Više od običnog trofeja, zašto je danas prelomni trenutak za Barsu?

Autor: Milovan Longinov
nedelja 17.01.2021.
09:31
Izvor: Sportske.net

Katalonci u borbi za prvi trofej posle godinu i po dana.

EPA-EFE/ALBERTO ESTEVEZ
EPA-EFE/ALBERTO ESTEVEZ

Povezane vesti

Od poslednje sezone Franka Rajkarda 2007/08, tek u prošloj 2019/20, Barselona je ostala bez ijednog trofeja u godini.

Barsa je u 2020. prošla kroz najveće turbulencije u ovom veku, dovela je trećeg trenera, Ernesto Valverde je izgubio Superkup Španije u januaru, Kike Setijen je prosuo sve do kraja, ispao iz Kupa kralja baš u Bilbau, koji je i večerašnji protivnik, titulu je predao Realu i za kraj desio se i Lisabon.

Od osvojene titule u sezoni 2018/19, u kojoj je Barsa na početku uspela da osvoji i Superkup Španije, do večeras Katalonci čekaju novi pehar u svojim vitrinama.

Ma koliko delovalo da je Superkup Španije najmanje bitan, za Katalonce može da bude prelomni trenutak. Kada je Riki Puđ postigao odlučujući pogodak iz penala za plasman u finale, mogli smo da vidimo koliko Barselona želi da osvoji trofej i da povrati samopouzdanje.

Takođe, ovaj trofej bi mogao da vrati osmeh na lice Lea Mesija, koji nije navikao da ne osvaja pehare. Od kako je nasledio kapitensku traku od Andresa Inijeste, podigao je pomenuta dva trofeja iz sezone 2018/19, u svojoj trećoj sa trakom oko ruke, juri treći trofej.

Argentinac još uvek nije digao ruke od svoje Barse, mnogi veruju da bi novi predsednik (čitaj Đoan Laporta), mogao da napravi novi veliki sportski projekat i da vrati klub tamo gde pripada.

Ni tu nije kraj, Barsini motivi su danas i osveta Marselinu Toralu, koji je sa Valensijom pobedio Katalonce u finalu Kupa kralja 2019. godine, ali i osveta Bilbau za žestok poraz u Superkupu 2015. godine, kada su Baski slavili 4:0 na San Mamesu i podili trofej posle revanša na Kamp Nou.

Sve u svemu, kada se sve sabere i oduzme, da, večerašnji meč sa Bilbaom više je od običnog finala za Katalonce.

Možda i tačka preokreta u sezoni za koju su do pre mesec dana mislili da je potpuno izgubljena.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke