UEFA planira novi format Lige šampiona, moguć derbi srpskih "Večitih" u Evropi?

Autor: Vladimir Stojanović
utorak 17.09.2019.
12:03
Izvor: Sportske.net

UEFA će morati da promeni sistem, kako bi sprečila odvajanje najjačih klubova, tri su varijante na stolu, prva je najizvesnija, naša liga bi teorijski mogla da ima dva kluba.

EPA-EFE/CYRIL ZINGARO
EPA-EFE/CYRIL ZINGARO

Povezane vesti

Posle najava velikih klubova da će oformiti sopstvenu Ligu šampiona od 2024. zatvoreno takmičenje giganata koje bi u drugi plan bacilo nacionalne šampionate, UEFA će biti prinuđena na kompromis.

Trenutno se razmatraju nekoliko predloga, jedan je tri stepena Lige šampiona.

Prva bi bila Superliga u kojoj bi bilo 32 kluba, 24 koji bi krenuli na osnovu rezultata, tradicije istorije, četiri koja bi bila promovisana naredne godine iz druge lige, četiri mesta bi ostala posle kvalifikacija šampiona evropskih liga koje nemaju direktno učešče.

U drugoj ligi bi takođe bila 32 tima, 12 mesta bi zauzeli klubovi na osnovu rezultata u Evropi u prethodnoj sezoni, a ostalih 20 bi bilo podeljeno šampionima nacionalnih takmičenja.

Postoji i treća liga od 64 kluba, tačnije to bi bile EL 1 i EL 2.

Novi bi bio i format, naime, bile bi četiri grupe po osam klubova, što bi značilo više utakmica, ali i smanjenje broja klubova u nacionalnim ligama na 16, kako bi se otvorio prostor da se Liga šampiona igra i vikendom.

Postoje još dva plana, jedan je takozvani "Kopenhagen", gde bi se broj direktnih mesta sa 26 smanjio na 20, a recimo četvrtom iz Španije ne bi bilo garantovano mesto u grupnoj fazi. Tačnije, klubovi bi bili poređani po UEFA rankingu u poslednjih 10 godina, prvih 20 ide direktno, ostali u kvalifikacije. Ali, ovaj plan nema veliku podršku, kao ni "švajcarski" sistem, koji podrazumeva 32 kluba, ne bi svako igrao protiv svakog, ali bi u grupnoj fazi bilo odigrano 8 do 14 mečeva. Prvih osam idu direktno u osminu finala, od 9. do 24. mesta, 16 klubova bi igralo još jednu rundu kako bi se priključili osmini finala.

Prvi plan je najrealniji, srpski šampion bili to Zvezda ili Partizan bi počeo, prema sadašnjem sistemu u drugoj ligi, mada bi na osnovu koeficijenta, ako nastavimo ovako, mogli i u kvalifikacije za četiri mesta u Superligi.

Moglo bi se ako plan zaživi dogoditi da imamo dva predstavnika u drugoj ligi, što bi značilo i derbije u Evropi. Recimo, moguća je situacija da rezultati u poslednje tri godine donesu direktno mesto, a da onda na osnovu koeficijenta i sledeći klub, ili šampion bude u drugoj ligi.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

5 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Tuesday, 17.09.2019
19:07

uništtite još sve uefice

avatar
Man united
Tuesday, 17.09.2019
18:09

Колико видим, и даље остаје пут за шампионе до ЛШ. Тако да нама остаје све ко и до сада. Ал и то ће да укину временом.

avatar
????JULEN 8 GUERRERO????
Tuesday, 17.09.2019
17:13

Ovo definitivno više nije Liga Šampiona već Liga lakih luzera..

avatar
NikkiCFC
Tuesday, 17.09.2019
14:35

Definitivno su potrebne promene. Svake godine sve isto, isti parovi, dosadilo je.

avatar
biTan
Tuesday, 17.09.2019
14:29

Kakva glupost,ovaj sistem je najbolji i najrealniji,ali veliki klubovi,to jest njihovi vlasnici,su alavi i hoce jos, i jos, i jos para... kao satro hoce da naprave da se jaki klubovi ne odvoje,a ovim to upravo rade,nasoj ligi kao i onim od 15 mesta se ne daju nikakve sanse za ligu sampiona.. nekada smo igrali dvomec sa cetvrtoplasiranim iz Italije,Nemacke,Engleske,Spanije u borbi za LS,sada nam ti tu sansu nedaju..