Novakov hod po ivici, ''rat'' sa publikom, jedan sjajan gest i nova pobeda!

Autor: Darko Mitrović
petak 02.06.2023.
18:54
Izvor: Sportske.net

Težak posao i dug meč protiv mladog Španca.

EPA-EFE/TERESA SUAREZ
EPA-EFE/TERESA SUAREZ

Povezane vesti

Najbolji srpski teniser Novak Đoković plasirao se danas u osminu finala Rolan Garosa.

On je posle nešto više od tri i po sata velike borbe u trećem kolu savladao 23-godišnjeg španskog predstavnika Alehandra Davidovič Fokinu sa 3:0, po setovima 7:6 (7:4), 7:6 (7:5) i 6:2.

Protivnik u osmini finala biće mu pobednik večerašnjeg duela između Poljaka Hurkača i Peruanca Variljasa.

Tokom prvog seta je Španac imao rezultatsku inicijativu. Prvi je stigao do brejka, u petom setu za vođstvo od 3:2, ali mu je Novak uzvratio već u sledećem gemu.

Mnogo veća opasnost za Đokovića bio je novi brejk rivala u jedanaestim gemu, posle čega je servirao za vođstvo u setovima, ali naš teniser ponovo uzvraća i uspeva da se izbori za taj-brejk.

Ni tamo nije bilo lako, opet je Davidovič Fokina stekao prednost, poveo je sa 3:1, ali Novak zatim dobija četiri poena u nizu za vođstvo od 5:3, posle čega nije dozvolio novi obrt.

Ovo nije uzdrmalo Španca koji pravi brejk na startu drugog seta. Novak opet uzvraća sa tri dobijena gema, ali se Davidovič Fokina nije dao slomiti, pa je i drugi set postao maratonski i rešavan je u taj-brejku. Kulminacija drame je tek usledila. Kada je Đoković poveo sa 4:1, izgledalo je da više neće biti problema da dobije drugi set, ali Španac sa četiri uzastopna poena prelazi u vođstvo od 5:4. Srećom, Novak je uspeo da zaustavi taj svoj pad u igri kada je bilo najvažnije, dobio je naredna dva poena na svoj servis i onda iskoristio set-loptu za 2:0 u setovima.

Ako vam kažemo da su samo prva dva seta trajala ukupno tri sata, jasno je kakva se borba vodila na terenu, a velike probleme je igračima i ovoga puta zadavao vetar.

Ono što je takođe ostalo upečatljivo, jeste i Novakov ''rat'' sa protivničkim navijačima koji su ga prilično iritirali i koji su burno negodovali posle njegove proslave odlučujućeg poena za osvajanje drugog seta.

Potom je zatražio i medicinski tajm-aut zbog problema sa butnim mišićem, što je dodatno podiglo tenzije, ali se početkom trećeg seta činilo da su se strasti smirile.

Pri rezultatu 3:1 za Đokovića u trećem setu, Davidovič Fokina je doživeo nezgodan pad, delovalo je da je izvrnuo zglob, a Novak je po ko zna koji put demonstrirao fer-plej došavši do rivala, doneo mu je i peškir i led, ali se srećom Španac brzo oporavio.

Taj Đokovićev gest je konačno izazvao i aplauze sa tribina, ali je to bilo kratkog daha. Nedugo zatim su opet usledili brojni zvižduci na Novakov račun, on im je u pojedinim momentima uzvraćao, ali što je najvažnije, do kraja nije izgubio koncentraciju i uspeo je meč da na najbolji način završi.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke