Srbija oduvala "divlji" Portoriko 41 poen razlike, Pešić nije dao da Jokić uđe u istoriju

Autor: Nemanja Janošev
sreda 31.07.2024.
19:01
Izvor: Sportske.net

Izuzetna pobeda.

FIBA Basketball
FIBA Basketball

Povezane vesti

Košarkaška reprezentacija Srbije pobedila je Portoriko rezultatom 66:107 u okviru drugog kola grupne faze Olimpijskih igara.

Naravno da kada se turnir započne porazom postoji određena zebnja i pritisak. Ali, naravno da je Srbija kvalitetnija selekcija i od Portorika i od Južnog Sudana, samo preostaje to demonstrirati. Prva prepreka ka plasmanu u četvrtfinale Olimpijskih igara je savladana i to na briljantan način. Izuzetno ubedljivo, pa neka se spremi Južni Sudan.

Odlično trčanje koja je proizlazila iz dobre defanzive, odlikovala je Srbiju na samom startu duela. Nikola Jokić i Filip Petrušev su praktično morali da dodirnu loptu u svakom od tih početnih napada, a posebno je bio inspirisan krilni centar Olimpijakosa koji je ubacio osam od prvih 10 poena našeg tima.

Vrlo brzo se igralo, što Portorikanci preferiraju, ali je bilo jasno da nemaju kvalitet da se na taj način nose sa „orlovima“. Imala je Srbija sasvim solidno čvrstu odbranu, poletne Jokića i Petruševa, a posle trojke Bogdana Bogdanovića došli smo i na „+11“ . Selektor Svetislav Pešić je u tom periodu rešio da postepeno izvlači momke koji su započeli meč počevši od Filipa Petruševa koji je do tog momenta upisao 10 poena i čak četiri skoka. Do poslednjeg minuta prve deonice, od startera je igrao samo Nikola Jokić za kojeg je izlišno govoriti od kolike je važnosti za naš tim.

Portorikanci su uspeli da pogode dve trojke, a usput imali i nekih divljih pokušaja što ih je približilo srpskom timu, ali nije to dugo trajalo jer je i druga petorka učinila da u završnici imamo najveću prednost na susretu i to u stilu – kada je Vasa Micić asistirao Nikoli Milutinovu, a ovaj monstruozno zakucao za kraj prvog kvartala i 12:24.

Potpuno smo dominirali u skoku, kada nas već šut za tri ni ovog puta nije služio. Portorikance je to nekako i držalo, zahvaljujući trima trojkama koje je iz isto toliko pokušaja pogodio Kristorfer Ortiz. Desetak minuta Srbija je igrala bez početne petorke i to je odlično funkcionisalo pošto smo stvorili 17 poena viška zahvaljujući čvrstoj odbrani i zaista zavidnoj roli svakog pojedinca. Istakli su se Vasa Micić svojim odlučnijim stavom, kao i Nikola Milutinov koji je bio neprikosnoven pod oba koša.

Verovali su jedan drugom, igrali tečno, s tim da je nedostajo šut spolja da bismo se potpuno „raspištoljili“. Devet pokušaja u prvom poluvremenu, samo dva pogotka. Zaista je nedostajala podrška bekovske linije, ali takva vrsta forme može da doživi svoju evoluciju tokom trajanja turnira.

Koliko Svetislav Pešić ništa nije želeo da prepušta slučaju govori i reakcija pri 35:52 u korist Srbije kada je na 25 sekundi pre kraja prvog poluvremena zatražio tajm-aut posle vezanih grešaka našeg tima.

Za razliku od energičnog prvog poluvremena, posebno početka, dosta sporije se ušlo u drugi deo, mada smo pronašli šut zahvaljujući Aleksi Avramoviću koji je pogodio dve vezane trojke. Briljirali smo i igrali onako kako je više nama odgovaralo, bez „divlje“ košarke koju su pokušali da nametnu Portorikanci, mada smo se i u takvim uslovima snalazili.

Jokić je zaista dominirao i nisu imali rešenja za njega jer je prolazilo praktično šta god je pokušao da uradi te se samo postavljalo pitanje kada će doći do tripl-dabl učinka. Što se tiče naše defanzivne igre – fenomenalno. Svi najjači aduti Portorika su zaustavljeni. Počevši od Hozea Alvarada, a zatim i Tremonta Votersa.

Svaki put kada bi Portorikanci nešto pokušali ili bi naš tim izgubio fluidnost, Svetislav Pešić bi zatražio tajm-aut nakon čega bi sve ponovo došlo na svoje. Prednost naše selekcije je samo rasla, gas se nije popuštao i upisana je prva pobeda na turniru, a što je još važno - svako je dobio šansu da zaigra i svako se upisao u našem timu.

U selekciji Srbije ostali smo uskraćeni za tripl-dabl Nikole Jokića koji je ubacio 14 poena, uz 15 skokova i devet asistencija. Svetislav Pešić ga je izveo tokom poslednje deonice i nije želeo da ga uvodi na parket. U slučaju da je upisao još jednu asistnciju, postao bi tek četvrti igrač u istoriji Olimpijskih igara koji je zabeležio tripl-dabl.

Filip Petrušev je ubacio 15 poena i imao devet skokova, po 13 su ubacili Vasa Micić i Bogdan Bogdanović. Kristofer Ortiz je imao 19 u redovima Portorika.

U subotu, naša selekcija igra sa Južnim Sudanom za plasman u četvrtfinale.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke