Ramoš je nova zvezda - Portugal pregazio Švajcarsku!

Autor: Mladen Heleta
utorak 06.12.2022.
21:53
Izvor: Sportske.net

Sledeći rival je Maroko.

EPA-EFE/Abedin Taherkenareh
EPA-EFE/Abedin Taherkenareh

Povezane vesti

Fudbaleri Portugala su poslednji učesnici četvrtfinala Mundijala u Kataru. Oni su u Lusailu deklasirali Švajcarsku rezultatom 6:1 u meču osmine finala i zakazali duel sa Marokom, koji je ranije danas eliminisao Španiju.

Kritijano Ronaldo jeste jedan od najboljih svih vremena, ali on je u njegovim godinama "teg" ovog tima i mnogo će mu bolje leći uloga "džokera", koja ga izgleda i čeka u nastavku turnira. Selektor Fernando Santoš ga je večeras ostavio na klupi i povukao pravi potez sa Gonzalom Ramošom umesto njega. Ovaj mu je za ukazano poverenje zahvalio sa het-trikom, prvim na tekućem Svetskom prvenstvu. 

Portugal je u prvom poluvremenu "plesao" po terenu i već tada rešio sve dileme oko toga ko ide dalje. U nastavku je bilo i egzibicije, a Švajcarska je "uništena".

Osim Ramoša, strelci za pobednički tim bili su Pepe, Rafael Gereiro i Rafael Leao, dok je utešni gol za veoma lošu Švajcarsku dao Akanđi.

Mladi napadač Benfike Ramoš je pogodio već u 17. minutu, kada je krunisao inicijativu svoje selekcije. On je iz okreta, na pas Feliksa i sa Šerom na leđima, poslao pravu "strelu" u bliži ugao i zakucao loptu u mrežu, iza nemoćnog golmana Zomera, za 1:0.

Nastavili su Portugalci da napadaju i vrše pritisak na zbunjene Švajcarce, a prednost su duplirali u 33. minutu. Bruno Fernandeš je izveo korner sa desne strane, Pepe se ušunjao između Šera i Akanđija i udarcem glavom sa nekih 5-6 metara matirao Zomera, za 2:0.

U 38. minutu je Frojler umalo smanjio prednost Portugala, ali je nakon njegovog udarca glavom sjajno intervenisao Dalo i izbacio loptu sa gol-linije.

Bio je to samo trenutak nepažnje Portugalaca, koji su nastavili da melju rivala i u drugom poluvremenu.

Igrao se 51. minut kada je Dalo izlomio Vargasa na desnom boku, poslao oštar pas na liniju peterca, a tamo je Ramoš pobegao rezervisti Komertu i poslao loptu u mrežu, za 3:0 i svoj drugi pogodak na meču.

Samo četiri minuta kasnije bilo je 4:0, posle briljantne akcije. Otavio je sve pokrenuo tako što je petom proigrao Feliksa, ovaj povukao i odigrao za Ramoša, a on je lepo odložio za Gereira, koji je utrčavao sa leve strane. Usledio je perfektan udarac levom nogom i novi gol.

Švajcarska je uspela da smanji u 58. minutu. Strelac je bio Akanđi, koji je na drugoj stativi sačekao loše izbacivanje Ramoša posle kornera i postigao pogodak, za 4:1.

Ramoš se iskupio u 67. minutu, kada je iskoristio pas Feliksa, izašao sam pred Zomera i elegantno ga prebacio za 5:1 i het-trik. Šest minuta kasnije, Ramoš je svoje mesto na terenu ustupio Ronaldu.

Koliko je Portugal jak možda najbolje govori podatak da je Rafael Leao, najbolji igrač prvaka Italije Milana, rezervista u ovom timu. Leao je ušao u 87. minutu i trebalo mu je samo pet minuta da postigne efektan pogodak i postavi konačnih 6:1.

Portugal i Maroko će se za mesto u polufinalu boriti u subotu od 16 sati.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke