Sve se zna, nova Liga Šampiona, UEFA popustila! Ovi klubovi imaju "licence" ostalima mrvice!

Autor: Boris Jovanović
petak 22.01.2021.
11:02
Izvor: Sportske.net

Rimska "Republika" imala uvid u dokument UEFA, predlog novog takmičenja, slično Evroligi u košarci postoje povlašćeni, ostali će preostati mrvice. Iza svega se krije ogroman novac...

Epa/Laurent Gillieron
Epa/Laurent Gillieron

Povezane vesti

Posle sastanka Pereza i Anjelija usledile su oštre reakcije FIFA i UEFA kao i jasna pretnja da će klubovi koji pokušaju da naprave Superligu van krovnih organizacija biti izbačeni iz evropskih takmičenja, a da njihovi igrači neće moći da nastupaju na Mundijalima i kontinentalnim šampionatima.

Juventus i Real predvode blok klubova koji želi da se odvoji i da napravi ligu po ugledu na američke profesionalne sportove, doduše uz ispadanje.

Barselona je već potpisala pristanak, engleski klubovi su promenili mišljenje i spremni su da se priključe, a pretnje FIFA nisu realne jer zaista, ko bi mogao da zamisli Ligu šampiona bez najboljih ili Mundijal sa praktično rezervnim ekipama i bez najvećih zvezda na planeti.

Ovo je izgleda bila mera pritiska na kuću fudbala koja je reagovala, a u tajnosti priprema novi projekat koji bi za tri sezone, odnosno dve i po trebalo da stupi na snagu.

O čemu se radi?

Naime, 15 klubova će imati obezbeđeno mesto, engleska velika šestorka, Arsenal, Čelsi, Liverpul, Totenhem, Mančester Siti i Mančester Junajted, tri španska velika, Atletiko uz Real i Barsu, tri kluba Serije A Inter, Juventus i Milan, dva nemačka kluba, Bajern i Borusija Dortmund i na kraju PSŽ.

Dakle, svi oni će imati direktno mesto, ukušno će biti 20 klubova, dve grupe po deset na jesen, igraće se kao i do sada utorkom i sredom, a velikanima će dakle biti garantovano devet utamica tokom jeseni.

Ali, sa druge strane, prihod će biti mnogo veći, UEFA je pristala da deli kolač. Prema tim planovima, svaki od 15 osnivača će inkasirati 350 miliona evra, a prva četiri tima iz svake grupe idu u plej of direktno, prvih pet na Mundijal za klubove FIFA, baraž igraju šesti i sedmi.

Ko bi mogao da popuni ostatak lige?

Situacija je sledeća, prvo se razmišljalo o dve lige, 36 klubova, a druga varijanta su baraži timova na osnovu UEFA rankinga.

Šta UEFA dobija?


Spašava nacionalne šampionate što bi Superligom bilo dovedeno u pitanje, a onda bi savezi plaćali penale. Ovako, klubovi će nastaviti da igraju u nacionalnim prvenstvima, ali oni će kao i u košarci biti nebitni, jer 15 velikih imaju obezbeđen plasman, oni će igrati svake godine, ostali će se menjati, dopunjavati, da li kroz plej-of sa slabije plasiranim klubovima, ili će jednostavno biti uvedeno pravilo da ako bude postojala i druga liga, čak i ako imate licencu, možete da ispadnete.

Rimska "Republika" tvrdi da će UEFA izaći sa predlogom nove Lige šampiona za desetak dana, i da će klubovi biti zadovoljni jer u osnovi svega je novac, ogroman od nagrada, plus od posete, jer svakako da će stadioni biti puni s obzirom na koncentraciju.

Malima će ostati mrvice, ali to je i očekivano, predlog je koncentrisan na to da se spreče velikani da ostvare svoje namere i sačuva sadašnji fudbalski sistem, a za ostale, UEFA nije baš puno briga...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke