Terzićeva klopka za kralja

Autor: Milovan Longinov
subota 01.06.2024.
09:00
Izvor: Sportske.net

Duhovi prošlosti i ekspanzija Borusije najveća pretnja Realu u finalu Lige šampiona.

Povezane vesti

Bilo je to početkom aprila 2002. godine kada je Karlo Anćeloti doživeo jedan od bolnijih momenata u trenerskoj karijeri. U prvom meču polufinala Kupa UEFA prošao je sa Milanom kao bos po trnju na gostovanju Borusiji iz Dortmunda.

Čak 4:0 bilo je za budućeg šampiona Nemačke, a retko koji se fudbaler kao Marsio Amoroso može pohvaliti da je postigao het-trik protiv ekipe na čijoj je klupi sedeo Anćeloti.

Od tog trenutka Borusija se pokazala kao ozbiljna mina trofejnom italijanskom stručnjaku, što je naročito dolazilo do izražaja u mečevima koji su igrani u Dortmundu.

Gubio je Anćeloti protiv „Milionera“ vodeći Parmu, Milan, Real Madrid i Bajern iz Minhena, što će mu sigurno biti podsetnik da predstojeće finale Lige šampiona protiv Borusije ne tumači kao unapred dobijeno.

Duel između Real Madrida i Borusije u subotu uveče na engleskom „Vembliju“ (21 sat) biće okršaj kojem smo se najmanje nadali u finalu Lige šampiona, imajući u vidu da će ukrstiti koplja šampion Španije i petoplasirani tim Bundeslige.

Ako se osvrnemo na prethodna Realova finala više je nego očigledno da se pred Anćelotijevih izabranicima nalazi najmanje atraktivan tim na putu osvajanja najvećeg evropskog trofeja.

Sigurno da ni u najluđim snovima ne biste mogli zamisliti Edina Terzića da će se godinu dana posle maleroznog gubitka titule u poslednjem kolu Bundeslige naći u prilici da osvoji Ligu šampiona.

Nakon Borusijinog kraha protiv Majnca (2:2) kojim je Bajern Minhen nastavio dominaciju u nemačkom fudbalu, Terzić se isplakao pred „Žutim zidom“, svestan da će teško u skorije vreme imati priliku za nešto tako veliko.

Mnogi skeptici su tih dana pomislili da ne postoji klub koji će skinuti Bajern sa postolja. Dok je Ćabi Alonso sa Bajer Leverkuzenom to učinio, Terzić je fokus stavio na Ligu šampiona gde mu je tim rastao kako je sezona odmicala.

I dok je prvo mesto u grupi sa skupocenim Pariz Sen Žermenom nepravedno završilo ispod radara, meč koji je preokrenuo sezonu i vinuo u orbitu tim iz Dortmunda bio je revanš četvrtfinala protiv Atletiko Madrida gde su slavili 4:2.

Bila je to doktorska disertacija Terzićevih izabranika protiv tima koji je u osmini finala eliminisao Inter, ubedljivo najdominantniji italijanski tim, s pravom uvršten u glavne favorite za osvajanje Lige šampiona.

Borusija je u toj utakmici pokazala neverovatnu snagu nakon poraza u prvom meču u Madridu. Naročito blistavo bilo je u završnoj fazi meča kada su Niklas Filkrug i Marsel Zabicer obezbedii plasman u prvo polufinale nakon više od decenije.

Zaličilo je da nemaju mnogo šanse protiv PSŽ-a, ali je Terzićev tim eliminisao šampiona Francuske besprekornom igrom u defanzivi gde tokom 180 minuta igre nisu primili gol.

Disciplinovana igra u odbrani i Terzićeva taktička superiornost zaštitini su znak kluba iz Dortmunda ove sezone. Adut više pred povratak na „Vembli“ nakon 11 godina biće to što u predstojeće finale Borusija ulazi kao tim sa najviše „klinšitova“ (mečeva bez primljenog gola) još od sezone 1997/98.

Nasuprot Borusiji, Real je uz Antverpen klub koji je ove sezone primio najviše golova u Ligi šampiona, što nije podatak koji im ide u prilog uoči nadolazećeg finala.

Uigranost odbrambenih igrača, predvođenih iskusnim Matsom Humelsom, dostigla je vrhunac u sudaru protiv PSŽ-a. Retko ko je verovao da će tako ofanzivan sastav francuskog tima završiti obe utakmice bez postignutog gola, a velike zasluge za to osim Humelsu idu u prilog mladom Niku Šloterbeku.

Upravo će spoj mladosti i iskustva u defanzivnoj liniji Borusije težiti da neutrališe vihorni brazilski tandem Vinisijus-Rodrigo, koji je činio najistureniji deo Realovog tima u obe polufinalne utakmice protiv Bajerna.

Humels i Šloterbek igraju sezonu iz snova u Ligi šampiona, bilo da je reč o broju dobijenih duela ili osvajanju lopte. Nemački tandem centralnih defanzivaca će biti zaštita pred poslednjim bedemom odbrane od Reala, a koji čini ove sezone izuzetni golman Gregor Kobel sa najviše odbrana u Ligi šampiona.

Mada se u finalu očekuje nešto opreznija igra Borusije, ako se zna da šansa od kontri Vinisijusa i Rodriga može da kazni svaku neopreznost, snaga „Milionera“ je i u visoko pozicioniranoj odbrani tokom faze napada što im nudi opciju više u tom segmentu igre.

I dok je visoka igra defanzivne linije Borusije prednost za Terzićev tim, rival nema takav luksuz zbog čestih ubacivanja ofanzivaca iza linije odbrane. Zaštita završne trećine izvesno će naterati štopere Reala na nešto nižu postavku, što će vezistima Borusije omogućiti da igraju bliže protivničkom golu.

Veliku ulogu u takvom odnosu snaga mogao bi da odigra iskusni Julijan Brant, spona Borusije između napadačke i odbrambene linije tima. Nešto slično poput Džuda Belingema u timu Reala.

Sa osiguračima Emreom Džanom i Marselom Zabicerom, reprezentativac Nemačke će igrati ključnu ulogu u kreaciji napada Borusije. Konstantnost u igri s pravom ga svrstava u glavnog aduta nemačkog tima ako se ima u vidu celokupan uticaj na predstojeći meč protiv Reala.

Pod posebnim opterećenjem ove subote naći će se bekovi Real Madrida. Sudeći prema prošlim utakmicama to bi trebalo da budu Dani Karvahal i Floran Mendi. Mada su se i u prethodnim mečevima pokazivali u izvrsnom svetlu, sada će biti pod posebnim optetećenjem jer Borusija voli da stvara situacije dva na jedan na štetu protivničkih bekova.

Veliku ulogu u takvim situacijama igraće pokretljivost i brzina Džejdona Sanča i Karima Adejemija, koji će uz ofanzivne ving-bekove predstavljati veliku opasnost sa boka za Real Madrid.

Borusija takođe voli da napada prostor između bočnog defanzivca i centralnog beka, ali i da stvori brojčanu prednost u šesnaestercu kada se nalaze u fazi napada.

To omogućuje da pravovremenim centaršutom iskoriste višak i iz drugog plana postignu gol. Zbog toga će na velikom iskušenju biti nekadašnji Borusijin đak, a sada vrsni štoper Real Madrida Antonio Ridiger.

Zbog toga će igrači iz veznog reda Reala na čelu sa Tonijem Krosom morati da budu na oprezu sve vreme, kako bi osujetili raznolike taktičke varijate protivnika u finalu.

Iz svega navedenog uočljiv je širok potencijal Borusije u meču za drugi trofej u istoriji Lige šampiona. Naspram sebe će imati izuzetno iskusan tim, sačinjen od igrača koji su s izuzetkom Čuamenija i Belingema već osetili priliku da osvoje najvredniji trofej.

Predstojeći meč biće specifičan i kao poslednji za Krosa u Realu i Marka Rojsa u Borusiji Dortmund, što će dati posebnu notu najvažnijem duelu do početka Evropskog prvenstva u fudbalu.

Borusija se vraća na „Vembli“ 11 godina nakon bolnog poraza od Bajerna u sezoni 2012/13 pod vođstvom Jirgena Klopa. Videćemo da li će Rojs i Humels, koji su bili deo postave „Milionera“ u tom finalu protiv Bajerna, imati malo više sreće ovaj put.

Real je daleko iskusniji i prevejaniji u ovakvim utakmicama, ali zar slično nije bilo i sa Juventusom 1997. godine kada se kao aktuelni šampion sapleo protiv autsajdera Borusije?

 

 

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke