MOK zapretio, Italijani se spasili u poslednji čas!

Autor: Ivan Cvetković
utorak 26.01.2021.
14:11
Izvor: Sportske.net, Beta

Ništa od kazne.

EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Povezane vesti

Italijanska vlada usvojila je danas uredbu kojom se pruža veća autonomija u radu Olimpijskog komiteta te zemlje (CONI), kako bi sprečila suspenziju reprezentacije sa Olimpijskih igara u Tokiju.

To je jedna od poslednjih uredbi premijera Italije Đuzepea Kontea pre nego što napusti funkciju zbog političke krize u zemlji.

Medjunarodni olimpijski komitet (MOK) je u sredu trebalo da raspravlja da li će Italiji nametnuti suspenziju zbog dvogodišnjeg spora zbog mešanja vlasti u rad Italijanskog olimpijskog komiteta.

Čim je uredba odobrena, predsednik CONI Djovani Malago odmah je pozvao predsednika MOK Tomasa Baha i obojica su izrazili zadovoljstvo zbog razvoja dogadjaja.

MOK je osporio osnivanje vladine nove organizacije "Sport e Salute", koja je formirana početkom 2019. godine za upravljanje finansijama sporta u zemlji. Novac je prethodno kontrolisao ogranak CONI.

"Kabinet je odobrio uredbu koja sadrži propise koji pružaju autonomiju Italijanskom olimpijskom komitetu. S obzirom na dugu i slavnu sportsku i demokratsku istoriju naše zemlje, bilo je malo verovatno da bi Italija bila kažnjena. Ali, današnja odluka otklanja svaku sumnju i rešava pitanje nezavisnosti CONI", rekao je ministar sporta Italije Vinčenco Spadafora.

Moguće kazne MOK uključivale su suspenziju, kao i zabranu intoniranja italijanske himne u Tokiju i nastup reprezentativaca bez državnih obeležja.

Ne propustite

Komentari

0 Komentara

Molimo vas prijavite se ili registrujte kako bi mogli da ostavite komentar.