Maradonin "duh" iz 1986. ušao u Mesija u Kataru, da li pobeda znači - GOAT?!

Autor: Milovan Longinov
nedelja 18.12.2022.
08:15
Izvor: Sportske.net

36 godina kasnije, Mesi vodi Argentinu poput velikog Maradone.

Povezane vesti

Lionel Mesi je odveo svoju Argentinu u novo finale Mundijala, svoje poslednje u karijeri.

Mesi je postigao pogodak iz penala, a potom je izveo pravu bravuru kod trećeg gola, izdržao je Joška Gvardiola na leđima oko 50 metara, u stilu Dijega Armanda Maradone, i kao na tacni proigrao Alvareza za nedostižnih 3:0. Mesi je tako stigao do svog neverovatnog učinka od pet golova i tri asistencije na ovom turniru. Verovali ili ne, i ovde Mesi neodoljivo podseća na Maradonin učinak iz 1986. kada je Argentina poslednji put postala prvak sveta. Maradona je u Meksiku takođe dao pet golova, ali je imao i pet asistencije, dve više od Lea, ali nije nemoguće da ga Leo sustigne u nedelju.

U Argentini već mesecima unazad, od kako su osvojili Kopa Ameriku, navijači i javnost upravo porede Maradoninu i ovu Mesijevu ekipu. Kako pišu, zajedno su "previše patili i naučili da pate na terenu, zbog čega su postali ratnici, ujedinjeniji nego ikada u želji da "boginju" donesu u domovinu posle 36 godina".

Da se vratimo još malo na Mundijal 1986. u Meksiku, koji je obeležio Dijego Armando. Maradona je u grupi dao "samo" jedan gol i to Italijanima, ali je upisao tri asistencije protiv Južne Koreje i još jednu protiv Bugarske. Poput Mesija u Kataru, Dijego je tada eksplodirao u eliminacionoj fazi. Nakon što je "postio" protiv Urugvaja u osmini finala, dao je po dva gola Engleskoj (da, ona dva najbolja u istoriji na istoj utakmici) i još dva Belgiji. U finalu nije bio strelac, ali je asistirao u pobedi od 3:2 nad selekcijom Zapadne Nemačke.

Mesi je takođe bio “mršaviji” u grupi, dao je gol Saudijskoj Arabiji i Meksiku i onda postio protiv Poljaka, a onda je počeo da melje u eliminacionoj fazi. Australiji je dao gol, baš kao i Holandiji gde je upisao i maestralnu asistenciju za Molinu, da bi partiju turnira odigrao u polufinalu protiv Hrvatske, koju je opet krunisao golom i asistencijom.

Ako ćete opet malo kroz brojke, Mesi je u Kataru stigao do svoje osme asistencije, koliko ima na Mundijalima i, pogađate - Maradona. Što se golova tiče, na listi argentinskih fudbalera, Mesi je protiv Hrvatske prestigao Gabrijela Omara Batistutu, ima 11 pogodaka, a bivši centarfor Rome i Fiorentine - 10.

Sa ukupnim brojem 19 (golovi + asistencije), Mesi je takođe u samom vrhu najboljih u istoriji Mundijala. Pele je prvi sa 20 (12 golova i 8 asistencija), a potom sa 19 slede - Mesi, Klose, Gerd Miler. Dakle, ako pogodi ili asistira, Mesi će se izjednačiti na vrhu sa Peleom. Ono što je sigurno, učešćem u finalu, Mesi će oboriti i rekord Lotara Mateusa po broju mečeva na Mundijalima, sada su obojica na cifri - 25. I tu je još jedna zanimljivost, ako Argentina pobedi u finalu, Mesi će postati igrač sa najviše pobeda na svetskim šampionatima - 17.


Mislite da je tu kraj?

Pa, Mesi može da postane i prvi igrač u istoriji koji je sa svojom reprezentacijom osvojio četiri najvažnija trofeja - Mundijal, Kopa Ameriku, Olimpijske igre i Mundijalito (SP za omladince). Mesi je sa omladinskom reprezentacijom Argentine osvojio Mundijalito 2005. godine, zanimljivo, u ekipi su još bili - Serhio Aguero, Ezekijel Garaj i Pablo Zabaleta. Potom je 2008. godine u Pekingu osvojio OI, i tada su igrali Mesi i Aguero, ali i Anhel Di Marija, Huan Roman Rikelme, Havijer Maskerano, Laveci, Banega, Zabaleta, Gago... I za kraj, to već znate, Argentina je prošlog leta prvi put osvojila Kopa Ameriku još od 1993. kada je upravo to uspela sa Maradonom, a onda i sa Mesijem usred Brazila.

Mesija u nedelju od 16.00 čeka najteži mogući zadatak, protiv aktuelnog svetskog prvaka i ekipe koja je najviše pokazala na ovom Mundijalu. Ako postigne gol, asistira i pobedi, oboriće brojne rekorde i konačno će postati svetski prvak - dovoljno za kraj večne debate o tome ko je GOAT, najveći u istoriji fudbala?

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke