Turska – Neobični poker za titulu?

Autor: Darko Mitrović
petak 11.09.2020.
23:48
Izvor: Boris Jovanović, Sportske.net

Večeras je, pobedom Fenerbahčea nad Rizesporom (2:1) u gostima, počela nova sezona u šampionatu Turske.

EPA-EFE/ERDEM SAHIN
EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Povezane vesti

Iako su Turci nastavili sezonu nakon pandemije, i Bašakšehir se okitio prvom titulom, liga je donela odliku da niko ne ispadne. Ankaraguču, Kajzerisport, Malatija su tako ostali, pridužila su im se tri tima iz druge lige, pa će Superliga imati 21 tim, a četiri će ispasti naredne sezone.

Rastuća ekonomska moć Turske u ovom veku je ligu gurnula u prvi plan, počela su da stižu velika imena, neka doduše na kraju karijere, ali i igrači koji su privučeni visokim primanjima.

Ni kriza, odnosno pad ekonomskog rasta nije zaustavila klubove koji kupuju i pored dugova, mada na duže staze to ne može da potraje. Primer je Bešiktaš, koji je prodao Buraka Jilmaza, Gonul i Čaner Erkin su otišli u Fener, čeka se možda i prodaja Ljajića, klub je napustio Elneni, stigao je od poznatijih igrača Velinton iz Alanije, ali je jasno da nemaju para za neka veća pojačanja, došao je i Montero iz Atletika, ali tim Sergeja Jalcina koji se diči time što je najstariji u Turskoj neće biti ozbiljan konkurent u borbi za top pozicije.

Večiti rivali, i dva najuspešnija kluba, Galatasaraj i Fenerbahče će učiniti sve da vrate titulu, odnosno otmu je od Bašakšehira koji je na krilima finansiranja AKP, Erdoganove partije uspeo da postane tek šesti klub u istoriji koji je bio prvak, osim velike trojke, Trabzona i Burse.

Galatasaraj je vratio „duha iz lampe“, svoje dete, Ardu Turana, pustili su Serijas, Andonea, Leminu, i još par igrača, prodali Nagatoma, Marijana i Maikona, oslobodili su se starijih, kupovaće verovatno do kraja prelaznog roka. Fatih Terim će okupiti tim oko iskusnijih Babela, Elabdeluija, Ozturk i naravno Turana. Ostao je za sada Falkao, imaju dosta iskusnih igrača predviđenih Muslerom, kapitenom i golmanom koji je već dugo u klubu.

Fenerbahče čeka titulu već sedam godina, bili su katastrofalni sedmi prošle sezone, prodali su Murićija, i oni imaju iskusan tim, doveli su nekoliko slobodnih igrača, ali ni oni nemaju novac za neka velika pojačanja, odnosno moraju da paze na dugove.

Bašakšehir sa političkom podrškom i „finansijerima iz senke“ nema tih problema, ali za sada nisu puno kupovali, došao je Ozkan iz Hamburga, Rafael nekadašnji desni bek Junajteda će biti veliko pojačanje, dosta igrača se poput Jojića vratilo sa pozajmica, ali retko koji će se zadržati. Pustili su Robinja, Klišija, Inlera, ostali su Višća koji je dugo u klubu, naš Aleksić, sigurno da ovi „skorojevići“ žele dobar rezultat u Ligi šampiona, ali pitanje je mogu li da izdrže u istom ritmu u prvenstvu.
-
-

Mnogi kao favorita iz senke vide Trabzon, Edi Njuton, nekadašnji fudbaler Čelsija i Hidinkov i Lampardov pomoćnik je zaradio stalni posao osvajanjem kupa, tim sa Crnog Mora je doveo par Brazilaca Flavija i Marlona, Kolumbijca Plazu iz Valjadolida, Norvežanina Trondsena iz Rozenborga, otišli su Novak i Sosa u Fenerbahče, ali čini se da su jači nego prošle sezone. Poslednju titulu osvojili su 1984. Prošlogodišnji kup je prvi trofej u ovoj deceniji, bili su drugi u prvenstvu, veliki optimizam vlada u gradu koji je vazda bio suprotstavljen Istanbulu.

Sivasport nema loš tim sa našim Đerlekom, Arunoj Koneom i iskusnim legionarima (bili su četvrti prošle sezone), kao i Antalija koja je kupila Brazilca Davidsona, ima dosta stranaca. I njihove komšije iz Alanje su sasvim solidne, ovo su timovi za gornji dom.

Karagumkuk iz Istanbula koji je ušao kroz baraž je prema većini najveći kandidat za ispadanje, ali i oni su doveli Zukanovića, Mevluda Erdinga, golmana Vivijana, Amerikanca Lihaja.

Robi Prosinečki je preuzeo Denizli čiji je kapiten poznati Kolumbijac Ugo Rodaljega. Bivši tim „Velikog Žutog“, Kajzeri se spasao, kako rekosmo administrativno. Robija je zamenio Bajram Bektaš, pomoćni trener turske reprezentacije, i oni su legionarska ekipa, ali ponovo će se boriti za goli život.

Šampion druge lige Hatajaspor debituje u eliti, klub je centar mediteranskog regiona na samom jugu, nekadašnja Antiohija. Biće vremena da pričamo o njima u nekom od narednih brojeva, vodi ih Omer Erdogan, nemački Turčin i fudbalska legenda Burse sa kojom je pre 10 godina osvojio titulu. I oni su dodali par iskusnijih igrača, ali će teško preživeti, kao i Ankaraguču jedan od klubova iz prestonice Ankare.
-
Baner 4

Ako pogledamo kvalitet lige, treba reći da će za klubove u unutrašnjosti problem biti igranje bez publike, makar dok pandemija bude trajala, ali svi su u istoj poziciji. Neke analize pokazuju da bi vodeća četvorka (izuzimamo Bešiktaš), Galatasaraj, Bašakšehir, Fenerbahče, Trabzon trebalo da napravi veliku prednost nad ostalima, a da bi u međusobnim duelima moglo da se rešava pitanje prvenstva.

Naravno, to je teorija, ko zna šta sve može da se desi, ali će klubovi ipak do kraja prelaznog roka pokušavati da štede, postoji i direktiva sa vrha da se obuzda trošenje, što je posledica i krize i pandemije, tačnije sada će ionako napukla ekonomija biti u još većim teškoćama.

Ako bismo morali da se odlučimo, Galatasaraj bi mogao da vrati titulu, posle duple krune 2019 ostali su bez ičega i plasirali se na šesto mesto. Fatih Terim je veliki kao i klub, jasno, njegovo mesto nije upitno, ima više igrača na raspolaganju, dužu klupu od rivala, što može da bude ključ.

U prvom kolu ćemo gledati derbi u Trabzonu, gostuje Bešiktaš, prilika je da „Crnomorska oluja“ kako su ih često nazivali u prošlosti najavi velike stvari ove sezone. To ne znači da Bešiktaš treba potceniti, ali domaćin je na osnovu viđenog prošle godine favorit.

U ponedeljak bi Bašakšehir trebalo da odbranu titule počne pobedom nad Hatajom, ali čeka ih dug put, plus domaćin je naoštren za istorijski debi u eliti. Sivas kako rekosmo ima solidan tim, dobru osnovu, ali i Alanja je jaka, čini se da nas čeka tvrda utakmica sa malo golova.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke