Ukrajincu oduzeta zlatna olimpijska medalja, ovo je razlog

Autor: Beta Beta
četvrtak 19.12.2019.
23:50
Izvor: Beta

Ukrajinskom dizaču tegova Alekseju Torohtiju oduzeta je danas zlatna medalja sa Olimpijskih igara 2012. godine u Londonu i suspendovan je zbog dopinga.

Beta/AP Photo/Leo Correa
Beta/AP Photo/Leo Correa

Povezane vesti

Medjunarodni olimpijski komitet (MOK) naveo je da je Ukrajinac bio pozitivan na zabranjenu supstancu turinabol. Pozitivan rezultat otkriven je prilikom ponovljenog testiranja najnovijim metodama.

Torohtij je suspendovan na dve godine, počevši od decembra 2018, kada je Medjunarodna federacija dizanja tegova saopštila da je Ukrajinac pod sumnjom i privremeno ga suspendovala. 

Iranac Navab Nasiršelal će dobiti zlatnu medalju u kategoriji do 105 kilograma, ali tu promenu prvo mora da potvrdi MOK.

Torohtij je prestao da se takmiči posle Igara u Londonu, ali doping slučaj mu je poremetio karijeru sportskog zvaničnika, pošto suspenzija obuhvata i obavljanje funkcija u sportu. On je prethodno bio potpredsednik Ukrajinske federacije dizanja tegova, a imao je funkcije i u Ukrajinskom olimpijskom komitetu i Evropskoj federaciji dizanja tegova.

MOK je 2016. godine odlučio da obavi ponovljena testiranja doping uzoraka sa Igara 2008. i 2012. godine, a od tada je više od 50 dizača tegova diskalifikovano zbog steroida.

Torohtij je peti osvajač zlatne medalja sa Igara u Londonu pozitivan na doping.

MOK je nedavno saopštio da je prisustvo dizanja tegova medju olimpijskim sportovima ugroženo zbog velikih problema sa steroidima.

MOK je od toga ipak odustao, nakon što je Medjunarodna federacija dizanja tegova obećala da će uvesti stroža testiranja na doping.

Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Tristan
Friday, 20.12.2019
05:57

Mislim da je to slucajna greska - neko nije skontao da je on ukrajinac a ne rus ali bilo vec kasno. Generalno ova testiranja uzorka krvi iz 2008 godine je jedna velika prevara - 12 godina negde se cuva i svi moraju da veruju istim ljudima koji ceo zivot imaju duple standarte u svemu kad su "ne-evropljani u pitanju" (citaj vecina slavena)