Iran na Mundijalima - "Neprijatelj" savladan, osmina izmakla za "dlaku"

Autor: Mladen Heleta
sreda 16.11.2022.
10:00
Izvor: Sportske.net

Ova selekcija je iznedrila drugog najboljeg strelca u istoriji svetskog reprezentativnog fudbala.

Twitter
Twitter

Povezane vesti

Neverovatnim promašajem Mehdija Taremija u finišu duela trećeg kola grupne faze protiv favorizovanog Portugala, Irancima je na Mundijalu u Rusiji pre četiri godine izmakao plasman u nokaut fazu. Osvojili su četiri boda u konkurenciji Maroka (1:0), Španije (0:1) i Portugala (1:1). 

Maroko su tukli sa 1:0 na startu, i to golom Buaduza u 95. minutu, od Španije izgubili istim rezultatom, a sa Portugalom remizirali 1:1. 

Odigrali su sjajan turnir, trčanjem i borbom saterali u ćošak i Špance i Portugalce, a ove druge je velika sreća spasila i "pogurala" u nokat fazu. Turnir u Rusiji, pod vođstvom aktuelnog selektora Karlosa Keiroša je i najbolji u istoriji Irana, jer ovaj tim nijednom u pet navrata nije uspeo da dođe do nokaut faze takmičenja.

Prvi put se Iran na šampionatu sveta pojavio 1978. godine u Argentini. Bio je poslednji u grupi sa Peruom, Holandijom i Škotskom, a istorijski bod osvojio je protiv Škota (1:1).

Na drugo pojavljivanje na Mundijalu Iran je čekao ravno 20 godina. Žreb ga je u Francuskoj 1998. godine smestio u grupu sa Jugoslavijom, Nemačkom i SAD-om. Bila je to generacija koju je predvodio čuveni Ali Daei, drugi najbolji strelac u istoriji svetskog reprezentativnog fudbala, iza Kristijana Ronalda. Dugo je Daei, bivši igrač Bajerna, bio vodeći na ovoj listi. On je na 149 mečeva za Iran dao nestvarnih 109 golova, ali je čudesni Portugalac nedavno srušio ovaj rekord. 

Sve do pojave aktuelne generacije, sa Taremijem i Azmunom, Daei je bio jedina asocijacija na fudbalski Iran. On se poslednjih dana pominjao u kontekstu aktuelnih političkih dešavanja u Iranu, pojedini tabloidi su otišli toliko daleko da su objavili da je kao protivnik režima uhapšen i osuđen na smrt, ali srećom ti natpisi se nisu ispostavili kao tačni.

Iranci nisu prošli ovu grupu u Francuskoj, ali su u domovini dočekani kao heroji zbog pobede od 2:1 protiv "neprijateljske" Amerike. Strelci su bili Estili i Mahdavikija. Jugoslavija ih je u prvom kolu jedva slomila, tek u 73. minutu, golom Siniše Mihajlovića iz slobodnog udarca i pobedila sa 1:0, dok su od Nemačke poraženi rezultatom 2:0.

U Nemačkoj 2006. godine, Iran je igrao u grupi sa Portugalom, Angolom i Meksikom i uzeo jedan bod u duelu sa Angolom. 

Isti učinak je ostvario i pre osam godina u Brazilu, kada je igrao nerešeno sa Nigerijom, pa izgubio od Argentine i Bosne i Hercegovine. I na ovom Mundijalu je na klupi Irana sedeo Keiroš. 

Iran takmičenje u Kataru otvara u ponedeljak protiv Engleske. Kvota u AdmiralBetu da će ostati neporažen je 3.10

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke