UEFA ekspresno, skovan plan koji ruši Perezovu i Anjelijevu Evropsku Super Ligu?!

Autor: Stefan Matić
subota 06.02.2021.
11:55
Izvor: Sportske.net

Čeferin želi prve rezultate već narednog petka.

Beta/AP Photo/Thanassis Stavrakis
Beta/AP Photo/Thanassis Stavrakis

Povezane vesti

Bartomeu je na svom odlasku iz Barselone potvrdio kako su Katalonci krenuli u pregovore za učešćem u Evropskoj Super Ligi što je izazvalo veliki bum, ali i veliku brigu u UEFA kući. 

Prethodnog meseca Florentino Perez, predsednik Real Madrida i Andrea Anjeli glavni čovek Juventusa su imali susret - dvojac je već javno izrazio podršku u pripremi nove Super Lige. Sada je stigao i konkretan kontra-predlog od strane evropske kuće fudbala. 

Predlaže se "švajcarski model". To uključuje i dosta više utakmica, ali samim tim i više sudara između najboljih klubova Evrope koji ovo vide kao veliko opterećenje u rasporedu svojih domaćih takmičenja. 

Radi se na novom formatu Lige šampiona, već narednog petka bi trebali da imamo sve detalje. Glavni detalji su tu, LŠ bi igralo 36 klubova umesto sadašnjih 32, gledali bi deset kola umesto dosadašnjih šest. Novi format bi trebao da uzme učešća na jesen 2024. godine. Već u utorak će biti poslati nacrti na 55 adrese FS zemalja učesnika. 

Engleska, Španija, Italija i Nemačka bi imali po četiri zagarantovana mesta u grupnoj fazi takmičenja. Ipak ukoliko neki od vodećih timova koji ne stigne do top četiri svoje lige, postoji šansa za kvalifikovanje u vidu tri mesta koja se raspodeljuju u odnosu na istorijsku "težinu" kluba. Četvrto dodatno mesto bi verovatno išlo Francuskoj kojoj za sada pripada dva garantovana mesta u odnosu na plasman u Ligi 1.

Grupe ne bi imali, tu stižemo do "švajcarskog modela". Sva 36 tima bi bila u jednoj ligi a mečevi se određuju u odnosu na pozicije koje su timove zauzeli u svojoj prethodnoj sezoni. Top osam automatski ide u osminu finala dok se sledećih 16 timova sukobljavaju u plej-ofu. 

To su neki od detalja novog plana, prvi komentari klubova jesu preveliki broj mečeva što jeste opterećenje. Ali opet, novac diktira izgled takmičenja. Ostaje da se sačeka naredni petak kada bi trebalo biti poznato i finansijski paketi uz preostale detalje. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke