Priroda se obnavlja, grend slem trofej je opet u pravim rukama, Novakovih 21!

Autor: Darko Mitrović
nedelja 10.07.2022.
18:12
Izvor: Sportske.net

Kirjos pružio odličan otpor, ali zna se ko je najbolji na svetu, bez obzira na aktuelnu ATP listu.

EPA-EFE/NEIL HALL
EPA-EFE/NEIL HALL

Povezane vesti

Po sedmi put u karijeri, a červrti put uzastopno, Novak Đoković je osvojio Vimbldon!

On je danas u finalu savladao Australijanca Nika Kirjosa sa 3:1, po setovima 4:6, 6:3, 6:4, 7:6 (7:3), što mu je ukupno 21. grend slem trofej u karijeri.

Kao i u prethodna dva meča, Novak Đoković je lošije započeo i današnje finale, ali na to nas je nekako već navikao, pa nismo ni previše brinuli kada je Kirjos, zahvaljujući jednom brejku uspeo da osvoji prvi set sa 6:4. Australijanac je u tom periodu igre sjajno servirao, bukvalno nije dozvoljavao da se razvije igra tokom njegovih servis-gemova i Đoković je imao mnogo problema u pokušaju da ''ukroti'' njegove projektile sa servis-linije.

Ali, već u drugom setu je slika na terenu bila mnogo bolja, naravno u Đokovićevu korist. Njegovi riterni su ponovo postali savršeni, pa Kirjosu ni fenomenalni servisi nisu pomagali da lako dobija gemove. Đoković je uspeo da napravi jedan brejk u četvrtom gemu i tu prednost je uspeo da zadrži do kraja seta koji je dobio sa 6:3.

Nešto jači otpor je Kirjos pružio u trećem setu, odolevao je do devetog gema, a onda novi Đokovićev brejk, što mu je uz sigurne servise omogućilo da dođe do preokreta i da treći set dobije sa 6:4.

Očekivali smo da će Đokovićev preokret više uzdrmati Kirjosa koji je pokazivao sve veću nervozu, ali tokom četvrtog seta Australijanac ponovo podiže nivo svoje igre, ne dozvoljavajući našem teniseru da stigne do novog brejka.

Igralo se gem za gem, ali je Kirjos prvi servirao, pa je Đoković konstantno morao da juri rezultat, što je postalo nezgodno u finišu seta, u poslednja dva Đokovićeva servis-gema, jer u slučaju brejka Nole ne bi imao priliku da uzvrati Kirjosu. Ipak, Đoković je delovao autoritativno na terenu makar kada je servirao, nije dozvoljavao veće probleme, pa je odluka morala da padne u taj-brejku četvrtog seta.

A tamo, Nole više nije dozvolio bilo kakvu neizvesnost. Samouvereno ga je odigrao, poveo sa 5:1 i posle toga Kirjos više nije mogao da mu uzvrati.

Ne treba ni isticati koliko Novaku ova titula znači, posle svega što je preživeo od početka ove godine. Svaka čast, majstore...


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke