"Gramzivih 12" i pravo čoveka na dostojanstveni pisoar....

Autor: Boris Jovanović
ponedeljak 19.04.2021.
13:06
Izvor: Sportske.net

Dok se fudbalski svet raspada, moramo da definišemo navijače i razloge. Uz vrelu glavu to je nemoguće...

ALESSANDRO DELLA BELLA
ALESSANDRO DELLA BELLA

Povezane vesti

Kada su pioniri PL početkom devedesetih doneli odluku da osnuju novo takmičenje, uspeli su da pridobiju senilne vitezove iz FA kojima je bilo bitno da se igra FA kup i da odlučuju o selektoru. To je bila srećna okolnost, sada će pokret otpora biti mnogo brojniji.

Ono što je na parčetu papira zapisano kao osnivački akt koji je predviđao ravnopravnu podelu sredstava od TV prava i što je Dejvid Din iz Arsenala nazvao rešenjem u poslednji čas uvek je bio kamen spoticanja, veliki smatraju da zaslužuju više. I u tome je suština. Manje je poznato da su tadašnji čelnici kampovali po prestižnim njujorškim hotelima prepisujući princip funkcionisanja NFL, najvrednije igre koja je izmišljena.

I upravo taj know how preko Atlantika i danas tera jedan deo klubova, halapljivih svakako, ali i svesnih svoje moći da se kreću napred.

Svi ovi glasovi protiv, tradicionalisti, ogorčeni navijači, pretnje i mahanje Mundijalom kao štapom, više liče na tigra od papira. Svetski kup bez najboljih niko neće gledati, i nemojte se iznenaditi da Đani Infantino prvi zabije nož u leđa UEFA. Ništa lično, u njegovom narodu to je biznis, što bi građanin pokorni u društvima poput našeg rekao, "Gledam od čega se živi.."

E, vidite, atavizmi samoupravnog socijalizma preziru novac, osim kada je u njihovim džepovima. Pa, jasno da u ovoj priči nema nevinih, radnika što dižu ruku na savetima i osuđuju gornje spratove da žele više, maštajući i sami da se popenju stepenicama i pređu u klasu upravljača.

Iz ugla otpadnika, sve je jasno, umesto jedne jabuke, uzećete najmanje tri, to ko će biti na gubitku, pa hajde da pogledamo Evroligu u košarci ili bilo koji američki sport. Tamo se ne gubi novac, ima i jednostavan razlog. Očevi osnivači "Premijer lige", Irving Skolar iz Totenhema, Edvards iz Junajteda su to otkrili, preko bare je ponuda manja od potražnje. Ne u NFL, nego u svim sportovima, ukusan sir možeš da kupiš samo na određenoj tezgi. 

Stvar je naime u televiziji, novoj ligi, ako ostane na meniju biće utoliko lakše, svet jeste globalno selo i odmah ću vam reći, niko neće gledati derbije Rome i Lidsa u Ligi šampiona. A kada neće niko, niko neće ni da plati, pa je smešno upoređivati osnovne zakone funkcionisanja tržišta sa tvrdnjama likova poput Gerija Nevila da će velikani propasti.

Neće, jer generišu najviše očiju na svetu, jer prodaju najviše dresova, jer hoće da za svoj novac dobijemo najviše i to je opravdanje za njihovu pohlepu. 

Ostatak sistema je ugrožen?

Da, opet iz sebičnih razloga, oni hoće da se taj novac preliva kroz sistem transfera, afirmacije igrača i to je sasvim ok. Ono što nije jasno je zbog čega klubovi staju uz UEFA u čitavoj priči. Oni koji nisu pozvani imali bi verovatno fudbalsku varijantu Evrokupa i deo kolača. Ovako će dobiti veliko ništa.

Tužna su i  veličanja Bajerna i PSŽ, prvi kao i Dortmund moraju da reše vlasničko 50+1 pitanje, drugi čekaju odobrenje iz Katara, to je mnogo više politika, manje fudbal.

Ako su otvoreno podigli ponudu, gramzivih 12 imaju obećanja i garancije, ne govorimo o neozbiljnim ljudima, čitava priča je osmišljena tako da zatvori vrata švajcarskim birokratama koje muzu strašan novac ne radeći ništa.

Kako to?

Pa, za početak, dok sudija bude učitelj plesa iz Švedske ili zatvorski ključar iz Utrehta, svaka Liga šampiona je sporna. Njima ni VAR nije pomogao, a uveden je zbog amaterizma. Ne možete da se bavite hobijem u trenutku dok se igra na život i smrt, a za klubove je to, bilo na terenu, bilo u papirima. 

Ne možete da pravite takmičenje u kome će neko veliki priuštiti sebi dva prazna stadiona u tri jesenja meča Lige šampiona jer, jbg, praška Sparta zaslužuje šansu.

To jesu argumenti navijača Sparte i onih koji će ostati izvan čitavog koncepta, ali nije baš da će izazvati glavobolju kod Florentina Pereza. On je makar kupovao opštinsko zemljište po nižim cenama, plaćao informaciju i zaradio bogatstvo. Verovatno takav čovek kapira i da će ovaj sistem zaživeti kao njegov spomenik i buduća oporuka u kojoj će sve ostaviti Anjeliju.

Svi "izdajnici" su ljudi kojima nije potreban novac, već ne žele da ga izdvajaju iz svog džepa, plus dele isto tržište i u takvim situacijama i poslovni interees. Među velikim igračima podrazumeva se da imaš sportski klub. To je takođe vrlo jednostavno, spojiće zabavu miliona i kvalitetan proizvod, otvoriti nove mogućnosti.  To da li će navijači uživati, zavisi od toga šta podrazumevate pod navijačima. Ja ošišane neznalice svakako ne, ljubav i strast koštaju, davno je to Bata Stojković objasnio u "Balkanskom špijunu". 

Na kraju ove crtice, znate li da je Dejvid Din kada je pravio PL bio opsednut toaletima. Prvo je povećana pauza sa 10 na 15 minuta, treba izbaciti iz sebe svo pivo. A onda to treba uraditi na dostojanstven način, pa na kraju kada se izborio da pišate kao ljudi, njegova misija je dobila smisao.

I ova će, ma šta o tome mislili u Švajcarskoj i Donjem Brijanju. 

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj članak