Tradicija, forma, kvalitet - Sve je na strani Reala

Autor: Milovan Longinov
sreda 12.01.2022.
10:40
Izvor: Sportske.net

Superkup Španije po treći put u turnirskom formatu.

EPA
EPA

Povezane vesti

Nakon dve godine, glavni grad Saudijske Arabije - Rijad, po drugi put biće domaćin Superkupa Španije, koji se od 2019. igra u turnirskom formatu sa četiri ekipe. Učešće u Superkupu dobijaju dve prvoplasirane ekipe La Lige i finalisti Kupa kralja iz prošle sezone, a to su Atletiko Madrid (šampion), Real Madrid (vicešampion), Barselona (osvajač Kupa kralja) i Atletik Bilbao (finalista Kupa kralja).

Ono što verovatno ne znate, ali preteča ovog takmičenja zvao se Kupa Eve Duarete, u kom su se takođe sastajali prvak aktuelni prvak Španije i tadašnjeg Kupa generala. Igralo se od 1947. do 1953. godine, Barselona ga je osvojila tri puta, Real Madrid, Valensija, Atletiko Madrid i Atletik Bilbao po jednom.

Ovo takmičenje nastavljeno je čak tri decenije kasnije, pod sadašnjim nazivom. Superkup Španije kao takmičenje osnovan je 1982. godine, od kada se sve do 2019. godine igrao kao finale u dve utakmice. Od 2019. igra se u novom formatu, a u dosadašnja dva turnira formatu, osvajači su bili Real Madrid i Atletik Bilbao. Pre dve godine, takođe u Rijadu, Real je slavio nakon što je najpre pobedio Valensiju, a potom i Atletiko Madrid nakon penal serije. Prošle godine isti turnir odigran je u Sevilji, zbog pandemije, Atletik Bilbao je osvojio nakon što je pobedio Real, a potom i Barselonu u finalu nakon produžetaka i velikog preokreta (3:2). 

Ove godine, bez ikakve dileme, aspolutni favorit je - Real Madrid. Barselona je u fazi rekonstrukcije i tranzicije, Atletiko Madrid nije ni bleda senka prošlogodišnjeg šampiona, a Atletik Bilbao je ipak najslabiji tim.

Real Madrid i Barselona otvaraju turnir prvim polufinalom u sredu od 20 časova. Real je u nizu od četiri uzastopne pobede nad Kataloncima i po svim parametrima opet je favorit. Barselona dolazi u Rijad sa tek oporavljenim Fatijem, Pedrijem, Depajom, Arauho je pod znakom pitanja, a Erik Garsija povređen neposredno pred put u Saudijsku Arabiju. Karlo Anćeloti nema kadrovskih problema, za razliku od Ćavija, koji će u najboljem slučaju u poslednjih pola sata moći da rizikuje sa Pedrijem koji je u autu od septembra i Fatijem, koji se vraća nakon dva meseca.

Očekuje se da Karlo Anćeloti izvede uobičajeni sastav, koji u ključnim utakmicama izgleda ovako:

Kurtoa - Vaskez, Militao, Alaba, Mendi - Kasemiro, Modrić, Kros - Asensio, Benzema, Vinisijus.

S druge strane, Ćavi Ernandes će na klupi morati da ostavi neke od ključnih igrača koji su se tek oporavili ili su roviti, a to su - Arauho, De Jong, Pedri, Fati i Depaj, pa će sastav vrlo verovatno izgledati ovako:

Ter-Štegen - Dani Alveš, Pike, Lengle, Alba - Buskets, Niko, Gavi - Dembele, Abde, L. De Jong.

Tu je praktično sve jasno - Real ima potreban balans, daleko iskusniji i jači tim, a posebno vezni red. Preciznije, Real je kompletniji i jači u svim linijama tima. Dani Alveš je najbolji Barsin bek, ali ima 39 godina i moraće da se bori sa Vinisijusom koji igra fudbal života i trenutno je jedan od najboljih na svetu. Pike i verovatno Lengle će morati da čuvaju Benzemu, dok je Alba u strašnom padu forme ove sezone i ispred sebe će imati Asensija. U veznom redu, Ćavi će verovatno igrati sa Busketsom, Nikom Gonzalesom i Gavijem (De Jong i Pedri čekaju sa klupe posle povreda), a kako to zvuči protiv Kasemira, Krosa i Modrića? I za kraj, Barsin napad će činiti Dembele i verovatno Abde i Luk de Jong, jer se Memfis tek oporavio i pola sata protiv Granade pokazalo je da je potpuno nespreman. Realova odbrana deluje daleko stabilnije u odnosu na ovaj tim. Da je Barsa kojim slučajem kompletna, odnosno da su u formi i fizički spremeni Pedri, Fati, De Jong i Arauho, možda bi i nekako Ćavi mogao da parira Anćelotiju, ali u ovakvim okolnostima, sve je na strani Reala. 

Takođe, na strani Reala je i tradicija u ovom takmičenju. Iako Barsa ima najviše trofeja u Superkupu, čak 13, a Real 11, Madriđani su u sedam međusobnih duela, slavili čak šest puta, a Barselona samo jednom i to u sezoni 2011/12, kada su se suočili Pep Gvardiola i Žoze Murinjo. Real je pobeđivao Barselonu u finalima 1988, 1990, 1993, 1997 i 2013. i 2017. godine.

U drugom polufinalu, u četvrtak od 20 časova sastaju se šampion Atletiko Madrid i finalista Kupa kralja - Atletik Bilbao. Atletiko je ovaj trofej osvojio samo dva puta, 1985. i 2014. godine, a Bilbao jednom više - 1984, 2015. i 2021. godine.

Atletiko Madrid ne može da se pohvali dobrom formom, od titule se praktično oprostio, Real Madrid beži 16 bodova, pa je Superkup možda prava prilika da napadne neki trofej ove sezone. Dijego Simeone je ostao bez Kirana Tripijea, njega će privremeno menjati Ljorente, kome ta pozicija nije strana. Povređen je Antoan Grizman, ali srećom Anhel Korea igra odlično ove sezone i on će predvoditi napad sa Luisom Suarezom. 

Atletik Bilbao je tradicionalno prava "kup ekipa" u Španiji. Verovali ili ne, prošle godine igrali su Superkup Španije i čak dva finala Kupa kralja, ako se sećate onog odloženog zbog korone sa Real Sosijedadom, ali su i to i potom sledeće sa Barselonom izgubili, u aprilu u razmaku od dve nedelje. Ipak, Bilbao je branilac ovog trofeja, pre godinu dana pobedio je Barselonu, a sada je u usponu forme, zauzima devetu poziciju sa 28 bodova u prvenstvu, pet manje od četvrtoplasiranog Atletika.

Ono što je takođe zanimljivo, za razliku od Barse i Reala, ova dva tima nikada se nisu sastala u Superkupu Španije. Poslednji put su se sastali u Kupu kralja u sezoni 2013/14, kada je bolji bio Atletiko Madrid. Još samo jedan put sreli su se u jednom kup takmičenju, ali evropskom, u finalu Lige Evrope, Simeone je u finalu nadigrao Bijelsin Atletik Bilbao rezultatom 3:0, maja 2012. godine.

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke