Srpski kvartet u Evrokupu – Ko će u Top 16?

Autor: Darko Mitrović
petak 28.10.2022.
11:00
Izvor: Sportske.net

Koliko će naših klubova ostati na evro-sceni?

Pedja Milosavljevic / STARSPORT
Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Povezane vesti

Od 27. do 30. oktobra četiri srpska predstavnika takmiče se u drugoj rundi vaterpolo Evrokupa i pokušaće da se domognu plasmana u osminu finala drugog po snazi evropskog takmičenja. Crvena zvezda, Partizan, Šabac i Valis takmiče se u četiri različite grupe od ukupno šest, u formi kvalifikacionih turnira.

Crvena zvezda se nalazi u Grupi E, gde su joj rivali francuski Monpelje, mađarski Solnok i litvanski Žaibas, a cilj je da se izbori jedno od prva dva mesta u grupi kako bi se stiglo do osmine finala. Već na prvi pogled je jasno da će Zvezdini najveći konkurenti biti domaći Solnok, pa i Monpelje i crveno-belima neće biti lako se se domognu naredne faze takmičenja. Ekipa našeg doskorašnjeg selektora Dejana Savića je par dana pre početka ovog turnira doživela bolan poraz od Partizana (6:10) u derbiju trećeg kola domaćeg šampionata, kada je imala mnogo problema u napadu u poslednje dve četvrtine u kojima je postigla samo jedan gol. Istovremeno, Partizan je iz kontri i polukontri koristio svoje prilike i na kraju stigao do ubedljive pobede. I na turniru u Solnoku crveno-beli će se součiti sa čvrstim odbranama i utisak je da je u ovom trenutku najveći problem kako povratiti kreativnost u napadu.

47119 Montpellier - Crvena zvezda UG manje od 21.5 (1.88)

Partizan će se takmičiti u Strazburu, u okviru Grupe B, a osim domaće ekipe Strazbura rivali će mu biti i italijanska Savona i holandski De Zan. Crno-beli ove sezone imaju mladu ekipu koju sa klupe vodi Miloš Korolija, a čija je ''produžena ruka'' u bazenu iskusni hrvatski vaterpolista Lovre Miloš koji je u pomenutom derbiju protiv Crvene zvezde u utorak kao kapiten predvodio ekipu Pattizana i bio najbolji akter tog derbija sa četiri postignuta gola. Ipak, poput Zvezde, ni Partizanu neće biti lako da se izbori za jedno od prva dva mesta u grupi, s obzirom da će morati da iznenadi bar jednog od dva favorita – domaći Strazbur koji je prvu rundu takmičenja u Evrokupu završio sa svih pet pobeda, ili italijansku Savonu koja je preskočila prethodnu fazu i koja je svojevremeno tri puta osvajala ovo takmičenje, poslednji put 2012. godine.

47117 Partizan - Savona 1X (2.85)

Valjevski Valis je smešten u Grupu F koja je brojnija i ima ukupno pet ekipa, ali će takođe samo dve prvoplasirane iz grupe izboriti plasman u osminu finala. Ova grupa igraće se u Bukureštu, gde će u ulozi domaćina biti rumunska Steaua, a tu su i italijanska Ortiđa, portugalska Vitorija Gimaraeš i mađarski BVSC. Valis se u ovoj fazi takmičenja našao zahvaljujući četvrtom mestu u grupi u prethodnoj rundi i realno je teško očekivati nešto više od Valjevaca u ovoj konkurenciji, ali ove utakmice će za njihov tim predstavljati veoma značajno iskustvo, pogotovo što za razliku od ostalih srpskih predstavnika u Evropi ne igraju i u Regionalnoj ligi.

Jedini od srpskih klubova koji će biti domaćin turnira u ovoj fazi takmičenja je Šabac koji će pred svojim navijačima igrati u Grupi A protiv hrvatskog Solarisa, crnogorskog Jadrana iz Herceg Novog, italijanskog Trsta i francuskog Pei d'Aiks Natasiona. Takođe vrlo jaka konkurencija, ali se nadamo da će domaći bazen biti tas na vagi da Šapčani ipak izbore jedno od prva dva mesta i plasiraju se među 16 najboljih u Evrokupu.

U preostale dve grupe neće biti naših predstavnika. Grupa C igraće se u Duizburgu, gde će se takmičiti domaći ASC Duizburg, zatim Barselona, Telimar Palermo, i francuski Turkoan. Domaćin Grupe D biće Zagreb, odnosno ekipa Mladosti, a rivali će joj biti Primorac, Honved, PAOK i Mediterani.

S obzirom da u drugoj kvalifikacionoj fazi takmičenja ima ukupno šest grupa, iz njih ćemo dobiti ukupno dvanaest učesnika osmine finala Evrokupa. Još četiri upražnjena mesta popuniće četiri ekipe koje budu poražene u trećoj kvalifikacionoj rundi Lige šampiona, a parovi su: OSC - Panionios, Noizi le Sek - Vuljagmeni, Vašaš - Breša i Jadran Split - Oradea. Oni će svoje prve utakmice igrati u subotu, a revanši su 5. novembra, kada će pasti konačna odluka koje četiri ekipe idu u grupnu fazu Lige šampiona, a koje među 16 najboljih u Evrokupu. Podsetimo, Srbija će u grupama Lige šampiona ponovo imati dva svoja predstavnika - aktuelnog vicešampiona Evrope, Novi Beograd i nekadašnjeg osvajača Evrokupa, kragujevački Radnički.

Raspored srpskih predstavnika u 2. kolu Evrokupa

Grupa A

četvrtak: Šabac - Solaris 16:6

petak: Šabac - Trst

subota: Pei d'Aiks Natasion - Šabac

nedelja: Jadran HN - Šabac

Grupa B

petak: Savona - Partizan

subota: De Zan - Partizan

nedelja: Strazbur - Partizan

Grupa E

petak: Monpelje - Crvena zvezda

subota: Žaibas - Crvena zvezda

nedelja: Solnok - Crvena zvezda

Grupa F

četvrtak: Steaua - Valis 12:11

petak: Valis - Vitorija

petak: Valis - Ortiđa

nedelja: BVSC - Valis

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke