Večna tabela francuske Lige 1 - Gde je i šta radi Pari Sen Žermen u istoriji ove zemlje?

Autor: Nemanja Janošev
subota 11.12.2021.
10:41
Izvor: Sportske.net

Imali su velike igrače pre dolaska milijardera iz Katara, ali od istorija je nešto što stvaraju u sadašnjosti.

EPA-EFE/YOAN VALAT
EPA-EFE/YOAN VALAT

Povezane vesti

Fudbalski klub Pari Sen Žermen ubrzano raste u poslednjoj deceniji kada su ostvarili najveće uspehe u istoriji kluba zahvaljujući enormnim ulaganjima katarskih vlasnika.

Od tada, pa do danas, osvojili su sedam od svojih devet titula prvaka zemlje, ali malo je poznato da oni i dalje nisu najtrofejniji francuski klub kada gledamo šampionat. Taj epitet pripada Sent Etjenu koji na svom kontu ima 10 trofeja Lige 1, doduše, poslednju su osvojili pre 40 godina, ali tim sa staidona "Žofroa Žuišar" je ispred svih. Dominirali su šezdesetih i sedamdesetih prošlog veka, a sada je na red došao Pari Sen Žermen.

"Zeleni" pripadaju grupi najvećih francuskih klubova i nalaze se na trećem mestu večne liste tabele Lige 1 sa 3829 bodom koje su stekli na 2511 utakmica u eliti. Ispred njih nalazi se Bordo, šestostruki šampion zemlje sa 3901 poenom, a suvereni vladar ove zemlje je Olimpik iz Marseja koji je sakupio 4064 boda i svojim vitrinama ima devet naslova prvaka zemlje.

Gde je tu Pari Sen Žermen? Pa, moraće zenice da se spuste devet mesta ispod vrha i tako ugledaju desetoplasirani Pari Sen Žermen. Oni zaostaju za gotovo 1000 bodova u odnosu na Olimpik Marsej sa 3067 poena. Odigrali su 1810 utakmica u eliti.

Ispred njih su ekipe poput Nanta, Nice, Sošoa, Lila, Olimpik Liona i Monaka, da bi potom usledio gorepomenuti vodeći trojac.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke