Iz šampionske baze - Nemcima politika važnija od fudbala

Autor: Vladimir Stojanović
sreda 13.06.2018.
21:00
Izvor: Sportske.net

Novinari strpljivo čekali, svetski šampion ima šta da kaže, pa ni to što je konferencija kasnila par sati nije pokolebalo predstavnike medija.

PlanetWin365
PlanetWin365

Povezane vesti

Razlog je odmah otkriven, predsednik saveza Rajnhard Grindel je čekao da sazna kome pripada organizacija Svetskog prvenstva 2026, u čijem je glasanju učestvovao.

„Čestitam Americi, Kanadi i Meksiku na dobijenom domaćinstvu. Mislim da imaju veliki potencijal da Mundijal 2026. godine bude jako kvalitetno organizovan, a Maroku bih čestitao na izuzetnoj prezentaciji uz savet, da ubuduće razmisle o udruženom domaćinstvu sa nekom od država sa njihovog kontinenta“, bile su njegove prve reči.

Poruka je jasna, mada indirektna,  od sada će zajedničke kandidature sačinjene od više zemalja, imati prednost prilikom biranja.

Grindel smatra da će se tako izbeći kontraverze koje su pratile dodelu Mundijala  Rusiji i Kataru, oko čega se podigla velika prašina.

Neobično, većina konferencije je bila posvećena političkim temama od toga kako Rusi treba da se ophode prema navijačima zemalja sa Zapada, preko  ovacija koje je na kongresu dobio Putin i koliko je važno da američki predsednik, Donald Tramp, ne bude previše uključen u organizaciju Svetskog prvenstva koje nas očekuje za dva ciklusa, čime je Nemac jasno stavio do znanja svoje mišljenje o njegovoj politici.

Priču o politici prekinulo je pitanje za selektora Leva o problemima sa povredama.

„Uprkos izuzetnim uslovima u trening centru fudbalskog kluba CSKA, mislim da je trava bila viša nego što bi trebalo, zbog čega mislim da je Draksler izvrnuo zglob, ali već sada mogu da kažem da ne očekujem da će to uticati na njegov nastup protiv Meksika. Kedira ima problema sa leđima zbog čega je više vremena proveo na terapiji, ali verujem da ću i na njega moći da računam u nedelju, kada startujemo protiv Meksika"

Situaciju u kojoj se našla Španija posle otkaza Lopetegiju, Lev je prokomentarisao kao ne baš veliko iznenađenje, ali i dodao da ne može da sagleda pravu situaciju iz ove perspektive.

Podsetimo, nemački selektor nije želeo uopšte da pregovara sa Realom posle odlaska Zidana, upravo zbog lojalnosti prema Nemačkoj.

Opet smo se vratili na politiku pitanjem o statusu Mesuta Ozila, koji se pre nekoliko nedalja slikao sa turskim predsednikom, Erdoganom, sa čijom politikom Nemačka ima problem, posebno zbog činjenice da se jedan nemački novinar trenutno nalazi u zatvoru u Turskoj.

Odgovor na ovu škakljivu temu, dao je predsednik saveza:

„Isti stav koji smo imali prema Mesutu, u ovoj situaciji, imali bismo da je to uradio sa Angelom Merkel. Ipak, on je sastavni deo ovog tima, važan igrač za nas, zbog čega očekujemo da će navijači ipak imati razumevanja. O tome koliko navijači veruju u ovaj tim, govori podatak da su sve karte za nemačke utakmice do kraja takmičenja rasprodate i da se očekuje veliki broj turista iz Nemačke. Mi ćemo se takođe uključiti i u veliki broj događaja van samog terena, inspirisanih prvenstvom, kao što je 'Youth Exchange Program' u Kazanju koji finansiramo.“

S obzirom da se grupa u kojoj je Nemačka, ukršta sa grupom u kojoj se nalazi Srbija, postavlja se pitanje da li izabranike Mladena Krstajića, Lev uopšte vidi kao potencijalne protivnike ili mu je najbitnije da po svaku cenu izbegne Brazil.

„Srbija ima jako dobre pojedince i kao tim odigrali su kvalifikacije izuzetno dobro. Švajcarska takođe, dok je Brazil favorit ne samo u grupi, već na celom prvenstvu. Ipak, ne smem sebi da dozvolim taj luksuz da razmišljam četiri koraka u napred, pre nego da sam napravio prvi i zbog toga smo svi fokusirani samo na prvu utakmicu. Svakako, pratićemo sve ekipe iz grupe sa kojom se ukrštamo tokom predstojećih utakmica", zaključio je nemački selektor.

Nemci startuju 17. juna, rival je Meksiko, po mnogima ovo je derbi grupe F i možda bi mogao da odluči o prvom mestu. Nema sumnje da su "Panceri", što i predviđanja pokazuju favoriti da dobiju startni meč na Mundijalu.




Ne propustite