FIFA oduševljena VAR-om, Brih ga ogadio Srbima

Autor: Mihajlo Vidojević
sreda 18.07.2018.
15:10
Izvor: Sportske.net

Mnogima je video tehnologija pomogla na Mundijalu, ali ne i reprezentativcima Srbije koji su oštećeni u meču sa Švajcarskom.

Epa/Paulo Novais
Epa/Paulo Novais

Povezane vesti

Tri dana nakon što je odigrana poslednja utakmica na 21. Svetskom prvenstvu u Rusiji FIFA je izašla sa zvaničnim podacima vezanim za upotrebu VAR tehnologije.

Predsednik Međunarodne fudbalske federacije Đani Infantino oduševljen je kako se VAR pokazao na minulom Mundijalu i tvrdi da je odluka da se video tehnologija koristi bila sjajna.

"Rekli smo da želimo da ovo bude najbolji Mundijal ikada i uspeli smo u tome. Ključnu ulogu za ostvarenje te želje odigrali su arbitri čiji je učinak bio na najvišim standardima", kazao je Đani Infantino.

FIFA je na zvaničnom sajtu pored izjave predsednika Infantina prenela i zaključak da je VAR odardio sjajan posao i da su svi zadovoljni kako je video tehnologija prihvaćena od strane igrača, trenera, navijača i medija.

Brojke kažu da je na 64 utakmice pregledano 455 situacija, što znači 7,1 po utakmici. Sudije na terenu upotrebile su VAR 20 puta, a poslednja korekcija viđena je u finalu kada je Nestor Pitana dosudio penal za Francusku posle gledanja snimka.

Srbija nije bila te sreće, na utakmici sa Švajcarskom Feliks Brih nije želeo da pogleda snimak situacije u kojoj je Aleksandar Mitrović oboren u šesnaestercu pa smo samim tim i ostali bez kaznenog udarca.

Mnogi nakon Mundijala tvrde da je to verovatno najveća greška na Svetskom prvenstvu.

Ne propustite

Komentari

20 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
prike
Friday, 20.07.2018
09:11

FSS treba da zahvali Her Brihu, bar imaju alibi.

avatar
magister
Thursday, 19.07.2018
19:42

Jedino što je potrebno izmeniti je - uključivanje predstavnika timova u VAR sobu i pravo da npr. triput u toku utakmice traže da se pregleda neka situacija, što bi sudija, u takvim slučajevima morao i da učini. Naravno, sudija bi i dalje zadržao pravo na konačnu odluku, ali, jedno je kad Brih ne pogleda snimak, nego se uzda u svoj osećaj i ono što je video na licu mesta, a drugo, kad pogleda, vidi usporeno i vraćeno, pa ipak presudi pogrešno (na primer). U prvom slučaju, može da se vadi da nije dobro video, a u drugom - jako teško. To bi dodatno smanjilo mogućnost greške, a dalo i timovima mogućnost da u situacijama koje procene kao važne - nateraju sudiju da bolje pogleda. Naravno, pokušaji bi se iscrpljivali samo u slučaju da sudija ne uvaži ukazivanje predstavnika tima. Tako, ukoliko predstavnik tima svaki put tačno koriguje sudiju, hipotetički ima pravo i 10 puta da to uradi, jer triput je samo za slučaj da sva tri puta pogreši, kao u tenisu. Značajno bi smanjilo tenzije.

avatar
prike
Friday, 20.07.2018
09:16

Da ukljuce predstavnike timova, tek tada bi doslo do nesuglasica. Ne, nego da sudija na terenu bude u obavezi kad mu sugerisu iz VAR sobe da prihvati njihovu odluku i tacka. Njih deset vec gledaju snimak iz svih uglova i najbolje vide.

avatar
magister
Friday, 20.07.2018
10:59

Šta znači nesuglasice? Pa predstavnik tima bi imao pravo kao teniser, da traži da se situacija pogleda. Nema tu usaglašavanja. Na zahtev predstavnika tima, sudija je u obavezi, odnosno - VAR sudije su u obavezi. Pa ako one prihvate zahtev, sugerišu sudiji i glavni prihvati, nema potrebe ni da dolazi, a ako VAR sudije ne prihvate, mora i glavni da pogleda. Uključivanje predstavnika tima - spustiće tenzije, a ne izazvati haos i nesuglasice. Jer ovako, bez toga, uvek će Zvezdini ili Partizanovi govoriti da su sudije, pa makar ih bilo i deset, protiv njih. Sa pravom na čelendž u VAR sobi, i to sa pravom da čak triput pogreše, nestaju sumnjičenja.

avatar
Dzemo
Wednesday, 18.07.2018
22:51

Razlika je samo u tome sto sto pored glavnog sudije mogu i pomocnici da razmatraju , ali na kraju krajeva opet to sve mora da odobri glavni sudija
Sta se desava kod pomocnika to mi gledaoci i onako neznamo
Ovdje se moze jos bolje muljat
Nikako da se dogovore oko toga kad i ko smije i moze da prekine utakmicu i provjeri situaciju

avatar
MALI PLAVI
Wednesday, 18.07.2018
22:00

Nije nam Brih ogadio VAR, nego sama FIFA. Isto tako Brih nije pogrešio nego je sudio kako je ranije dogovoreno.

avatar
NikkiCFC
Friday, 20.07.2018
02:25

Da, da zato su ga suspendovali...

avatar
Pixi GOOL iz kornera
Wednesday, 18.07.2018
21:32

Sta vredi VAR tehnologija kad se opet za sve pita glavni sudija.

avatar
MultiMagic
Wednesday, 18.07.2018
18:43

VAR dodelio titulu Francuzima, jer niti je ono prekrsaj posle kojeg je doslo do prvog gola niti je bio penal. Ruka treba da bude u prirodnom polozaju i da ne utice na igru sto i jeste slucaj. VAR jeste dobra stvar ali su problem ljudi koji ga koriste.

avatar
NikkiCFC
Friday, 20.07.2018
02:26

Cist penal lopta nije bila u priridnom polozaju.

avatar
MultiMagic
Saturday, 21.07.2018
18:10

Koliko je meni poznato gleda se da li je ruka u prirodnom polozaju a ne lopta. Videlo se i da sam sudija uopste nije siguran, to jest da je prvo bio uveren da je penal, a onda je prilikom pregleda snimka potrosio 2 minuta sto je ogromno vreme. Ruka Perisica je bilo u silaznoj putanji, on se u prvi mah i nije razmahao sa rukom, vec ju je normalno podigao koliko bi svako ko skoci u takvom momentu i u takvoj situaciji i onda je u toj sekundi vremena poceo da spusta ruku na dole kada ga je lopta udarila. Tako da niti je bilo namere niti je ruka bila u neprirodnom polozaju. Piter Smajhel je izjavio da bi po tom kriterijumu bilo 20 penala po utakmici, sto je on naravno preuvelicao, ali je svakako u pravu da bi bilo vise penala na svakom mecu.

avatar
NS SHADOW
Wednesday, 18.07.2018
17:40

Bez premca najveca i najgora. Nigerija i Srbija su moralni pobednici ovog SP :-D

avatar
CrVeNa ZvEzDa Bg
Thursday, 19.07.2018
07:20

Za Srbiju slazem se, Nigerija je dobila nepostojeci penal protiv Argentine, pri rezultati 0:1.

avatar
CrVeNa ZvEzDa Bg
Friday, 20.07.2018
00:34

Postujem tvoj stav,dao sam ti plus mada se ne slazem.U cemu je to Nigeriana ostecena da bi zasluzila titulu moralnog pobednika?

avatar
NS SHADOW
Thursday, 19.07.2018
13:54

To nije tacno.

avatar
Nenad Van Sebe
Wednesday, 18.07.2018
16:58

Var je privid poštenja. Dokle god nema štoperice, primata Vara u odnosu na sudije, istih aršina za sve - to je igra za koju se ne slučajno ljubitelji američkog fudbala čude što je igramo uopšte koliko je nepravedna!

avatar
rivarinho
Wednesday, 18.07.2018
15:24

VAR je sistem koji ljudima bez kojih ovaj sport ne bi izgledao ovako kako danas izgleda, daje privid da je sa njim sport cistiji, posteniji, realniji. To prosto nije tako, videli smo desetine primera i na ovom svetskom prvenstvu kako se selektivno primenjuje, odnosno onako kako mora da bude.