Odbojkašice kreću u Japan po vizu za OI

Autor: Beta Beta
petak 14.08.2015.
23:45
Izvor: Beta

Selektor ženske odbojkaške rezperezenatacije Srbije Zoran Terzić rekao je da je želja njegove ekipe da već na Svetskom kupu u Japanu obezbedi vizu za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru, ali je dodao da to neće biti lako.

fivb.org
fivb.org

Povezane vesti

Svetski kup u Japanu održaće se od 22. avgusta do 6. septembra, a taj turnir je ujedno i prvi kvalifikacioni za plasman na Igre u Riju sledeće godine.

"Ovo će biti zaista kvalitetan turnir i unapred znamo da mnoge ekipe sa velikim ambicajama dolaze. Plasman u Rio će obezbediti samo prve dve, ali pet-šest ekipa ozbiljno računa na taj rezultat, a među njima smo i mi. U javnosti su glavni favoriti SAD i Kina i to je s razlogom tako. Međutim, tu su i Rusija, Srbija, Japan... Svi mi ćemo tražiti šansu. Voleli bismo da da vizu za Rio obezbedimo na prvom kvalifikacionom turniru", rekao je Terzić.

Odbojkašice Srbije će u prvoj rundi igrati u Macumotou, a rivali će im biti Kina, SAD, Peru, Alžir i Koreja. U drugoj rundi, Srbija će igrati u Sendaiju sa Dominikanskom Republikom, Rusijom i Japanom, a u trećoj u Komakiju sa Kubom, Kenijom i Argentinom.

Na Svetskom Kupu će igrati 12 reprezentacija, a plasman na Olimijske igre izboriće dve prvoplasirane selekcije.

Srbija će u Japanu odigrati 11 utakmica za 15 dana, a Terzić je ocenio da je takav raspored izuzetno težak i da je ekipu teško pripremiti za utakmice.

"Raspored je u najmanju ruku čudan i težak, ali kako je nama tako je i svim ostalim ekipama. Ekipi je uvek potrebno vreme da se odmori i pripremi za naredni meč, da se analizira protivnik, ali u ovakvoj sitiaciji nećemo imati dosta vremena za analizu. Ipak, najvažnije u ovom trenutku je što nemamo nikakvih povreda i što su naše igračice dugo zajedno, pa neće biti potrebno mnogo vremena za uigravanje", naveo je Terzić.

Srbija će na Svetskom kupu u Japanu prve dve utakmice odigrati protiv Kine i SAD, koji su glavni konkurenti za plasman na Olimpijske igre.

"Mi, nažalost, pre utakmice sa Kinom nećemo imati pripremne utakmice koje bi nam dobro došle. Mi našu pravu formu baš iz tog razloga nećemo znati do tog prvog meča, ali ipak očekujem da od tog prvog dana krenemo da igramo dobro", kazao je Terzić.

Ukoliko ne izbore plasman u Rio u Japanu, odbojkašice Srbije će za to imati još dve prilike - u januaru 2016. godine kada su na programu evropske kvalifikacije, a potom i maju sa internacionalnih kvalifikacija. Ženska odbojkaška reprezentacija je plasman na olimpijske igre u Pekingu i Londonu izborila upravo na poslednjem kvalifikacionom turniru.

Kapiten reprezentacije Maja Ognjenović rekla je da se dobro to što će Srbija prve dve utakmice igrati protiv SAD i Kine.

"S jedne strane je jako dobro što ćemo prva dva meča odigrati protiv najvećih favorita, jer ćemo u taj meč ući zdrave, koncentrisane, odmorne i u tome ćemo tražiti našu šansu protiv najopasnijih rivalki, jer kako turnir bude odmicao sve će biti teže i teže igrati", rekla je Ognjenović.

Primač Jelena Nikolić rekla je da je bi obezbeđena viza za Rijo na Svetkom kupu u Japanu bila ravna osvajanju medalje na Evropskom prvenstvu.

"Mislim da bi plasman među prve dve ekipe na ovom turniru bio veliki rezultat i da bi bio ravan osvajanju medalje na EP. U ekipi nema zasićenosti i svi smo vrlo motivisani", rekla je ona.

Odbojkašice Srbije za Japan putuju u nedelju, a selektor Terzić će na put povesti sledeće igračice:

Tehničari: Maja Ognjenović, Bojana Živković,
Libera: Suzana Ćebić, Silvija Popović,
Korektori: Tijana Bošković, Ana Bjelica,
Primači: Jelena Nikolić, Brankica Mihajlović, Tijana Malešević, Bjanka Buša,
Srednji blokeri: Milena Rašić, Jovana Stevanović, Mina Popović, Stefana Veljković.

Ne propustite