Maljković: "OKS ulaže u sportiste više od SAD, Nemačke i Francuske"

Autor: Filip Rodic
nedelja 21.07.2024.
12:14
Izvor: Sportske.net

"U Pariz idemo bez dve sigurne medalje".

Beta/BranislavBožić/Ev
Beta/BranislavBožić/Ev

Povezane vesti

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Božidar Maljković izjavio je da na 33. letnjim Olimpijskim igrama, koje počinju u Parizu 26. jula, želi bar medalju više nego u Tokiju, kada su naši sportisti osvojili rekordnih devet medalja, od kojih su tri bile zlatne.

Maljković je za "Politiku" istakao da Srbija u Pariz ide sa velikim hendikepom, s obzirom na odluku Olimpijskog komiteta Francuske da izbaci karate iz programa.

"To znači da smo uskraćeni za učešće Jovane Preković, koja bi sigurno imala velike šanse da odbrani zlato. Milica Mandić, jedina žena sa dva zlata u Srbiji, povukla se iz tekvondoa iz porodičnih razloga. U Pariz idemo bez dve sigurne medalje", kaže Maljković.

On naglašava da od naših sportista želi da daju poslednji atom snage u borbi za medalje, ali da uspeh ipak zavisi od trenera.

"Da bi džudisti Kukolj ili Majdov bili olimpijski prvaci, moraju u jednom danu da pobede pet strašnih boraca iz drugih zemalja. Treneri su ti koji sportistima usađuju veštinu", kaže Maljković i dodaje da medalje osvajaju hrabri ljudi.

Predsednik OKS navodi da smo najbolji na svetu kada se gleda procenat novca koji se iz budžeta usmerava direktno na sportiste i trenere.

"Oko 78 odsto novca iz OKS ide u tom smeru, a taj odnos je kod Francuske, Amerike i Nemačke 27 ili 28 odsto", rekao je Maljković.

"Red je da se odužimo uspešnim trenerima i da im damo ono što su zaslužili, pogotovo onima koji teško žive", rekao je Maljković.

On dodaje da su Srbiji potrebni treneri, kao i da bi trebalo neuporedivo više ulagati u njihovu edukaciju.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke