Đoković ne prestaje da iznenađuje, nova tema - autofagija!

Autor: Darko Mitrović
utorak 12.05.2020.
21:16
Izvor: Sportske.net, Novosti.rs

Najbolji teniser sveta imao novog sagovornika u seriji razgovora uživo na Instagramu.

Predrag Milosavljevic/Starsport ©

Povezane vesti

Ovoga puta tema nije bila vakcinacija, već - autofagija.

Na tu temu Novak Đoković je razgovarao sa dr Draganom Ivanovim, specijalistom interne medicine, koji je i profesor na Visokoj školi za obrazovanje pedagoga u Novom Sadu.

Novak je otkrio da već uveliko primanjuje autofagiju i da mu to veoma prija.

Ako i dalje ne znate o čemu se tu tačno radi, Nole je, uz pomoć profesora Ivanova sve objasnio.

''Dotakao bih se teme autofagije. Koliko je bitna, ta vrsta posta 16 - 8 je popularna, 16 sati se ne jede, 8 sati se jede, to ja primenjujem, osetio sam u poslednjih godinu i po dana koliko to praktikujem, dosta poboljšanja u sistemu za varenje, bolje spavam, imam veću energiju tokom dana, imam manje tih padova'', istakao je Novak, a prenose ''Novosti''.

Na njegove reči nadovezao se i profesor Ivanov, koji je izneo još niz zanimljivih detalja na ovu temu.

''Šta je autofagija? Ako ništa ne unosimo 12 sati, naš mozak gleda gde može da pronađe neku rezervu. Onda nađe neki mikroorganizam, patogenu bakteriju i razori je i reciklira, onda nađe neku mutiranu ćeliju, i od razgrađenih materijala napravi ekstra energiju, pa imamo dodatno gorivo, jer smo imali ćelije i strukture koje su nam bile nefunkcionalne i tu ćeliju uzme za stvaranje novih mladih, zdravih ćelija.

Ako mi ručamo u 2 ili 3 sata popodne, u 2 do 3 sata posle ponoći se aktivira autofagija i ona će očistiti naš organizam od mikroorganizama, arterosklerotskih naslaga na zidovima krvnih sudova, od malignih ćelija. Ona će nam očistiti organizam i pripremiti gorivo za sutradan, ali mora da prođe 12 do 16 sati.

Ako nam je organizam istreniran treba manje vremena, trebaće nam u početku 16 sati, pa će se spustiti na 12. Važno je znati kada autofagija treba da se uključi. Ona mora da se uključi noću. Kada se luči hormon rasta i hormon melatonin.

Nije dobro ako noću jedemo, a očekujemo da se autofagija uključi tokom dana.

Može, ali pitanje je koliko će biti efikasna. Dokazano je da je koncentracija melatonina uzrok starosti. Dokazano je da se melatonin povećava tri ili četiri puta kada ne jedemo. Lučenje melatonina će biti veće ako nemamo hranu u crevima, ako postimo, onda će se organizam regenerisati i oporaviti.

Kao neki stil života, idealno je doručakovati ujutru, ručati od 2 do 3 i onda ne jesti ništa do doručka. Ako se tako budemo hranili, preveniraćemo mnoge bolesti'', smatra Ivanov.
-
Kazino

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Molimo vas prijavite se ili registrujte kako bi mogli da ostavite komentar.

avatar
Čeki
Wednesday, 13.05.2020
10:34

Znači jesti 2 puta dnevno. Svašta se može čuti. Tako se hrane i sumo rvači (doduše ručaju i večeraju) i, nažalost, ne požive dugo po završetku karijere. Tako da ako je 2 puta dnevno dobra stvar da se praktikuje 365 dana u godini, ja ne znam što onda vekovima važi pravilo da treba jesti 3 puta dnevno. OK post i to, ali postiti na ovaj način stalno mislim da nije dobro za organizam.