"Zeleni" na "Modre" – Simbolika u Pešti!

Autor: Milovan Longinov
sreda 16.09.2020.
15:17
Izvor: Sportske.net

Mnogo toga veže „Ferdi“ i Dinamo...

Epa/Martial Trezzini
Epa/Martial Trezzini

Povezane vesti

Istorija se ponavlja, ili će makar pod tim motom zagrebački Dinamo ući u duel sa Ferencvarošom u trećoj rundi Lige šampiona. Prošle godine, „Ferdi“ mađaski fudbalski ponos je uz pravu invaziju svojih navijača u Zagreb, izvukao 1:1 na „Maksimiru“. Najgore je kad se ponadaš, mnogo kvalitetniji i iskusniji Dinamo, iako nije ima dobar rezultat je zgazio mađarskog prvaka u Budimpešti i otišao dalje.

Sada pobednik nosi sve, jedan meč, biće tiho na novom, velelepnom stadionu na kome igra „Ferdi“. Nose zelenu boju svoje domovine, osvojili su tri od poslednje četiri titule, vratili dominaciju zagubljenu negde početkom veka.

Velikan koji je poslednje velike snove živeo sa Florijanom Albertom šezdesetih je prošle godine nakon eliminacije od „Modrih“ dobio Suduvu i ipak bio učesnik evropske jeseni, doduše u LE. Zanimljivo, igrali su u Ligi šampiona pre četvrt veka, ali se loše završilo protiv moćnog Van Galovog Ajaksa i Reala.

Dinamo su početkom šezdesetih rasturili u Mitropa kupu, još su se tada nazirali ostaci „Lake konjice“. Ali iste te godine se tim iz Zagreba revanširao u Kupu Sajamskih Gradova.

Bili su i čest gost u kraljevini SHS, učili nas fudbalu, na neki način, u staroj SFRJ su izbacivali Olimpiju, Željezničar, Zvezdu, preko koje su stigli do finala KPK gde ih je razbio Dinamo iz Kijeva. Ukrajinci su im nekako sudbina, vodi ih slavni Sergej Rebrov, već treću sezonu.

Dinamo im je prodao Roka Baturinu ovog leta, napadač koji je odigrao 14 minuta za tri sezone, Mađari su ga platili tri miliona evra. Frimponga ćete se setiti iz Napretka i Zvezde, imaju i par bosanskih reprezentativaca, slovenačkog Mihu Božića. Prava su legija stranaca. Iz Dinamove filijale Lokomotive doveli su i Albanca Uzunija, trener je garantovao sa Zubkova, fudbalera Šahtjora.

Ako vidite da je u pojačanja uloženo blizu pet miliona evra, onda možda ne čudi što je „Ferdi“ izbacio Đurgarden i Seltik, Škote su dobili u gostima. Prošle jeseni su u LE savladali CSKA u gostima, ali nisu prošli grupu.

Hrvati, iskusni Slavko Poklepović i bivši golman Dinama, Marjan Vlak su trenirali ovaj klub na prelazu vekova, pre nešto manje od 15 godina je na klupi sedeo Zoran Kuntić, nekada fudbaler subotičkog Spartaka. Zanimljivo, poraz od Dinama od četiri razlike je jedan od najtežih u evropskoj istoriji Ferencvaroša, svojevremeno je Ajaks slavio sa 5:1 u Budimpešti sa timom koji je te godine izgubio finale LŠ.

Baner 4

Dinamo?

Mamić to radi najbolje, prodao je Mora, Kadziora i Sempera u Rusiju, Španiju i Italiju, poslao dosta igrača na pozajmice u manje klubove Zapadne Evrope, inkasirali su više od 10 miliona evra, to je po njihovim standardima slabije leto. Čekaju novo punjenje kase, Joško Gvardiol bi mogao za 25 miliona u Lids, što je nova „Maminjova“ magija.

Povukli su najbolje iz Lokomotive i omladinskog tima, tek će kupovati, traže Albanca Ademija, najboljeg strelca finske lige, doveli su nekadašnjeg omladinca Reala, Benjamina Kuščevića, Čileanac je štoper, poreklom sa ovih prostora. Trener Zoran Mamić ima odličan tim, osim još jednog Ademija, Makedonca Arijana koji je deceniju u klubu, tu su iskusni Gavranović, golman Livaković, da ne nabrajamo.

„Modri“ imaju Hrvate, Bosance, Crnogorca Milića, Srbina Daničića, Kosovara Lirima Kastratija, Slovenca Stojanovića, uz Ademija, to je zaista Jugoslavija u malom. Dinamo je stalni učesnik evropskih takmičenja, u ovoj deceniji samo, igrali su pet puta u Ligi šampiona, isto toliko u LE, dakle sigurno najuspešniji klub nakon raspada SFRJ na balkanskim prostorima.

Provukli su se protiv Kluža, verujemo da će proći i mađarskog prvaka.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke