Šta je "plusvalenza", za kakvu vrstu finansijskog varanja je optužen Juve?

Autor: Boris Jovanović
subota 27.11.2021.
09:57
Izvor: Sportske.net

Kapitalna dobit ili "kreativno računovodstvo" će se obiti o glavu Juventusu?!

EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO
EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Povezane vesti

Juventus je pod istragom, kao što verovatno znate šestorica bivših i sadašnjih čelnika su optuženi za "friziranje" knjigovodstva, odnosno kreativno računovodstvo koje je klupu pribavilo profit od oko 50 miliona evra.

Akcija je u toku od maja ove godine, pažnju je privukao transfer Artura iz Barselone i Pjanića u suprotnom pravcu. 

Šta je takozvana "plusvalenza"?

U pitanju je razlika između vrednosti posla i stvarne cene. Tačnije, profit u računovodstvenom smislu.

Ovo je običaj u Italiji, pre 13 godina pod istragom su bili Inter i Milan, ali su na kraju oslobođeni optužbi. Sada su u centru pažnje Juve i Napoli, navodno od 62 slučajeva, 48 se odnosi na poslovanje Juventusa. Oni su na berzi i jasno da su pod posebnom lupom.

Ono što je privuklo prvo pažnju je transfer Viktora Osimhena iz Lila u Napoli za oko 70 miliona evra. Deo dogovora su i četiri igrača, golman Karnezisa, defanzivac Manco i napadači Ligori i Ćiro Palmijeri. Oni navodno koštaju 20 miliona. I dok je Grk Karnezis vetera branio jednom za Lil, pomenuta trojica igrača nisu nikada zaigrala za francuski klub. Dakle vredeli su u proseku oko 4.5 miliona evra, a onda ih je Lil pustio bez obeštećenja. Danas su u četvrtim ligama, knjigovodstveno je Napoli zaradio na njima 20 miliona, ali tako što je napumpao cenu napadača koga je doveo iz Lila.

Kada je u pitanju Juventus, od pomenutih transfera najsporniji je Arturov odnono Pjanićev. Barsa je platila za Pjanića 60 miliona, a Juventus kupio Artura za 72. I ono što vam prvo pada u oči je to što je samo 12 miliona promenilo ruke, ali u knjogovodstvu nije tako. Naime, Arturov transfer je razvučen po godinama, pa se uračunava i stopa amortizacije, dok je Pjanićev transfer beleži kao živ novac koji je ušao u klub. Tako da je Juventus praktično na tom transferu, u realnosti izgubio 12 miliona, u kreativnom knjigovodstvu "profit" je 43 miliona.

Da objasnimo plastično, kupite igrača za 80 miliona, ugovor je na četiri godine. Dakle, 20 po sezoni. I onda u računovodstvu, s obzirom na amortizaciju njemu vrednost pada (ponovo u brojkama, sledeće godine on vredi za knjige 60 miliona i tako dalje). I onda kada ga u posle recimo tri godine prodate za 40 miliona, vi ste na njemu ostvarili profit od 20, iako u stvarnosti on košta duplo manje nego što ste ga platili. 

Na sličan način je prikazana u knjigama razmena Kanselo-Danilo gde je Siti doplatio novac, ali Juve je uz taj plus uračunao i godinu u kojoj je Portugalcu pala cena dok je igrao za "Bjankonere". Ima još dosta takvih slučajeva, ali sa manje poznatim igračima koji su uglavnom nastupali za rezervni tim do 23 godine (koji igra u trećoj ligi).

Rano je spekulisati o kaznama, oduzimanje bodova je jedna opcija, druga je žestoka novčana kazna, Anjeli i Nedved, kao i Paratići koji je otišao iz kluba su osumnjičeni po samoj hijerarhiji, odnosno kao odgovorna lica, a kako će Juve izaći iz ove oluje ostaje da se vidi...

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke