OKS proglasio najbolje - Mandić, Zorić i Tomićević obeležili 2017.

Autor: Beta Beta
petak 22.12.2017.
23:41
Izvor: Beta

Reprezentativka Srbije u tekvondou Milica Mandić i kajakaši Milenko Zorić i Marko Tomićević proglašeni su večeras na svečanosti u Skupštini Srbije za najbolje sportiste u tradicionalnom izboru Olimpijskog komiteta Srbije (OKS).

Beta/Branislav Božić/Mo
Beta/Branislav Božić/Mo

Povezane vesti

Mandićeva, koja je bila najuspešnija sportistkinja i 2012. godine, ove godine je upotpunila svoju riznicu medalja osvajanjem zlatnog odličja na Svetskom prvenstvu u Južnoj Koreji. Ona je, pored toga, osvojila drugo mesto na evropskom šampionatu i Gran Pri turniru u Maroku.

Milenko Zorić i Marko Tomićević su u avgustu 2017. godine postali svetski šampioni u češkim Račicama, a prethodno su na Evropskom prvenstvu u Plovdivu osvojili srebro.

Vaterpolo reprezentacija izabrana je po 13. put izabrana za najuspešniji muški tim. Ta selekcija je u 2017. godini osvojila zlato u Svetskoj ligi i bronzu na Svetskom prvenstvu.

U ženskoj konkurenciji nagrada je pripala odbojkaškoj reprezentaciji koja je ove godine osvojila treće mesto na Gran Priju u Kini i zlato na Evropskom prvenstvu u Azerbejdžanu i Gruziji.

Najuspešniji trener je Dragan Jović, trener tekvondo kluba Galeb. Njegovi takmičari su u ovoj godini osvojili 12 odličja.

Za najboljeg mladog sportistu izabrana je odbojkašica Tijana Bošković, koja je proglašena za najbolju igračicu Evropskog prvenstva.

OKS je ove godine dodelio i tri posebna priznanja u želji da posebno istakne i nagradi uspehe svetskih prvaka u individualnim sportovima. Ovo priznanje su osvajanjem zlatne medalje na svetskim šampionatima u 2017. dobili Vanja Stanković, svetska šampionka u tekvondou, Viktor Nemeš, svetski šampion u rvanju, i Nemanja Majdov, svetski prvak u džudou.

Od ove godine OKS dodeljuje i novu nagradu, "Olimpijsko srce" koja se dodeljuje za posebna dostignuća i životni doprinos u jačanju Olimpijskog pokreta i sporta. Prvi dobitnik te nagrade je Vladimir Cvetković, nekadašnji košarkaš i dugogodišnji funkcioner fudbalskog kluba Crvena zvezda.

Predsednik OKS Božidar Maljković je na svečanosti u Skupštini Srbije čestitao svim sportistima i njihovim trenerima na osvojenim medaljama u godini na izmaku.

Bozidar Maljkovic

"Godina za nama bila je za naše sportiste izuzetno uspešna i verovatno najbolja postolimpijska godina koju pamtimo. Da osam medalja na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru nisu bile slučajnost, pokazuje nam više od 20 osvojenih medalja na svetskim i evropskim šampionatima, u olimpijskim disciplinama, ove godine", rekao je Maljković.

On je istakao da je svestan da se vrhunski sportski rezultat gradi na teškom radu pojedinaca, ali da se ne može ostvariti bez podrške čitavog sistema.

"Iz tog razloga smatram da je sada dobar trenutak da naglasim značaj uloge svih ljudi u sportu koji taj sistem sačinjavaju. On onih u klubovima koji stvaraju šampione, preko nacionalnih sportskih saveza koji okupljaju sve talente, do nas koji se borimo da im svima obezbedimo uslove da ostvare svoje snove", rekao je Maljković.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke