Može li se zaustaviti Kilijan Mbape? Da li je ovo recept za Maroko?

Autor: Aleksandar Obrenović
sreda 14.12.2022.
10:00
Izvor: Sportske.net

Ovo je engleski recept…

EPA-EFE/Ronald Wittek
EPA-EFE/Ronald Wittek

Povezane vesti

 Englezi su tvrdili da može i dokazali, iako se fantastični Francuz na kraju radovao. U noći pobede Gala, on je imao samo jedan šut i jedan ključni pas, prvi put od početka prvenstva nije ni dao gol, niti asistirao.

Slab dan ili taktika rivala?

Pre će biti ovo drugo.

Jer, hajde da pozovemo u pomoć statistiku. Mbape je za razliku od prethodnih mečeva (odigrao je tri na prvenstvu pre Engleske) mnogo manje bio uključen u igru. Imao je najmanje dodira sa loptom 40 i najmanje u protivničkom kaznenom prostoru, samo tri. Zanimljivo da je manje dodira kada su u pitanju dva Mundijala na kojima je igrao imao samo u finalu pre četiri godine u Rusiji, 39. Ali, tada je dao gol.

Vratimo se duelu sa Englezima, prošla su tek dva od četiri driblinga, to je opet, mada na malom uzorku u Kataru mnogo manje pokušaja, jer je prosek bio desetak. Još neke napredne statistike pokazuju da je uticaj na igru po mnogima najboljeg napadača na svetu bio ne samo manji od Grizmanovog koji je rešio meč sa dve asistencije, Žiruovog (postigao je pobedonosni gol) već i Dembeleovog...

Pa, kako je Englezima uspelo?

Sautgejt je izveo isti sastav kao i protiv Senegala, i na papiru to su četvrorica pozadi. Međutim, kada pogledate tok utakmice, ali i postavku, Voker je bio vezan za svoju polovinu i praktično funkcionisao kao treći štoper, uvek u blizini Mbapea. Zato su napadi Engleske uglavnom išli preko Šoa po boku, dok je bek Sitija disao za vrat Mbapeu i nikao mu nije dozvoljavao da se okrene licem prema golu.

Ispostavilo se da je Mati Keš, poljski bek i igrač Aston Vile bio u pravu kada je rekao da je Voker verovatno jedini čovek koji može da limitira Mbapea. Marokanci su ovo čuli i verovatno misle da postoji još neko, recimo Kilijanov klupski drug Ašraf Hakimi.

Uz to, nije slučajno što je Saka do ludila dovodio Francuze u četvrtfinalu. Engleska je veoma dobro koristila slabost u odbrani Mbapea, odnosno činjenicu da baš ne pati od želje da pomogne Teu Ernandezu. Drugim rečima, tačno je da je Voker ovakvom markacijom Mbapea, Voker bio limitiran u ofanzivi, ali sa druge strane, Saka je često imao mnogo prostora protiv izolovanog Tea Ernandeza, za koga se činilo da upada iz greške u grešku, a u stvari nije imao pomoć na svojoj strani. Mbape je šest puta pipnuo loptu na svojoj polovini, tu sva priča prestaje. Zbog toga, mape dešavanja na terenu pokazuju da kada gol su Englezi, a to su činili relativno često menjali stranu i uspevali pasom da pogode Saku, on je ostajao "jedan na jedan". I to je bio problem iz koga Francuska bez obzira na pobedu nije uspela da se izvuče tokom čitavog meča i zbog čega je delovala pasivno. I kada je Kejn u prvom delu okrenuo Upamekana i imao veliku šansu (Ljoris je uspeo da pokrije ugao), opet je Saka dao čist pas jer je Ernandez uhvaćen na ničijoj zemlji. Iz jedne takve akcije stigao je i prvi penal za "Gordi Albion". Naravno, kada nema podrške, onda vezni igrači moraju da zatvaraju, ali se tim stvara rupa u sredini. Englezi su takođe postavili presing zakmu za Upamekana što će i Maroko raditi, u to nemojte sumnjati. Jer, Upamekano je levi štoper i slabiji je na lopti od Varana, ako ga pritisnete tu tečnog pasa ka Mbapeu nema. A kada toga nema, nema ni igre. U prvom poluvremenu Francuska je imala loptu u nogama i delovala sve vreme pasivno, mnogo pasova unazad, činjenica da Englezi nisu do 37. minuta napravili nijedan faul govori za sebe. Na Mbapeu su za 100 minuta utakmice napravljena samo dva prekršaja.

Tačno je da je Mbape učestovao u vođstu Francuza jer je vezao Vokera, Rajsa i Hendersona pa je bilo mnogo otvorenog prostora kada je Čuameni šutirao. Samo, dao je gol sa više od 25 metara, nije baš kao da se to može sprečiti. I ovo je nategnuta statistika jer je lopta na kraju stigla do Dembelea, pa Grizmana i na kraju Čuamenija.

U svakom slučaju na potezu je disciplinovani Maroko. Francuska, jasno, nije Mbape, ali bez njega ima dosta teškoća u igri.

Mislite da bi Žiru mogao da bude najbolji strelac Mundijala? Kvota je 7 u AdimralBetu!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke