Udavljeni od sopstvene ruke - "Šesta najjača liga sveta" više nije odabrana zemlja

Autor: Nemanja Janošev
subota 18.12.2021.
11:24
Izvor: Sportske.net

Problemi su gorućih razmera, a prete da postanu još veći...

EPA/WU HONG
EPA/WU HONG

Povezane vesti

Politika fudbalskih klubova u Kini više nije održiva i oni se suočavaju sa ogromnim finansijskim problemima, deceniju nakon što su rešili da pokore svet.

Tamošnja Superliga kreirala je šampionat od brojnih zvezda svetskog fudbala koje su prihvatile da zaigraju u najmnogoljudnijoj zemlji planete. Iza svega stoji enormna količina novca koje su tamošnji klubovi uložili ne bi li privukli igrače svetske klase. Neretko su im nudili primanja veća nego što bilo ko od evropskih timova u tom trenutku može da im ponudi, pa su tako put Kine išli mnogobrojni fudbaleri poput Oskara, Paulinja, Hulka, Arnautovića, Žervinja, Lavecija...

Sve je krenulo pre oko deceniju, kada su uspostavili sistem koji bi učinio Kinu "odabranom zemljom" za fudbalere. Uspevali su u svojoj nameri da odvrate brojne igrače od Evrope, brojni televizijski svetski giganti (njih preko 90) poput "ESPN" otkupljivali su pravo na prenose ovog prvenstva oduševljeni stadionima, posetom i atmosferom, ali kineski plamen je pred gašenjem. 

Već dve godine igraju pred praznim tribinama, sponzorski ugovori postaju sve manji, baš kao saradnja sa televizijskim kućama, zainteresovanost je drastično opala... Sve to dovelo je do toga da pojedini klubovi počinju da se gase, poput Đangsua, koji je samo tri meseca po osvajanju titule prvaka 2020. proglasio bankrot!

Godinu dana pre, potpredsednik Kineske fudbalske asocijacije Li Juji kazao je da je tamošnja Superliga šesto najjače prvenstvo sveta, odmah iza pet najboljih evropskih šampionata.  Nekoliko meseci potom, Juji je bio bivši, balon je bio nadomak pucanja i 12 najvećih biznismena koji su kontrolisali klubove u Superligi rešilo je da se sastane kako bi otklonili problem koji je pretio da postane još veći.

EPA/WU HONG

Gubici su bili veliki i oni su došli do ideje da uvedu popularni "seleri kep", te tako ograniče plate za fudbalere, a usput su želeli da se osamostale od kineskih vlasti. Bili su polovično uspešni. Vlast je usvojila predlog o ograničenju plata, ali nikako nije želela da izvadi svoje prste iz činije.

Tokom pandemije, Superliga je doživela potpuni krah. Klubovi nisu zarađivali ništa od prodaje igrača, a televizijske kuće uslovile su ih zbog značajno smanjenog broja utakmica. Umesto 30 kola, igrali su 14 i plej-of. Tako su Kinezi došli u situaciju da samo četiri od 16 klubova ne duguju plate svojim igračima!

"Klub nas nije isplatio u poslednjih pet meseci i niko nam ne govori kada ćemo dobiti ono što smo zaradili", kazao je jedan od fudbalera Peking Guana.

Dva giganta Guangdžou i Guangdžou siti, koji su u vlasništvu Evergrande grupe i Guangdžou R&F dužni su plate svojim fudbalerima za prethodna dva meseca. 

Lokalne vlasi su preuzele kontrolu nad stadionom Guangdžou sitija, čija izgradnja je u toku i imaće kapacitet od ogromnih 120.000 mesta.

Igrači iz Čongćinga i Vuhana nisu videli dodatke na svojim bankovnim računima čitavih sedam meseci! 

O novim ulaganjima i pregovorima sa zvezdama teško je govoriti u ovom trenutku. Povratak navijača posle oštrih restriktivnih mera mogao bi da poboljša status klubova u Kini, ali biće neophodno mnogo vremena za oporavak. Pitanje je hoće li nacija uopšte imati priliku da gleda igrače sličnih razmera kao lane...


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke