Gana dočekala šansu za osvetu Suarezu, Urugvaj želi na Brazil

Autor: Lazar Nikolić
petak 02.12.2022.
09:47
Izvor: Sportske.net

Veoma uzbudljiva situacija pred poslednje kolo u grupi H Mundijala u Kataru.

EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL
EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Povezane vesti

Rasplet u grupi H Mundijala u Kataru počeće u petak od 16 sati, a u poslednjem trećem kolu sastaće se Južna Koreja – Portugal i Gana - Urugvaj.

Ono što se zna je da je Portugal sa šest bodova siguran učesnik osmine finala, ali još nije obezbedio prvo mesto, dok će se Gana, Južna Koreja i Urugvaj boriti za prolaz u nokaut fazu. Gana ima tri boda, a Južna Koreja i Urugvaj po jedan bod.

Jedina varijanta u kojoj bi Portugalci skliznuli na drugo mesto i otišli na Brazil, što nikako ne žele, je da izgube od Južne Koreje, a da Gana pobedi Urugvaj. Portugal je na 5:2 kada je reč o gol-razlici, Gana je na 5:5 i jasno je da bi trebalo da se desi prilično veliko čudo na oba meča da bi došli do tog scenarija u kom Kristijano Ronaldo i drugovi padaju na poziciju broj dva.

Južna Koreja svoju šansu vidi u pobedi nad Portugalom, a da usput Gana ne savlada Urugvaj. Južna Koreja ima gol razliku 2:2, a Urugvaj je na 0:2.

Ipak, najrealnija opcija je ona po kojoj Portugalci neće izgubiti od Korejanaca i tako „pečatirati“ svoje prvo mesto, pa će u tom slučaju duel Gane i Urugvaja direktno odlučivati o tome ko ide dalje.

A meč ove dve selekcije nas naravno odmah vraća u 2010. godinu i na ono famozno četvrtfinale Mundijala u Južnoj Africi. Gana je tada igrala u transu pod vođstvom našeg Milovana Rajevca, osetila je to i Srbija na svojoj koži u grupnoj fazi, a Urugvaj je bio odličan tim sa Dijegom Forlanom u naponu snage i tada nadolazećim zvezdama svetskog fudbala Luisom Suerazom i Edinsonom Kavanijem, koji su prisutni i u Kataru. Bio je to najuzbudljiviji susret šampionata u Južnoj Africi. Gana je povela 1:0 golom Muntarija u 45. minutu, a izjednačio je Forlan deset minuta kasnije. Otišlo se u produžetke, penali su bili sve bliži, a onda 120. minut, tragični za Ganu. Posle kornera sa desne strane igrači Gane su dva puta šutirali na gol i oba puta lopta je zaustavljena je na gol-liniji. Prvi put je Suarez nogom spasio svoj tim, a drugi put je reagovao kao golman, intervencijom rukom sprečio pobedu Gane, dobio crveni karton i doveo Ganu u situaciju da sa bele tačke traži put u polufinale . Asamoa Gijan je dobio priliku da ispiše novu istoriju fudbala i da Ganu promoviše u prvu afričku selekciju koja je zaigrala u polufinalu Svetskog prvenstva. Napadač "crnih zvezda" je prevario Musleru, ali je na njegovu i žalost, kao i svih Ganjana i simpatizera ove zemlje pogodio prečku.

Urugvaj je kasnije slavio u penal-seriji, otišao u polufinale i izgubio od Holandije bez pomoći Suareza, koji je baš na ovoj utakmici počeo da izaziva samo dva osećaja kod ljubitelja fudbala. Jedni su ga mrzeli, drugi obožavali, a niko nije ostao ravnodušan na njegovu pojavu.

I sada, 12 godina kasnije, u Gani smatraju da je došlo vreme da se naplate dugovi, a poseban motiv je što će preko puta ponovo stajati Suarez, na zalasku karijere. Sa druge strane, Urugvajci imaju odličan tim, koji je za sada nedorečen na Mundijalu, ali se oni nadaju da će ponovo prebroditi Ganu i onda otići na megdan velikim rivalima Brazilcima.

Kada smo već kod naplate dugova, imaju i Portugalci nerašćišćenih računa sa Južnom Korejom. Ove dve reprezentacije su 2002. godine igrale odlučujući meč za prolaz u osminu finala Mundijala, a domaća Južna Koreja je pobedila sa 1:0, golom čuvenog Park Đi Sunga. I još jedna zanimljivost – tada je za Portugal igrao sadašnji selektor Južne Koreje Paulo Bento.

AdmiralBet nudi kvotu 2.00 na pobedu Urugvaja kojom bi se "urusi" plasirali u osminu finala Mundijala.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke