planu revanš sa Bodom, videćemo može li šampion Srbije da nadoknadi jedan gol minusa iz Norveške.

Šta je sa ostalim mečevima?

Dinamo iz Zagreba je baš blizu grupne faze, "Modri" su pre dve godine eliminisali baš Bodo u plej-ofu, sada imaju tri gola prednosti u odnosu na "Karabag", teško će "Konjanici" to nadoknaditi u dalekom Azerbejdžanu.

Baš blizu je i Sparta, sa juga Švedske su odneli 2:0 pa će Malme teško nadoknaditi to na "Letni". 

I Salcburg ima 2:0 protiv Dinamo Kijeva, pa bi revanš trebalo da "Bikove" pošalje u LŠ. Slavija će za razliku od Sparte verovatno u LE, Lil ih je dobio 2:0 u Francuskoj, realno, "Doge" su bolja ekipa.

Najzanimljivije bi trebalo da bude u Istanbulu. Galatasaraj je uspeo da se vrati, gubili su sa 2:0 na poluvremenu, Bačuaji je bio spas, ali ipak su izgubili u finišu, kada je Ugrinić postavio konačnih 3:2.

Pakao je stadion Galatasarasaja, ali čini se da ekipa iz Berna diže glavu posle lošeg starta sezone u domaćoj ligi i da ih ne treba otpisivati.

Ako ima onih koji nisu čuli, ovo je okretanje nove strane u Ligi šampiona, žreb za grupnu fazu je u Monaku 29. avgusta. Novi sistem takmičenja donosi veći broj utakmica, 36 timova su praktino u jednoj grupi. Svaki učesnik će odigrati osam mečeva u grupnoj fazi, žrebom će biti odlučeno ko su protivnici svakom timu. Igrate kod kuće četiri i u gostima četiri meča

Prvih osam timova na tabeli ide direktno, za ostalih osam mesta u nokaut fazi igra se baraž, timovi od 9. do 24. mesta. Za onih 12 koji ostanu ispod crte nema nastavka u LE, to je takođe novina.

Nokaut faza od osmine finala je ista, meč za pehar biće odigran u Minhenu.

Igra se utorkom i sredom, kao i do sada, ali grupna faza s obzirom na dva kola više traje do januara. Jedna nedelja će biti na neki način posebna jer će tada mečevi biti igrani i u četvrtak.

 

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke