Rusiji dozvoljeno 10 atletičara na Olimpijskim igrama u Tokiju

Autor: Beta Beta
četvrtak 12.03.2020.
17:57
Izvor: Beta

Imaju dozvolu da kao neutralni sportisti, a velika novčana kazna izrečena je i Atletskom savezu te zemlje.

Beta/AP Photo/Shizuo Kambayashi
Beta/AP Photo/Shizuo Kambayashi

Povezane vesti

Svetska atletika saopštila je danas da će Rusiji biti dozvoljeno da, kao neutralne sportiste, pošalje 10 svojih atletičara na Olimpijske igre u Tokiju, a Atletski savez te zemlje kažnjen je sa 10 miliona dolara.

"Očigledno da prethodne mere nisu bile dovoljne da promene kulturu u ruskoj atletici. Nadamo se da će ova dodatna mera biti dovoljna da izazove prave promene", rekao je predsednik Svetske atletike Sebastijan Kou.Atletski savez Rusije suspendovan je 2015. godine posle izveštaja Svetske antidoping agencije o rasprostranjenom dopingu atletičara, uz pomoć i prikrivanje države.

Svetska atletika će ponovo pokrenuti sistem za pregled ruskih takmičara i omogućiti im da se takmiče kao neutralni sportisti. Rusiju će na velikim takmičenjima predstavljati 10 atletičara, ali taj broj može da se uveća, ako čelnici svetske atletike budu smatrali da Rusija napreduje u reformama.

Rusija mora do 1. jula da plati polovinu kazne, a preostali deo suspendovan je na dve godine i biće plaćen ako njen Atletski savez počini novi antidoping prekršaj ili "ne učini ono što Svetska atletika smatra značajnijim napretkom".

Na prošlim Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine, Rusiji je dozvoljeno da pošalje jednog atletičara, a tada je učestvovala skakačica u dalj Darija Klišina.

Na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu u Dohi učestvovalo je 29 ruskih atletičara pod neutralnom zastavom i osvojili su šest medalja.

Pod velikim znakom pitanja je i da li će se Olimpijske igre održati, OVO su tri moguća scenarija.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke