Kanada na Mundijalima – Verovali ili ne, Francuzi su joj se divili!

Autor: Darko Mitrović
sreda 16.11.2022.
15:00
Izvor: Sportske.net

Kanadske ''zlatne osamdesete''.

Screenshot/YouTube/FIFA
Screenshot/YouTube/FIFA

Povezane vesti

Od 32 selekcije koje su se plasirale na ovogodišnji Mundijal u Kataru, Kanada u grupi onih sa najmanjim brojem učešća na svetskim prvenstvima. Nacionalni tim ove zemlje je do sada samo jednom nastupao na Svetskom prvenstvu, i to još 1986. godine u Meksiku.

Sredina osamdesetih godina prošlog veka bila je period za Kanadu istorijskih rezultata. Moramo najpre da se osvrnemo na 1984. godinu, kada je tadašnja generacija kanadskih fudbalera najpre zablistala na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu, gde je prikazala odlične igre i malo je nedostajalo da napravi prvorazrednu senzaciju protiv slavnog Brazila.

Kanađani su na tim Olimpijskim igrama bili u grupi i sa reprezentacijom Jugoslavije koja je kasnije osvojila olimpijsku bronzu. Naš tim je tada u grupnoj fazi savladao Kanadu minimalnim rezultatom 1:0, golom Jovice Nikolića, a pobeda nad Kamerunom je odvela i Kanadu u četvrtfinale. Tamo je usledio pomenuti susret sa Brazilom koji je završen rezultatom 1:1 (Dejl Mičel je bio strelac tog istorijskog gola za Kanadu), ali u penal-seriji Brazilci su uspeli sa spreče veliko iznenađenje i plasirali su se u polufinale.

U to vreme većina kanadskih reprezentativaca nastupala je u Severnoameričkoj fudbalskoj ligi (NASL), kapiten im je bio Brus Vilson koji je jedno vreme igrao zajedno i sa slavnim Nemcem Francom Bekenbauerom u Njujork Kosmosu. Međutim, uporedo sa velikim uspehom kanadskog nacionalnog tima na Olimpijskim igrama 1984, pojavio se i veliki problem - NASL je stala u martu te godine, pa su i kapiten Vilson, ali kao i drugi njegovi saigrači Rendi Rejgan, Paskuale De Luka, Trevor Mekalum, Pol Džejms, Džordž Pakos, Ken Garovej, Pol Dolan, Igor Vrbalić – do daljnjeg ostali bez posla na klupskom nivou.

''Većina igrača nije imala tim. Dakle, ono što smo uradili je da smo formirali manje-više tim od reprezentativaca. I išli bismo svuda gde bi nam se platilo kada stignemo tamo. Tako smo imali turneju po severnoj Africi. Išli smo i u Aziju. Koristili smo svaku priliku da igramo i zaradimo novac'', govorio je svojevremeno trener tadašnjeg kanadskog tima Toni Vejters.

Kanadska fudbalska asocijacija je takođe započela i akciju prikupljanja sredstava pod nazivom ''Marš u Meksiko'', proizvodeći široku lepezu suvenira, uključujući i muzičku singl-ploču pod naslovom ''O Kanado, ponosno ćemo igrati za tebe''.

Došla je zatim i 1985. godine i kvalifikacije Konkakaf zone za plasman na Svetsko prvenstvo u Meksiku. Uprkos ovim previranjima u NASL, brzo su prošli kroz prvu fazu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, pobedivši Haiti i Gvatemalu. Na Mundijalu su bila samo dva mesta za zemlje iz Konkakaf zone, a pošto je domaćinu Meksiku zagarantovano mesto, Kanadi je posao u kvalifikacijama bio dodatno otežan. Da bi se plasirala na Svetsko prvenstvo, Kanada je morala da osvoji finalni turnir, gde su joj rivali bili Honduras i Kostarika. Igrala se mini-liga, svako sa svakim po dva meča.

Kanada je startovala remijem protiv Kostarike na svom terenu, bilo je 1:1, ali je zatim kao gost savladala Honduras golom Džordža Pakosa koji je uporedo sa fudbalskom karijerom radio i za grad Viktorija kao čitač električnih brojila. Usledio je još jedan remi protiv Kostarike, ovoga puta bez golova u San Hozeu, pa je za Kanadu meč poslednjeg kola protiv Hondurasa bio svojevrsno finale.

Meč odluke odigran je sredinom septembra u Sent Džonsu na Njufaundlendu, pred 13.000 gledalaca. Zanimljivo, veliki broj navijača Hondurasa je zalutao tokom putovanja na ovu utakmicu i završio u  Sent Džonu, u Nju Brunsviku, umesto u Sent Džonsu na istoku. Kanada je rano povela još jednim važnim golom Džordža ''Tedija'' Pakosa, Honduras je izjednačio početkom drugog poluvremena, a gol odluke za pobedu Kanade i istorijski plasman na Mundijal postigao je Igor Vrablić u 61. minutu utakmice!

Screenshot/YouTube/FIFA

Vrablić je rođen u Bratislavi, ali se kasnije sa porodicom preselio u kanadski Vaterlo, u Ontariju, a posle Mundijala u Meksiku realizovao je transfer u grčki Olimpijakos, gde je proveo narednu sezonu.

Na Svetskom prvenstvu Kanada je bila smeštena u Grupu C, sa SSSR-om, Mađarskom i Francuskom, gde nije uspela da napravi bilo kakvo iznenađenje. Upisala je tri poraza, bez postignutog gola, uz ukupnu gol-razliku 0:5 i ekspresno se vratila kući.

Naravno, premijerni meč protiv Francuske, odigran 1. juna u Leonu ima poseban značaj za Kanađane. U svom prvom nastupu na Mundijalu pružili su dobar otpor favorizovanom rivalu koji je u svom sastavu imao brojna velika imena, poput Žana Tigane, Luisa Fernandeza, Alena Žiresa i Mišela Platinija, jednog od najboljih veznih igrača svih vremena.

''Trikolori'' su taj meč dobili golom Papena tek u 79. minutu meča, a po završetku ovog duela selektor Francuske Anri Mišel je bio zadivljen igrom debitanta na Mundijalu.

''Znali smo da će Kanađani dosta trčati i pokušati da nam otežaju posao, ali sam bio veoma iznenađen što su pokazali takvu hrabrost i agresiju. Imali su prilike za postizanje gola, igrali časno. Divim im se''.

Slično je reagovao i legendarni Mišel Platini.

''Bio sam ljut zbog naše igre, starim i želim da osvojim Svetsko prvenstvo, ali su me iznenadili i Kanađani. Nisu nam dozvolili da igramo dobro''.

Golman Pol Dolan koji je tada imao samo 20 godina, prikazao je briljantnu partiju, zaustavio je brojne šuteve protivničkih igrača, i toliko iritirao francuske navijače da su oni u jednom trenutku bacili živog petla pred njega tokom drugog poluvremena. Međutim, Kanađani su pokvarili utisak u drugom kolu protiv Mađarske koja je na startu doživela debakl od SSSR-a sa 6:0. Imajući u vidu odlilnu partiju protiv Francuske, očekivao se makar prvi bod od selekcije Kanade, ali oni nisu bili na nivou tih očekivanja, poraženi su sa 2:0, baš kao i u poslednjem kolu od Sovjeta.

Imajući sve to u vidu, jasno je da će svaki gol ili eventualni bod koji selekcija Kanade bude osvojila na predstojećem Mundijalu u Kataru u konkurenciji Belgije, Hrvatske i Maroka biti za njihov nacionalni tim od istorijskog značaja.

Kvota u AdmiralBet-u da će Kanada osvojiti jedan bod u Grupi F iznosi odličnih 3.90.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke