Vitese i Čelsi – Ima neka tajna veza

Autor: Milovan Longinov
utorak 12.01.2021.
15:18
Izvor: Sportske.net

Šta se krije iza čitave priče?

Povezane vesti

Verovatno ste čuli za relacije Čelsija i Vitesea, klub iz Arnhajma na granici prema Nemačkoj je godinama bio prateći klub „Plavaca“, tu su prošli mnogi, pomenimo samo našeg Matića, koji je ipak prodat ekipi Benfike, a tek onda otkupljen.

Malo se igrača vratilo iz Holandije u PL, na „Stamford Bridž“ ali je Abramovič preko svog prijatelja Jordanije punio igračima žuto-crne, a posle epizode u Halu u Holandiju poslao i svog prijatelja, trofejnog trenera CSKA, Leonida Slutskog.

Saradnja je počela 2010. U prve tri sezone su „Plavci“ poslali 11 igrača na „Gelredom“ gde je najveći događaj sezone svake jeseni kada odaju priznanje veteranima čuvenog savezničkog desanta iza neprijateljskih linija u konačnom obračunu sa Hitlerovom Nemačkom.

Vitese je jedan od najstarijih klubova u Holandiji, 1915. su bili drugi, ali nisu poznati kao grad fudbala. U toj pokrajini, osim ratnih priča, imaju dobar zoo vrt i malo toga drugog. Šetali su se između amaterskog i profesionalnog fudbala, ali posle izgradnje stadiona, ulaganja u klub od strane biznismena Karla Albersa smestili su se u gornjim ešalonima holandskog fudbala.

Mediji su ih svojevremeno nazivali „Holivud na Rajni“ jer je stalno bilo nekih problema i unutrašnjih sukoba, međutim novcem se može kupiti mir. Dok se ne otvore knjige i otkrije da je Albers ostavio rupu u finansijama i da su pred bankrotom. Samo, pošto nema šta da se radi u gradu, ako propadne fudbal, propašće i mnogo toga. Pa su lokalni biznismeni, sam grad priskočili u pomoć i spasili ih. Ulaganja su bila manja, klub je pao u borbu za opstanak, čak morao da igra baraž da ostane u eliti.

A onda se pojavio Merab Jordanija.

Enigma.

Lik je igrao fudbal za Dinamo Tbilisi, ali onda je postao predsednik slavnog kluba u Gruziji, pa prvi čovek federacije. Meteorski uspon, ali posle je otkriveno da je imao i vremena da zaradi milione.

Sposoban čovek reklo bi se, osnovao je kompaniju koja je započela proces traženja kluba u Zapadnoj Evropi. Holanđane je malo brinulo što je Merab bio hapšen zbog pronevere i utaje poreza. Onda su došle priče da je on samo frontmen, da iza kupovine kluba stoji Čigrinski, ruski tajkun i Romanov prijatelj. Njih dvojica imaju akcionarsku većinu u fondu za razvoj Snegiri.

Merab Jordanija je po kupovini kluba obećao titulu za tri godine, mnogi su ga gledali sumnjičavo, a u to vreme Gruzija je zahladnela odnose sa Rusima pa nije dobrodošao ni u domovini.

Posle tri godine, nije stigla titula, ali jeste prodaja deonica Čigrinskom pa se potvrdilo da je Gruzijac samo figura. Čelsi je nastavio da šalje svoje igrače, a mnogi veruju da je Abramovič pokušao da zaobiđe zakon o kontroli više fudbalskih klubova.

Legenda o Gruziji je ostala u vidu mitskog kapitena Vitesea Guraba Kašije, a iz Čeksija su osim Matića stigli i golman Matej Delač, Rajković, Davila, Patrik Van Anholt, Kalaš, Kakuta, Kuevas, Pjazon, Atsu, Traore (on se vratio, ali je kasnije prodat Lionu), Valada, Pantić, Luis Bejker, Solanke, Izi Braun, Mijazga, čak je i Mejson Maunt igrao u Holandiji.

Da ne nabrajamo više, tek Vitese je profitirao, bili su u gornjem domu, mada su se treneri menjali, ali i Čelsi je igrače koji nemaju dozvolu za igranje u UK slao u Holandiju. Jedino što su ih retko vraćali jer nisu bili dovoljno dobri.

Vitese nije završio ispod sedmog mesta u ovoj deceniji, jedne godine su bili i četvrti. Sada u timu samo Albanca Broju iz Čelsija jer je posle one kazne i transfer suspenzije klub iz Londona morao da promeni politiku. Ali i dalje nekoliko mladih igrača, ako slučajno bude dostiglo neki veliki nivo, biće im pružena šansa u Čelsiju, mada u Arnhajmu tvrde da više nisu prateći klub. Samo predsednik je Ukrajinac Valeri Ojf, u stvari on će pre biti Rus sa Krima, a Jevgenij Merkel je i dalje čovek Jordanije, pa se ništa nije promenilo u tom smislu. Viteseu ne ide loše, u vrhu su tabele, odlično su startovali i ova sezona neće biti drugačija od ranijih.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke