Mesi 1, Alvarez 2, a onda - Mesi (Joškova kičma) - Alvarez 3 - Hrvatska na kolenima, Argentina u finalu SP!

Autor: Milovan Longinov
utorak 13.12.2022.
21:55
Izvor: Sportske.net

Novo finale!

EPA-EFE/Tolga Bozoglu
EPA-EFE/Tolga Bozoglu

Povezane vesti

Fudbalska reprezentacija Argentine je prvi finalista Mundijala u Kataru pošto je večeras na krilima Lea Mesija i Hulijana Alvareza srušila Hrvatsku rezultatom 3:0 (2:0)! 

Strelci za Argentinu bili su  Mesi u 34. minutu iz penala i Alvarez u 39. i 69. minutu.

Hrvati su od samog početka ne baš očekivano u potpunosti kontrolisali situaciju na terenu. Osim što su imali posed lopte, kada je Argentina napadala, nije uspela da uputi mnogo lopti ka napred i posebno ka Leu Mesiju. Taktika Zlatka Dalića je još kako funkcionisala u prvih pola sata, iako Hrvatska nije imala ozbiljnijih pokušaja i napada, delovala je da mnogo više zna šta želi sa loptom od Argentine.

Ipak, posle pola sata igre, ispalo je da su Argentinci baš želeli da prepuste kontrolu Hrvatima jer je svima bilo jasno da Paredes, De Pol, Enco Fernandez i MekAlister ne mogu da drže loptu Modriću, Kovačiću i Brozoviću.

Argentinci su stoga čekali pravi trenutak i dočekali ga. Jedna sporija i lošija postavka Lovrena omogućila je da Alvarez izađe sam na Livakovića, koji je zakasnio i oborio, iako je Argentinac već šutirao, sudija Orsato je pokazao na belu tačku. Odgovornost je preuzeo Leo Mesi i zategao loptu pod prečku za 1:0.

Taj pogodak je prilično uticao na igru Hrvatske u narednim minutima. Već u 39. Hvatima nije prošla akcija iz kornera, usledila je brza kontra Argentine, Mesi je proigrao Alvareza koji je krenuo sa loptom sa polovine i stigao sve do peterca, i uz dva odbitka od hrvatskih igrača i mnogo sreće, uspeo je da se nađe u poziciji da šutira i pogodi sa pet metara za 2:0.

Malo je falilo da Argentinci u finišu prvog dela daju i treći pogodak, MekAlister je posle kornera glavom gađao dalji ugao, Livaković je ovaj put bio na visini zadatka. 

Drugo poluvreme bilo je potpuno drugačije. Istina, Hrvatska je nastavila da dominira, ali je Dalić morao da rizikuje sa izmenama, Oršić i Vlašić su ušli odmah, Petković u 50. minutu, izašli su Sosa, Pašalić i Brozović što je Argentincima otvorilo prostor u napadu.

U 58. minutu Mesi je iskosa sa leve strane šutirao u prvi ugao, Livaković je  bio na mestu.

Hrvati su nastavili da napadaju, da rizikuju, a Argentinci da čekaju novi trenutak za konačni udarac. To se dogodilo u 69. minutu, Mesi je iskosa na desnoj strani primio loptu i odlučio da "testira" Joška Gvardiola, do tada najboljeg defanzivca SP. Uspeo je da ga drži na leđima, usput malo izlomi i dođe do korner linije, a onda kao na tacni proigra Alvareza za 3:0 i eksploziju na tribinama.

Tog trenutka sve je bilo gotovo, i u poslednjih 20 minuta svi su čekali kraj, čak je Dalić u finišu izveo i premorenog i toliko opet odličnog Luku Modrića. 

Argentina po igri ne briljira, ali niko ne može da kaže da je nezasluženo u finaluS SP. Uostalom, ovako se osvaja SP, zar ne?

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke