Vest Hem – Zbog čega je jedino važno duvati balone?

Autor: Aleksandar Obrenović
ponedeljak 21.12.2020.
14:07
Izvor: Sportske.net

Vest Hem protiv Čelsija...

EPA-EFE/Richard Heathcote
EPA-EFE/Richard Heathcote

Povezane vesti

Ako ste gledali „Fudbalsku Fabriku“, onda verovatno znate da je Vest Hem kroz istoriju uglavnom povezivan sa opasnim huliganima koji su se regrutovali sa Kraljevskih dokova severnog Londona. Zloglasna The Inter City Firm (ICF) je opisana u nekoliko filmova slične tematike, veoma popularnih u Srbiji. „Green Street“ je ubedljivo najpopularniji.

Ova grupa koja je često zadavala glavobolje policiji ime je dobila po vozu kojim su iz opasnih krajeva istočnog Londona išli na gostovanje. Vest Hem je klub koji gaji opako rivalstvo sa Milvolom, čiji su navijači takođe lučki radnici, ali sa južnih dokova. Istorija traje stotinak godina, jedni su drugima razbijali štrajkove. Braća Krej, dobro poznati londonski kriminalci su bili sa istoka grada i navijači Vest Hema, dok je Ričardsonova banda, sadisti sa juga, poznati kao „Mučitelji“ bila često na tribinama stare Milvolove pećine.

Međutim, ovo je više za neke druge strane.

Vest Hem ima veliku tradiciju, ali malo trofeja u poređenju sa londonskim rivalima. Samo oni su zadovoljni svojim statusom radničkog kluba i činjenicom da su igra i duvanje balona važniji od rezultata.

Ta klupska himna „Zauvek duvam balone“ je u stvari prepevana brodvejska pesma koja govori o slomljenim nadama, izneverenim očekivanjima. Legendarni Hari Rednap je u svojoj biografiji napisao da kada su ga vodili da vidi trofejnu salu, tamo nije bilo ničega osim dvojice Japanaca koji su mislili da rat nije završen. Duhovito, ali osim tri FA Kupa ima i KPK iz 1965. godine kada su savladali Minhen na Vembliju golovima Alana Sejlija koji se oženio nedelju dana ranije i postigao dva gola za evropski trofej.

Da Vest Hem ne bi trebalo da ima velika očekivanja pokazala je ona neverovatna generacija koju su odgajili u svojoj školi predvođenja Lampardom, Kerikom, Kolom, tu su bili i Defo, i niz iskusnijih igrača, pa su onda stigli Dejvid Džejms, Glen Džonson, Les Ferdinand, Riov brat Anton, Paolo Di Kanio, na kraju je ta ekipa, verovali ili ne, ispala iz lige, što je bilo šokantno.

Kako rekosmo, tada su shvatili da nisu rođeni za velike stvari. Vest Hem je 2006. kupio islandski bankar Bjorgolfur Gudmunson, platio je blizu 100 miliona evra i najavio stvaranje velikog tima. Dočekan je kao heroj, dve godine kasnije je bankrotirao. Ipak njegova ideja je bila da se sa „Bolejn Graunda“ klub preseli na Olimpijski Stadion koji je izgrađen za igre u Londonu. Inače, kada je ostao bez prebijene pare, klub su kupili sadašnji vlasnici dva Dejvida, Gold i Saliven. Oni su bogatstvo napravili na jedinoj stvari koja je bila bitnija od fudbala, na porno magazinima i seksi šopovima. Uložili su 120 miliona u klub, preselili ih na stadion kapaciteta 60 000 koji nikada neće popuniti. Navijači su bili ljuti, ali su nastavili da duvaju balone, najvažnije je biti u PL.

Baner

Šta je rivalstvo sa Čelsijem?

Pa taj voz koji ide sa jednog na drugi kraj grada, kada „Hamersi“ stignu na zapad, tamo su ih čekali „Head Huntersi“. Plavci“ im kupe najbolje igrače nemilice, ne samo sadašnjeg, Lamparda kome je i otac istorija Vest Hema i koji uvek dobije strašnu porciju uvreda od „Čekićara“, već Džoa Kola, dok je Teri sa 14. godina otišao sa istoka na zapad grada. A Glen Džonson je nakon ispadanja Vest Hema takođe za sedam miliona evra otišao u Čelsi. No, kako rekosmo, oni vole da prozivaju Lamparda, pa je meč sa Čelsijem u ovom veku uvek donosio najgore uvrede Lampsu.

Sada navijača neće biti, Vest Hem je dobar ove sezone, što će samo pojačati interesovanje za ovaj mali derbi Londona.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
IMUN NA MINUSE(VE)
Monday, 21.12.2020
15:56

Nisam siguran da se VH uopste spominje u FF (mozda samo sporadicno), a jako dobar na ovu temu je i film ID iz 1995.