Da li sport može da funkcioniše bez menadžmenta?

Autor: Boris Jovanović
utorak 28.03.2023.
17:03
Izvor: Sportske.net

Četiri nosiioca sportske industrije

EPA-EFE/NOUSHAD THEKKAYIL
EPA-EFE/NOUSHAD THEKKAYIL

Povezane vesti

Oblast sportskog menadžmenta postoji od davnina. Još su u Starom Rimu preteče menadžera u sportu organizovali izgradnju Koloseuma (kapaciteta 80.000 ljudi) i Cirkus Maximusa (kapaciteta 250.000 ljudi) gde su se organizovale borbe gladijatora i trke dokolica. Sistem organizacije ovakvih sportskih takmičenja se po mnogo čemu  podudara sa organizacijom današnjih sportskih takmičenja.

Danas je sport postao posebna grana industrije, koje je razvilo svoje sportsko tržište u kojem se nude sportski proizvodi i usluge. Sportska industrija se usko povezala sa drugim industrijama kako bi se napravili sportski proizvodi. Sa tekstilnom industrijom je nastala sportska garderoba, sa građevinskom industrijom izgradnja sportskih objekata, sa farmaceutskom industrijom suplementi za ishranu sportista, sa IT industrijom softveri i gedžeti koji mere sportske performanse, sa medicinskom industrijom gelove i sprave za rehabilitaciju sportista i sl. 

Sam sport ima za cilj podizanje zdravlja nacije i sprečavanje zdravstvenih problema ali je sportski menadžment glavni „krivac“ za komercijalizaciju sporta. Svet biznisa pokušava preko sporta da promoviše svoje proizvode. Od ukupnih globalnih sponzorstava čak 2/3 je usmereno na sportska sponzorstva jer je medijska vidljivost najgledanija upravo na sportskim takmičenjima. Primera radi, preko tri milijarde ljudi je gledalo prenos Svetskog prvenstva u fudbalu u Kataru u 2022. godine.

Kao što se može videti na slici, sportska industrija se sastoji od četiri osnovna nosioca. Na prvom mestu su treneri, na drugom mestu su sportisti, na trećem mestu se nalaze sportski menadžeri dok četvrto mesto pripada medijima. Svaki od navedenih nosioca ima svoju ulogu i čini neizostavni deo sportske industrije. Neretko se dešava da jedna osoba može da obavlja ili je u toku svoje karijere obavljala više funkcija.

Sportski menadžment je nosilac sportske industrije jer je povezao sport i sportiste sa medijima, komercijalizovao sportska takmičenja i podigao gledanost zahvaljujući sportskim medijima. Današni profesionalni sportisti su, zahvaljujući sportskom menadžmentu, postali brend – proizvod na tržištu čija popularnost i vrednost može da se komercijalizuje, ne samo zahvaljujući njihvim veštinama i sportskim aktivnostima već i aktivnostima van sporta koja privlače pažnju javnosti i medija.

Autor teksta je Doc. dr Igor Radošević, profesor na Fakultetu za fizičku kulturu i menadžment u sportu, koji je jedini fakultet za sportna Univerzitetu Singidunum.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj članak