Iranski navijači navijali za svoj tim, ali sa tugom

Autor: Milovan Longinov
ponedeljak 21.11.2022.
17:31
Izvor: Sportske.net, Beta

Fudbal je najmanje bitan...

EPA-EFE/Rolex dela Pena
EPA-EFE/Rolex dela Pena

Povezane vesti

Iranski navijači koji su danas navijali za svoj tim koji je izgubio od Engleske, bili su i tužni zbog situacije u svojoj zemlji, gde vlasti potiskuju protestni pokret nastao u septembru posle smrti mlade Iranke u pritvoru zbog nošenja neprikladne odeće.

Utakmica je počela po običaju intoniranjem himne dve ekipe, ali su se svi iranski fudbaleri uzdržali od pevanja himne.

Kapiten Alireza Džahanbahš je nedavno rekao da će igrači zajedno odlučiti da li će pevati ili ne himnu u znak podrške žrtavama protestnog pokreta u Iranu.

Nekoliko iranskih fudbalera je tokom vikenda izrazilo saučešće porodicama ubijenih tokom protesta i solidarnost prema tom protestnom pokretu, koji je na meti represije iranskih vlasti.

Medju hiljadama navijača, neki su stigli iz Irana, a drugi su u Kataru kao pripadnici dijaspore. Mnogi od njih su nosili majice sa natpisom "Woman Life Freedom". To svedoči o njihovom protivljenju iranskim vlastima.

Kamere su tokom utakmice zabeležile suze i tužne izraze lica nekih navijača.

"Utakmica je prilika da ohrabrimo ljude koji daju svoje živote za slobodu. Možemo da odigramo malu ulogu, to nije mnogo, ali je to jedino što možemo trenutno da uradimo",
rekao je jedan navijač.

Slogan sa majica pojavio se na transparentu postavljenom na stadionu pre početka utakmice, ali je potom sklonjen.

Mnogi Iranci su na društvenim mrežama pre meča pozvali navijače na stadionu da skandiraju ime Mahse Aminija u 22 minutu igre. Taj broj označava godina koje je imala Iranka koja je umrla u pritvoru. Medjutim, ništa se nije dogodilo u 22. minutu igre.

Protesti u Iranu su pokrenuti 16. septembra, na dan smrti Mahse Amini (22) u bolnici, gde je smeštena u teškom stanju posle hapšenja 13. septembra u Teheranu zbog "nošenja neprikladne odeće" i nepoštovanja strogog pravila oblačenja žena u Iranu.

Demonstracije su kasnije prerasle u pokret protiv iranskih verskih vlasti. Prema podacima nevladinih organizacija nekoliko stotina ljudi ubijeno je u gušenju tih protesta, dok oko 15.000 uhapšeno. Neki uhapšeni su osudjeni na smrt.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke