"Pitanja ljudskih prava u Kini nisu u nadležnosti MOK "

Autor: Milovan Longinov
četvrtak 14.10.2021.
12:06
Izvor: Sportske.net, Beta

​Potpredsednik Medjunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Džon Kouts rekao je danas da nije u nadležnosti te organizacije da se bavi pitanjem poštovanja ljudskih prava u Kini, koja će u februaru biti domaćin Zimskih olimpijskih igara u Pekingu..

EPA-EFE/ROMAN PILIPEY
EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Povezane vesti

Kina je nekoliko godina na meti optužbi brojnih zemalja i organizacija za zaštitu ljudskih prava za genocid nad muslimanskom manjinom Ujguri i drugim etničkim grupama u provinciji Sindjijang, kao i zbog postupanja sa demonstrantima u provincijama Tibet i Tajvan.

Kouts, koji je i predsednik Olimpijskog komiteta Australije, rekao je da su ljudska prava važan deo osnovnih principa Olimpijskih igara, ali da MOK mora da poštuje suverenitet zemlje domaćina.

"Zadatak MOK je da obezbedi da nema kršenja ljudskih prava u pogledu sprovodjenja Igara u sklopu Nacionalnog olimpijskog komiteta ili u sklopu olimpijskog pokreta. Nemamo mogućnost da odemo u jednu zemlju i kažemo joj šta da radi"
, rekao je Kouts.

On je dodao da MOK nije "svetska vlada".

"Moramo da poštujemo suverenitet zemalja koje organizuju Igre. Posao MOK je da zaštiti olimpijce koji učestvuju na Igrama, to je u našoj nadležnosti", rekao je Kouts.

Zimske olimpijske igre biće održane od 4. do 20. februara u Pekingu, a Paraolimpijske od 4. do 13. marta.

Peking je na leto 2008. godine bio organizator Olimpijskih igara.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke