Epska borba u finalu - Novak nije uspeo, Alkaraz je novi vladar Vimbldona

Autor: Darko Mitrović
nedelja 16.07.2023.
19:53
Izvor: Sportske.net

Mladi Španac preuzeo tron od našeg Novaka Đokovića na Vimbldonu.

EPA-EFE/ISABEL INFANTES
EPA-EFE/ISABEL INFANTES

Povezane vesti

Novak Đoković nije uspeo da nastavi svoj fantastiični niz pobeda i trofeja na Vimbdonu.

On je danas u dramatičnom, maratonskom finalu koje je trajalo blizu pet sati poražen od Španca Karlosa Alkaraza sa 2:3, po setovima 6:1, 6:7 (6:8), 1:6, 6:3 i 4:6.

Nole je tako ostao na 23 grend slem trofeja, od toga su sedam na Vimbldonu, a Alkaraz je stigao do svog drugog grend slem pehara posle prošlogodišnjeg trijumfa na US openu.

Očekivali smo žestoku borbu od samog starta meča, ali u prvom setu smo videli apsolutnu dominaciju Novaka Đokovića.

Odmah je napravio brejk, pa još jedan za ubedljivih 4:0, a Alkaraz je delovao nekako stagnuto, što i ne čudi ako se ima u vidu da je 20-godišnjem Špancu ovo bilo prvo finale na Vimbldonu.

Ono što je negde od finiša prvog seta postajalo sve izraženije, bio je veoma jak vetar koji je doprinosio i nekim neuobičajenim greškama kod oba igrača, a kada je Novak u pitanju utisak je da je zbog toga najviše problema imao sa servisom.

Ipak, uspeo je da prvi set uspešno privede kraju, prepustio je samo gem svom rivalu za ubedljivih 6:1.

Pomenuti problemi su se nastavili i početkom drugog seta, ali kao da je Alkaraz uspeo da se brže navikne na takve vremenske uslove u odnosu na našeg tenisera.

Španac uspeva da stigne do svog prvog brejka, ali Đoković je i dalje izgledao samouvereno i delovalo je da i dalje drži stvari pod kontrolom, što je ubrzo potvrdio svojim brejkom za izjednačenje na 2:2.

Međutim, i Alkaraz je postajao sve samouvereniji, počeo je sve češće da dobija poene i posle dugih razmena i definitivno je došao do svoje prepoznatljive igre.

Igralo se gem za gem sve do taj-brejka, a onda su usledili možda i ključni momenti ovog meča.

Novak je poveo sa 3:0 na startu taj-brejka, Alkaraz je uzvratio istom merom, da bi naš teniser sprečio mini-brejk osvajanjem poena iz teške pozicije za vođstvo od 4:3.

Došao je Đoković nešto kasnije i do prve set-lopte i kada smo svi očekivali njegovo vođstvo od 2:0 u setovima i otvoren put ka osmoj tituli na Vimbldonu, usledila je serija grešaka, pogotovo kada su bekhend udarci u pitanju. Alkaraz dobija tri uzastopna poena i osvaja taj-brejk rezultatom 8:6.

EPA-EFE/NEIL HALL

Bio je to ogroman psihološki udarac za Novaka, a Alkaraz je video svoju šansu za preokret i već u prvom gemu trećeg seta Španac pravi brejk. Sve agresivniji je bio Španac, a ne treba posebno ni isticati da je publika sve vreme otvoreno navijala za njega. 

Novak je bio pod velikim pritiskom u petom gemu ovog seta, pri rezultatu 3:1 za Alkaraza. Bio je to maratonski gem u pravom smislu te reči! Trajao je neverovatnih 27 minuta, Nole je propuštao prilike da smanji na 3:2, ali je i spasio čak šest brejk-lopti. Nažalost, sedmu nije uspeo, Alkaraz je poveo sa 4:1 i posle toga Đoković do kraua seta više nije pružao ozbiljniji otpor. Španac mu je tako istom merom vratio za prvi set -  6:1 za Alkaraza u trećem setu.

Novak je u pauzi pre početka četvrtog seta otišao do toaleta, pokušao da se koliko-toliko osveži i nađe nove ''atome snage'' kako bi izborio eventualni preokret.

Podigao je Nole nivo igre, opet se vodila ravnopravna borba, da bi u petom gemu naš teniser stigao do tri brejk-lopte. Kod druge je bio dosuđen aut posle Alkarazovog udarca i izgledalo da je brejk napravljen, ali Španac traži ''čelendž'' koji pokazuje da je loptica ipak okrznula liniju.

Drama se nastavila, ali Nole je bio rešen da osvoji ovaj gem, što je ubrzo i učinio - 3:2 za srpskog tenisera!

Brejk prednosti Novak je zatim uspeo da zadrži, da bi u poslednjem, devetom gemu ovog seta osvojio još jedan gem na servis rivala i četvrti set dobio rezultatom 6:3.

Alkaraz je bio prilično ljut po završetku ovog seta, činilo se da i finički počinje da posustaje, ali se taj utisak brzo promenio od početka petog, odlučujućeg seta.

Španac se bukvalno razleteo po terenu, udarci su mu i dalje bili razormni kao da se ne igra duže od četiri sata.

Novak je bio blizu brejka u drugom gemu petog seta, ali je propustio tu priliku, Alkaraz je izjednačio, a onda već u sledećem gemu Španac pravi brejk koji se na kraju pokazao kao odlučujući u ovom meču.

Pokušavao je Đoković sve do kraja, ali videla se i nervoza koju je pokazao lomljenjem reketa, posle čega se kasnije žalio i na bolove u ručnom zglobu.

Alkaraz nije posustajao i na kraju zasluženo stigao do svoje prve vimbldonske titule.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke