Čelična lala, Vukodlak, Pahuljica – Ovo su najbolji fudbalski nadimci!

Autor: Miloš Marković
utorak 08.07.2014.
11:47
Izvor: Sportske.net

Nepokolebiv u svojim odlukama i potezima koji su izazvali mnoštvo komentara, ali i doneli jasnih rezultata, Luj Van Gal je centralna figura poslednjih dana u javnosti i zbog svog nadimka. Predstavljamo vam listu najslikovitijih...

Beta/AP Photo/Wong Maye-E
Beta/AP Photo/Wong Maye-E

Povezane vesti

Izveo je iz igre Van Persija protiv Meksika, u igru uveo Huntelara koji je rešio meč, tada pobrao glasne aplauze.

Protiv Kostarike je izveo Cilisena, uveo Krula, javnost ga je osudila da ne vodi računa o 'emocijama' svog prvog golmana, ali je ciljem postigao sredstvo. Holandija je prošla u polufinale, više niko nema pravo da ga osudi, jer reprezentacija je tim u kome se individualne boljke leče u korist blagostanja čitave ekipe. Emocija, odavno je poznato, degradirana je valuta u modernom fudbalu.

Ne obazire se on mnogo na negativne komentare.

Samouveren i oštar, Luj Van Gal upravo zbog ponašanja, tvrdoglavosti i rigidnog samopouzdanja u svojoj domovini i ima nadimak – čelična lala.

Kada su u pitanju fudbalski nadimci, kroz istoriju ih je bilo svakojakih...

Daren Anderton – 'Lekarsko opravdanje'

nadimci

Reprezentativac Engleske je na opšte iznenađenje uspeo da nađe svoje mesto na Svetskom prvenstvu 1998. godine, bez obzira na ogromne probleme sa povredama zbog kojih je izostajao iz tima Totenhema te sezone, kada je i dobio pomenuti nadimak.

Protiv Kolumbije i Francuske je te godine na Mundijalu uspeo da se upiše u strelce, a prvenstvo je završio na lekarskom stolu.

Sezar Aspilikueta – 'Dejv'

aspilikueta

Španski reprezentativac i fudbaler Čelsija je svoj nadimak dobio po dolasku u London, ime Dejv se brzo ustalilo i teško će ga se Sezar rešiti u skorije vreme. Razlog i motiv koji stoji iza ovog nadimka je nemogućnost Engleza da izgovore njegovo ime.

Pokušavao je Aspilikueta i sa časovima španskog za svoje saigrače, ali ostao je Dejv, imeinspirisano čuvenim Trigerom iz 'Mućki', koji je Rodnija tokom čitave serije upravo tako zvao.

Govoreći o Trigeru...

Džejson Mekatir – 'Triger'

nadimci

Nekadašnji fudbaler Liverpula je imao zavidnu tehniku i driblerske sposobnosti, da je čak i igrajući u drugoj ligi za Bolton dobio poziv za nacionalni tim republike Irske i Mundijal 1994. godine. Obzirom na pozadinu imena 'Triger', jasno je da Džejsona ne biste zvali u kviz 'Slagalica'...

Roberto Bađo – 'Božanski konjski repić'

badjo

Nije bilo mnogo fudbalera koji bi toliko uspešno mogli da nose konjski repić, a da ne izazovu opšti podsmeh javnosti.

Bađo je bio jedan od onih kome je sve dobro stajalo, pa čak i jedan ovako kič detalj. Vremenom je repić postao i njegov zaštitni znak, a upravo je repić jedna od stvari po kojima će ga pamtiti 1994. godine kada je sa bele tačke Brazilu poklonio titulu svetskog prvaka.

Dejvid Bekam – 'Zlatne lopte'

Britain Wimbledon Tennis

Za igrača kakav je (bio) Bekam, savršeno odgovarajući nadimak znajući kakve je precizne lopte imao, ipak kada saznate da mu je ovaj nadimak 'goldenballs' dala supruga Viktorija, onda se zapitate ima li on veze sa fudbalom.

Nešto jeste 'zlatno', e sad koje su loptice u pitanju...

Denis Bergkamp – '(Ne)leteći Holanđanin'

bergkamp holandija

Fudbaler Arsenala i holandski reprezentativac je i danas poznato po svojoj fobiji od aviona. U pitanju je ozbiljan problem o kome je i sam govorio u više navrata, problem koji može da mu ozbiljno limitira trenersku karijeru.

Strah od letenja stekao je tokom putovanja u SAD na Mundijal 1994. godine, od tada je svuda išao kolima i alternativnim načinima prevoza.

Đuzepe Bergomi – 'Čile'

nadimci

Defanzivac Italije je jedini čovek na planeti koji je izgledao starije na mundijalskom debiju iz 1982. godine, nego 16 godina kasnije u Francuskoj. On je u svojoj 18. godini imao takve brkove da bi mu na njima pozavideo i sam Marko Kraljević.

Žulio Cezar – 'Baz Lajtjir'

nadimci

Slika će vam reći više od bilo kog objašnjenja, brazilski golman neodoljivo podseća na junaka animirane franšize 'Priča o igračkama'. Govoreći o crtaćima...

David Luiz – 'Pomoćnik Bob'

nadimci

Još jedan nadimak o kome ne treba trošiti reči je brazilski defanzivac. Neverovatna kosa, ali i slikovit karakter od fudbalera Pari Sen Žermena prave zaista pravog lika iz serije Simpsonovi.

Andoni Goikočea – 'Mesar iz Bilbaa'

Kada je Dijego Armando Maradona bio na vrhuncu svoje forme, nije bilo mnogo defanzivaca koji su mogli da mu ukradu loptu. Andoni Goikočea je osmislio rešenje, te je alternativnom metodom zaustavio Argentinca i zbog toga i zaradio svoj slikoviti nadimak.



Rekli bi zlobnici, preteča Pepea...

'Rene Iguita – 'Ludak'

nadimci

Čovek koji je u stilu 'libera' pokušavao manevarskim sposobnostima (neretko neuspešno) da prevari protivničke igrače i čovek koji je šuteve sa daljine branio u stilu škorpiona sasvim razumljivo ima ovaj slikoviti nadimak.

Trifon Ivanov – 'Vukodlak'

nadimci

Pogledajte sliku, sve će vam biti jasno. Oštra brada, neobuzdana kosa i divlji pogled, to je bugarski defanzivac u punom sjaju.

Ronald Kuman – 'Pahuljica'

nadimci

Menadžer Sautemptona je ovaj nadimak dobio tokom svog boravka u Barseloni, a povod je sasvim neuobičajen. Naime, ime 'Pahuljica' nosila je albino gorila iz zoološkog vrta u Barseloni u vreme kada je Kuman igrao tamo...

Gerd Miler – 'Bombarder'

nadimci

Retko se rađa i javlja napadač ubitačniji od onoga što je bio Gerd Miler, koji je svoj nadimak sasvim zasluženo dobio tokom šezdesetih i sedamdesetih godina kada je nemilosrdno rešetao mreže širom sveta.

Stjuart Pirs – 'Psiho'

Pirs

Jedna stvar koja Pirsu nikada nije nedostajala to je strast za fudbalom.

Neretko je preterivao pa je strast postajala zastrašujući izliv emocija, kao što je bio slučaj na EP 1996. godine. Pirs se tada iskupio u penal seriji protiv Španaca za promašaj sa Mundijala '90. iz Italije, a slavlje na Vembliju je izgledalo kao da bi svakoga mogao golim rukama da udavi.

Ole Gunar Solskjer – 'Ubica dečjeg lica'

Britain Soccer Premier League

Norvežanin je slavnih dana Mančester Junajteda bio džoker, kec iz rukava, ubica nežne kože i dečijih crta lica, koje su mu donele slikoviti nadimak, ali i zauvek rezervisano mesto u srcima navijača kluba sa 'Old Traforda'.

Lev Jašin – 'Crni pauk'

nadimci

Verovatno i najbolji golman svih vremena, Jašin je bio noćna mora svih napadača. Neverovatnoa skočnost, hitre reakcije i crna odeća donele su ruskom golmanu sasvim slikoviti nadimak.


Ne propustite